Nie jestem pewien czy taki czarnoziem przyspieszy wzrost siewek, bo niby czemu miałby? Mieszanka ziemi do kaktusów i ziemi ogrodowej (cokolwiek to jest) też wydaje się zbyt bogatą mieszanką.
Trzymanie siewek jak najdłużej w warunkach szklarniowych wydaje się przyspieszac ich wzrost, ale i z tym można przesadzić- grzyb.
tak jak pisze, wyglada to jak biały osob, ale osadem nie jest, tworzy sie to na/w skórze.
Kaktusy maja 3 lata, niedawno zostały posadzone do mieszanki ziemi do Araukarii, piasku i uniwersalnej, podlewam je dosc obficie(ale bez przesady) bo słyszałem że ten gatunek tak lubi.
Na pozostałe maja lekkie, ale napawde malutkie podobne kropki, ale ten jeden ma na 2 cm!
Z góry wielkie dzieki za pomoc!!
w związku z moją niedawno założoną parafią Bolivian Torch, gdzie wzeszło narazie 5 siewek chciałbym zapytać jak długo trzymać je w zamkniętym pojemniczku? Kiedy będzie można je przesadzać do doniczek?
Póki co siewki narazie bardziej przypominają liścia w ziemi niż kaktusy (wszystkie mają nie więcej niż miesiąc) ale widzę jak konsekwentnie pną się w górę. Myślicie że takie siewki będą gotowe żeby zimować je już w tym roku czy może doświetlać je i podlewać jeszcze tej zimy?
W związku z tą uprawą mam jeszcze jedno pytanie. Otóż na jednym z kuktasików pojawiła się taka malutka brązowa plamka (dorzuciłem zdjęcia żeby ktoś zainteresowany dokładniej to zbadał)
http://img9.imageshack.us/img9/9574/img2245le.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/511/img2243f.jpg
Czym to może być spowodowane? I czy jest to groźne?
Z góry dziękuję za pomoc
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."
The Prodigy - Thunder
Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
Breslau jest niemieckie!
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.