Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 12 / 2 / 0
Witam!

Pytanie czysto teoretyczne. Pan X znalazl ogloszenie w necie, chcial kupic Morfine Clonazepam. Pan X Oplacil na konto koszt wysylki, a paczka nie zostala wyslana. Jest to smieszna kwota 25zl. Czy w takim razie jak Pan X pojdzie na policje to jak powie ze chcial kupic Clonazepam a koles nie wyslal to czy moga mu cos zrobic, czy w ogole zajma sie ta sprawa, i czy jesli transakcja nie doszla do skutku to zrobia cos kolesiowi za handel morfina? Czy w ogole jest sens sie w to babrac? Czy Pan X nie strzeli sobie w pewien sposob samoboja? Jak sadzicie? Czy to podchodzi pod handel substancjami pod scisla kontrola (chociaz takowy nie doszedl do skutku) czy bedzie to zwykla sprawa o wyludzenie 25zl?

Mam nadzieje ze wiecie ocb, tak po krotce:)
  • 351 / 8 / 0
Była ostatnio taka sprawa, że gość chciał kupić gandę chyba i został wyruchany (większa ilość) i poszedł na pały. Ruchacze zostali zgarnięci, poszukaj na portalach informacyjnych. Ja jednak nie bawiłbym się w coś takiego, nie chciałbym być przez organa barana łączony w żaden sposób z tematem.

edit: znalazłem, link:
http://www.tvn24.pl/12690,1653375,0,1,o ... omosc.html
  • 2814 / 14 / 0
dereczq pisze:
Czy w takim razie jak Pan X pojdzie na policje to jak powie ze chcial kupic Clonazepam a koles nie wyslal to czy moga mu cos zrobic,
Tak,z art.286 KK.
dereczq pisze:
czy w ogole zajma sie ta sprawa,
Mają obowiązek....
Proponuje przeczytać artykuł Anna Wasilewska-Śpioch, Czy policjant ma obowiązek przyjąć zawiadomienie o przestępstwie?, 23-07-2010, DI.com.pl.
dereczq pisze:
czy jesli transakcja nie doszla do skutku to zrobia cos kolesiowi za handel morfina?
Nie.Może wystąpić przeszukanie,gdy znajdą w czasie takie postępowania morfinę mogą rozpocząć zupełnie oddzielne postępowania z art.62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii[1].
dereczq pisze:
Czy w ogole jest sens sie w to babrac?
Jasne,choćby dla zasady.
dereczq pisze:
Czy Pan X nie strzeli sobie w pewien sposob samoboja?
Nie większego niż normalne oszustwo,a tego typu wątpliwości i np.podejrzenie,czy kupiec nie będzie podlegać odpowiedzialności karnej sprawiają,że może więcej zarobić.
dereczq pisze:
Czy to podchodzi pod handel substancjami pod scisla kontrola (chociaz takowy nie doszedl do skutku) czy bedzie to zwykla sprawa o wyludzenie 25zl?
Oszustwo[2].

Przypisy
  1. Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii 9Dz.U. 2005 nr 179 poz. 1485) ([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051791485&type=3]PDF[/url]) pisze:
    Art. 62. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
    podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
    2. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających lub substancji psychotropowych, sprawca
    podlega grzywnie i karze pozbawienia wolności do lat 5.
    3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
  2. Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz.U. 1997 nr 88 poz. 553) [url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19970880553&type=3](PDF)[/url] pisze:
    Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
    podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
    § 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
    § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    § 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5299 / 104 / 0
Jakby mnie ktoś tak wyrolował, to podałbym go anonimowo na policję, tj. napisałbym list, w którym podałbym namiary na daną osobę. Z tego co się orientuję, nie można w ten sposób formalnie kogoś oskarżyć, albowiem ponieważ to tylko informacja a nie zgłoszenie przestępstwa. Z tego co pamiętam także, prokurwator może jednak się przyinteresować tymże faktem i samemu z własnej inicjatywy może zapodać oskrażunkiem. Psy są od tego, a ja wałków nie lubić
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 1530 / 9 / 0
  • 59 / / 0
Ja mam w sumie taki sam problem. Ponad to oszust powiedział, że paserstwo też jest karane a więc ma rację skoro chciałem kupić morfinę czyli nabycie w nielegalny sposób nielegalnego przedmiotu(bez recepty) ?
Kurcze co mam zrobić ? Opłaca się poświęcać reputację za 140 zł(bo na tyle zostałem wyrolowany) ?
Mam dane tej kobiety, nr konta bankowego, link z ogłoszeniem, za dowód też mam informacje w e mailach.
  • 361 / 12 / 0
Oczywiście, zgłoś to na Policję. Pytasz czy warto? Zastanów się jakie mogą być konsekwencje nie zgłoszenia tego, chodzi mi tu o Twoją samoocenę.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 59 / / 0
666 pisze:
Oczywiście, zgłoś to na Policję. Pytasz czy warto? Zastanów się jakie mogą być konsekwencje nie zgłoszenia tego, chodzi mi tu o Twoją samoocenę.
Jeśli nie zgłoszę to Policja się nie dowie. Gdyby morfina nie była wrzucana między narkotyki to bym zgłosił już dawno, w tym problem.
  • 1041 / 4 / 0
Też się kiedyś dałam zrobić, ale na 80zł. Nie zgłosiłam i w sumie żałuję, bo nie wiadomo ile jeszcze ludzi postąpiło jak ja, i ile jeszcze kasy udało mu się wyłudzić. Jeśli masz możliwość to zgłoś.
  • 128 / 6 / 0
Oni chcą wiedzieć, czy policja, nie dobierze się też, do tych niedoszłych kupców? czy złamali prawo, odpowiadając na ogłoszenie i płacąc za jego przedmiot?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.