Hawajkę ? Wolałbym taką co by stała obok z wachlarzem z liści palmy i robiła za klimatyzację. :-)
O, to też jest w pakiecie. Bryza znad morza może przynieść wiele rzeczy. Granicą jest jedynie wyobraźnia. Jakbyś kiedyś tam był, to wspomnienia plus wyobraźnia i efekty, jak na takie niby "cienkie" ziółko, mogą mile zaskoczyć. :-)
Na AM raczej nie uczą o śniących rybach. Może jakiś student czy studentka, prywatne zainteresowania, o ile znajdą na to czas, hehe.
My tu gadu a ja się zastanawiam, gdzie moja ryba teraz śpi. Eh, w końcu przychodzi czas na kolejne generalne porządki.
Czy np. to, ze w hipermarketac można kupić Tagetes lucida jako przyprawę ? :) (nie jest to moje odkrycie, zeby nie było) Ja jestem ignorantem w wielu aspektach i tak juz chyba pozostanie.
Czy istnienie nieznanych roślin o potencjale psychoaktywnym?
Albo szczegóły identyfikacji botanicznej różnych gatunków rodzaju salvia ?
A może analizę wpływu podstawników na działanie w pochodnych lizerginowych ?
Mechanizm działania ibogainy w obrębie receptora NMDA ?
LADME dimetylotryptaminy ?
:)
Tu podałem przykłady bardziej poważnych zagadnień, nad którymi zajmują się, bądź znają całkiem poważni ludzie.
No to po kolei.
Widziałem Tagetes w jakimś sklepie ale nie było to chyba lucida, zapamiętałbym. I zakupił, kontener.
Znam trochę roślin szerzej nieznanych, o potencjale psychoaktywnym. Prawda jest taka, że jest też wiele takich roślin, które nie zostały jeszcze odkryte, tych w rzeczy samej nie znam.
Czemu akurat salvia?
Z tym to nie do mnie, o czym niżej.
Z tym też nie do mnie, interesuje mnie działanie na poziomie duchowym, a nie to czy jakiś receptor jest z tego zadowolony, czy nie.
Powiedzmy, że coś tam wiem.
Generalnie chodziło mi o znajomość pewnych roślin, ich poszczególnych części, kiedy i jak należy zbierać, jak działa to a jak tamto (raz jeszcze - działanie na poziomie duchowym, nie jakieś laboratorium). Do tego dochodzą sny o próbowaniu tych roślin, w różnych ilościach. Czyli znajomość w teorii i praktyce, bez aspektów naukowych, no chyba że chciałbyś pod to podciągnąć botanikę, a dokładniej pewien jej dział. :-)
No ale tu o rybie, zaraz się obudzi, zwieje i zostanie jedynie mojito, a rano kac.
Wracając do tematu, skąd macie info o szkodliwym oddziaływaniu na wątrobę ?
Szukałem min. tu -->http://www.alternativedr.com/jamaica_dogwood.htm
Ani słowa o negatywnym oddziaływaniu na wątrobę. Ogólnie to JSR ma sporo zastosowań medycznych, min. służy do leczenia nerwowosci, bezsennosci, bólu zęba, migreny i innych dolegliwości. Herbatę zalecają pić trzy razy dziennie.
Zgadza się, ta nazwa jest niby ukierunkowana ale samych pozytywnych zastosowań senna ryba ma dużo.
ale do rzeczy:
Moje pytania, to były całkiem przykładowe !
Dyskusje na poziomie duchowym, etnograficznym, etnobotanicznym, też tego można masę tego wytoczyć.
Zresztą czymże jest działanie na poziomie duchowym ? Być może tylko ułudą, pewną reprezentacją modyfikacji pracy mózgu (choć mam nadzieję, że nie). Jak postrzegają np. muchomorowe OSS Czukcze? Jaka jest ich koncepcja swiata, mitologia, gdzie w tym świecie ma miejsce Muchomor czerwony?
Jaki jest sens przeżyć yage dla Kofan ? W jaki sposób zmienia to ich rzeczywistość ?
Czym jest ayurveda ? Jaka jest jej filozofia, jak tłumaczy działanie lecznicze roslin i zwierzat, rytualow ? (czysta etnobotanika, jesli wziasc pod uwage prezentowany punkt widzenia przez np. Journal of Ethnobotany, znacznie mniej Journal of Ethnopharmacology)
Tagetes lucida jest bardzo łatwo dostępny, problem w tym, zapewne ją nawet wiele osób widziało, ale po prostu, wystarczy inny podpis: estragon konkretnie by niemal każdego zmylić. No, ale nie profesjonalistów, jak np. Różański.
Małe Rybki teraz spia, to mozemy sobie poplotkowac, hyhy :)
no i sorry za OT, przenieście to później we właściwe miejsce.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu
Psylocybina
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Druga poprawka i marihuana. Amerykański SN wydał ważny wyrok ws. broni
Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł w czwartek, że rząd federalny nie może pozbawiać prawa do posiadania broni osób okazjonalnie używających marihuany, uznając, że ściganie karne na tej podstawie narusza drugą poprawkę do konstytucji gwarantującej to prawo.