Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 608 / 9 / 0
najlepszy imo sposób konsumpcji tataraku:
-rozdrobnić
-zalać acetonem - wyciąga substancje uspokajające. powodujące problemy żołądkowe i zmniejszające efekty psychedeliczne
-czekać kilka godzin co jakiś czas wstrząsając
-zlać aceton, po odparowaniu podobno daje efekty podobne do kavy
-dokładnie odparować tatarak
-zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą, mieszać, czekać
-odlać, skonsumować

próbowałem ilości odpowiadających ok 5-8g, efekty różnią się bardzo od typowych tatarakowych. są subtelne ale wyraźnie odczuwalne, po 60-90 min zaczyna się mocna poprawa nastroju i otwarcie emocjonalne podobne do niewielkiej ilości MDMA (30-40mg), na zagranicznych forach kilka osób porównywało efekty do niewielkich ilości meskaliny. coś pięknego :-)
źródło
T+0:00, the extract was taken orally. There was a mild numbing effect noticed. Hmmm, SWIM didn't except that. He assumed all the active would have been already removed by the acetone. Apparently not!
T+0:15, there's a mild numb feeling in the body. Nothing much else is felt.
T+2:30, the effects are now very obvious. SWIM feels a pleasant stimulant effect and things look very slightly swirly. Hmmmm. That was NOT expected at all!
T+3:00 (as I'm writing this down), SWIM feels FANTASTIC! He feels like he had a small dose of mescaline. It is a SUPERB BEAUTIFUL FEELING! There is NO NAUSEA, just bliss and stimulant effects very similar to mescaline/MDMA, and very minor visual effects! WOW!
These are the steps that lead to this fantastic experience:

1 - extract 10 grams of powdered calamus root with 100 ml of acetone by mixing for 3 hours. Filter off the acetone and discard it. Keep the powder. I believe this gets rid of the asarone and beta-asarone which are both sedatives that counteract the psychedelic effects of calamus, and also gets rid of the nausea causing crap, whatever that is.
2 - dry the powdered root until all the acetone is gone from the powder.
3 - extract the dry root with 200 ml of room temperature water for 1 hour. Strain and drink.
  • 1387 / 5 / 0
Wreszcie coś konkretnego :) Próbowałeś na aptecznym czy własnoręcznie zrywanym? :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 608 / 9 / 0
apteczny firmy flos :-)
dodam, że smak produktu końcowego jest całkiem znośny, nie ma porównania z kłączem czy herbatką
  • 113 / / 0
Mnie zastanawia tylko jedna rzecz dlaczego występujący w tataraku azaron nie jest toksyczny, bo ten sam związek występuje w innej roślinie Kopytnik pospolity i na Wikipedii przeczytać można:
Cała roślina, a zwłaszcza kłącza, w szczególności w świeżym stanie, jest trująca. Azaron silnie drażni błonę śluzową – powoduje pieczenie języka i przełyku, kichanie, drażniąc błonę śluzową żołądka powoduje jego bóle i wymioty. W jelitach występują zmiany zapalne. Powoduje krwawienie z macicy, w ciąży nierzadko poronienie. Przy zatruciu dochodzi do upośledzenia samopoczucia i w końcu prostracji. W ciężkich zatruciach występują drgawki, na skórze występują wykwity podobne do róży. W przypadkach skrajnych dojść może do śmierci z powodu porażenia oddechu. Zatrucia kopytnikiem są rzadkie, ale prawdopodobne są przy zażywaniu odwaru w celu wywołania poronienia, mniej przy leczeniu preparatami z kopytnika. Przy zatruciach należy podawać duże ilości wody do picia, zawiesinę węgla aktywnego i wywoływać wymioty. Chronić należy błonę śluzową podając substancje powlekające (np. białko jaja kurzego, kleik ryżowy). Azaron (trans-izoazaron) ma także działanie karcynogenne. Stwierdzono co prawda występowanie ras o odmiennym składzie chemicznym, nie wykazujących działania rakotwórczego, jednak w Polsce są one rzadkie. Przypadki zatruć kopytnikiem zwierząt gospodarskich nie są znane, ponieważ zwierzęta omijają te roślinę z powodu jej ostrego zapachu i gorzkiego, przykrego smaku.
Przypominam, że kopytnik zawiera 30% Azoranu w olejku eterycznym w tym w kłaczach jest 1% olejku a w korzeniach do 4% olejku eterycznego. I myślę, że zawartość azoranu jest większa niż w tataraku, jednak dlaczego w tej roślinie Azoran jest trujące a w tataraku można je normalnie spożywać?
  • 30 / / 0
Może chodzi o ilość azaronu? nie wiem, powiem szczerze, albo są to jakieś inne pochodne azaronu ?
Liquidfunk :heart:
  • 2310 / 15 / 0
bedzie trzeba sprawdzic z tym acetonem. szkoda,ze dopiero nie dawno sie dowiedzialem o tym jak juz caly wlasny tatarak pozarty :cheesy:

testujcie ten przepis, to moze byc na prawde niezla rzecz . Ja zawsze wierzylem w potencjal tej roslinki .
  • 5 / / 0
Wczoraj trochę żułem, ale to było 2cm korzenia i humor mi się tylko poprawił... Dzisiaj spróbuje przeżuć 10 cm i zobaczę co będzie :D Wy gotujecie świeży korzeń a ja czytałem, ze trzeba go oskrobać ze skórki az będzie biały caly później suszyć i zuc. Ponieważ świeży powoduje wymioty...
  • 2244 / 25 / 0
Zgadza się, świeży powoduje wymioty.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 608 / 9 / 0
świeży żułem tylko raz, pamiętam, że smakował dużo lepiej. słyszałem od kilku osób ze starszego pokolenia, że będąc dziećmi żuli tatarak dla słodkiego smaku, o żadnych negatywnych efektach nie wspominali. wymioty powoduje przede wszystkim dostanie się tataraku do żołądka, zwłaszcza większych ilości. przy żuciu i ew połykaniu śliny nigdy nie miałem problemów z żołądkiem
  • 2244 / 25 / 0
Ano, uparcie powtarzana kwestia indywidualna.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.