w praktyce jest jakaś różnica?
tak w ogóle fajnie by było zrobić podręczną listę okolicznych państw, gdzie niekarane jest posiadanie na własny użytek, z tego co wiem:
-Niemcy(zależnie od landu)
-Holandia
-Czechy
-Rosja
-Portugalia
- w Anglii ponoć policja się nie czepia, ale wg Prawa chyba nic nie można posiadać? było by miło aby ktoś bardziej kompetętny uzupełnił/skorygował ;-)
W niemczech niestety w zandym landzie nie wolno posiadac chocby znikomej ilosci narkotykow. To policyjne panstwo z zerowa tolerancja dla cpunow. Ja przykladowo mialem sprawe za palenie na jednego dobrego jointa czyli z 0.7g. Pojebane panstwo kurwa! Tu nawet 1mg KODEINY BEZ RECKI NIE DOSTANIESZ!!!
Umiejetnosci? Umniejestdoscich
Yesterday is a history, Today is a gift, Tommorow is a mystery
!!!!!!!! STOP ACTA !!!!!!!!
elroang pisze:w praktyce jest jakaś różnica?
tak w ogóle fajnie by było zrobić podręczną listę okolicznych państw, gdzie niekarane jest posiadanie na własny użytek, z tego co wiem]-Niemcy(zależnie od landu)[/b]
-Holandia
-Czechy
-Rosja
-Portugalia
- w Anglii ponoć policja się nie czepia, ale wg Prawa chyba nic nie można posiadać? było by miło aby ktoś bardziej kompetętny uzupełnił/skorygował ;-)
W niemczech niestety w zandym landzie nie wolno posiadac chocby znikomej ilosci narkotykow. To policyjne panstwo z zerowa tolerancja dla cpunow. Ja przykladowo mialem sprawe za palenie na jednego dobrego jointa czyli z 0.7g. Pojebane panstwo kurwa! Tu nawet 1mg KODEINY BEZ RECKI NIE DOSTANIESZ!!!
Nie przesadzaj - taki Berlin np mekka ćpunów, tam na ulicy kupisz wszystko więc jakiegoś wielkiego rygoru(w praktyce) raczej nie ma - też słyszałem że to w zależności od landu - zachodnie/północne bardziej liberalne - w sensie że grozi może tyle co gdzie indziej ale praktyka kończy się grzywną - Ale oczywiście prosze o potwierdzenie/zaprzeczenie.
ps jaki land i jaki wyrok dostałeś?
Inna sprawa że niemiachy to mendy - ich kontrole na autostradach prowadzących z Holandii nie są rzadkością ale też chciałbym się dowiedzieć jak traktowani są detaliści, czyli Ci którzy wiozą znikome ilości dla własnego użytku.
Hiszpania na bank kraj bardzo liberalny - tam w zasadzie można hodować na balkonie - problemy są tylko wtedy gdy np sąsiad poskarży się że mu wali trawą;)
Węgry - różnie to bywa - w teorii grożą zawiasy, w praktyce podobno tez za bardzo się tym nie zajmują
Maroko - gadałem kiedyś z kolesiem z tego kraju który stwierdził że w teorii grożą kary, w praktyce wyjebane mają bo musieli by pozamykać połowę ludzi:>
Brazylia - nie wiem jak tam jest ale cena trawy jest kosmicznie niska(w porównaniu do Europy)
Anglia - nie wiem jak to ale będąc na 'gościnnych występach' - byłem w dosyć popularnym i dużym klubie gdzie chodzili ludzie z siatami piguł, kwasów, reklamując się 'na legalu'.Co ciekawsze polska ochorna tam była i dowalali się do ludzi jarających dzointy , w innym odwrotnie, ciężko z kupnem czegokolwiek ale jaranie 'na legalu'
sorry za takie mądrowanie się, ale wchodzę bardzo często w tematy o Czechach żeby wyłapać wszystkie nowinki a Wy mi tu o Niemcach piszecie:P
btw. też słyszałem, że w Berlinie wiele rzeczy można dostać, to miasto wręcz słynie z undergroundowych lokali i nocnych imprez
kfasny pisze:gdzie najlepiej zaopatrzyc sie w cukierki? na co uwazac itd ;)
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.