Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
rowniez Psilocybe Azurescens wpadl mi w oko na naszych rodzimych lakach a przynajmniej bardzo podobny grzyb ba nawet zebralem kilka okazow bez wiekszego przekonania i ostatecznie nie wyprobowalem dzialania tych ze grzybow ... :) tez sa zdjecia w "czy to to"
"Jednak zdarza się, że słabo zorientowane osoby zbierające halucynogenne grzyby ulegały zatruciu przez omyłkowe spożycie innych „małych brązowych grzybów” (MBG) w szczególności z rodziny zasłonakowatych. Ryzyko fatalnej pomyłki jest szczególnie duże u osób podejmujących próbę znalezienia bardzo rzadkich lub nie występujących w Polsce halucynogennych gatunków z kręgu łysiczki siniejącej (Psilocybe cyanescens) np. łysiczki czeskiej (Psilocybe bohemica). Rozpoznanie gatunków z tej grupy jest wyzwaniem nawet dla specjalistów. " wiec chyba podziekuje za testy ;]
edit cos dla tych ktorzy czekaja na muchomory: Strzępiak ziemisty, Lejkówka odbielona: "Grzyb trujący: silnie trujący dla człowieka. Zawiera dość dużo muskaryny, trucizny działającej na nerwy. Objawy zatrucia występują po upływie 1/4-4 godzinach od zjedzenia. Grzyb powoduje silne pocenie się, zaburzenia widzenia, mdłości połączone z wymiotami, kolki żołądkowo-jelitowe; w skrajnych przypadkach także śmierć na skutek ustania krążenia."
edit 2 najczesciej rosna na konskich kupach takie grzyby :) http://www.psilosophy.info/species.php?big=40
fotki nr: 1,2,3,4,5,6,7, 8, 9,10,11,13,15,16,17,18 19, 20, 21,22,23, 24,27, 34,35,36, 37.38, 39, 40,41, 42,43,45,46, 47,49,52, i do konca. ktos widzial ktos wie chociaz jaki grzyb przypomina tego? choc na 99% jestem pewny ze to te grzyby odstraszala mnie zawsze grubosc ich nogi, i jasne w miare blaszki. no i dosc spory rozmiar oraz fakt rosnieia na konskim nawozie :)
edit 3 zdjecie z czy to to: http://img24.imageshack.us/i/img0610ze.jpg/ made by akodin, koment pokolenia Łk: "A na moje to łysice być mogą, obadaj jak będę wyglądać ususzone, albo przeprowadź kwaśny test ;-) Nóżki takie, gdy grzyb wyrasta na odpowiednim podłożu jak najbardziej się trafiają. " bamboclat twierdzi : " Akodeen - znalazłeś to czego każdy szuka! Łysiczki jak chuj! Ten kto sądzi że to nie łysiczki to znaczy że mało jeszcze łysiczek widział :)"
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
OsterdamMlody pisze:Ooo czyli Azurescen też posiadają moc a nie chciałem ich zbierać rok temu :wall: Pogoda w tym roku do pomidorków hujowa chociaż garby będą wielkie :diabolic:
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD
Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.