Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 29 / 1 / 0
Bodzi0 pisze:
Czy taka koda zrobiona przez bakterie i drożdże to wciąż będzie opiat, skoro nie będzie pochodzić bezpośrednio z maku?
Tak. Opiaty to wszystkie substancje działające na receptory opioidowe. Tak więc endorfiny, morfina, heroina, kodeina(z maku i ta nowa) i metadon należą do opioidów.

Wiki rządzi ^^ :gun:
Uwaga! Użytkownik Laku1411 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 351 / 8 / 0
eee... a nie jest tak, że opiaty z maku, a opioidy syntetyczne?
  • 29 / 1 / 0
Tak macie racje.
Ostatnio zmieniony 28 marca 2010 przez Laku1411, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Laku1411 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 102 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Meratus »
Oczywiscie "prawidlowa" definicja jest zlozona i typowy laik taki jak ja jej nie skuma, ale by przemierzac prostsze artykuly dotyczace dragow tyle wystarczy.
tzn? Bo szukałem i nie znalazłem jakoś znacząco się różniącej definicji od tej. Opioid to
Any substance that binds to or otherwise affects the opiate receptors on the surface of the cell.
  • 437 / 20 / 0
No przecież już zostało wyjaśnione, jeszcze raz, tak po krótce:
Opiaty - alkaloidy opium.
Opioidy - substancje działające na receptory opioidowe.
Każdy opiat jest opioidem, nie każdy opioid jest opiatem.

A w definicji chyba nie ma głębszego dna, tak to się przedstawia.
NIECH CO KRWAWY HEGEMON?
NIECH ŻYJE
!!!

Be the plague in their society
Be the one, they'll call tragedy

Hegemon_Krwawy@safe-mail.net
  • 102 / 1 / 0
no to jest oczywiste, ale Verv zasugerował, że 'prawdziwa' definicja opioidu jest inna, pytam więc , jaka.
  • 3449 / 122 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
Hegemon_Krwawy pisze:
Każdy opiat jest opioidem
Nie do końca (choć prawie) - kontrprzykładem jest papaweryna, która nie działa na receptory opioidowe.
  • 1997 / 120 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
a dxm? Też działa na któreś tam receptory opioidowe chyba, ale nie na te "właściwe" które lubimy, czyli mi. Chociaż głowy nie dam, ale była kiedyś dyskusja na ten temat i kiedyś podobno dxm był zaliczany do opioidów.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 102 / 1 / 0
nie, dekstrometorfan nie jest opioidem. To znaczy jest bardzo słabym agonistą receptora mu, ale ma to nikły wpływ (jeśli w ogóle jakieś) na jego działanie . Jest enancjomerem lewometorfanu , który to opioidem jest zdecydowanie, ale to tyle.
  • 1997 / 120 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
dobra dobra, nie mówię przecie że nie ;) Jak dla mnie boma i dla każdego, kto nie jest specjalistą od systematyki opiatów i opioidów, i nie pragnie nim zostać, będzie pomocny.

Co do dxm, to nie gustuję i nie interesuję się nim zbytnio, pamiętałem tylko, że coś było na rzeczy i że opioidem oczywiście nie jest. Zastanawia mnie tylko - skoro jest słabym agonistą, to czy i dlaczego (o ile tak jest) "pomaga na tolerancję"?

O właśnie - odnośnie tego tematu, czytałem ostatnio ciekawy artykuł w Świecie Nauki o gleju. Takie coś przy komórkach nerwowych, zrozumiałem, że działa tak jakby "regulując ich czułość, czy też z jaką mocą przekazują sygnał" (artykuł był o leczeinu bólu, przepraszam za rażące uproszczenia i, prawdopodobnie, związane z tym pomyłki, nie zapamiętałem go dobrze). W każdym razie, min. morfina powodując słabszą reakcję na ból (a więc komórki nerwowe słabiej przewodziły sygnały) powodowała, że glej "odkręcał mocniej kurek" i komórki kompensowały te "otępienie" majką, przewodząc mocniej (co odpowiada rozwojowi tolerancji na działanie przeciwbólowe opiatu). W momencie, gdy organizm przestawał otrzymywac morfinę, były "odkręcone" na maksa, stąd nadwrażliwość na wszelkie bodźce (objaw skręta). Chodziło o to, jak przytępić glej, żeby nie psuł działania terapeutycznego majki. Otóż autor tekstu zastanawiał się i podejrzewał, że taki środek mógłby zapobiegać rozwojowi tolerancji min na opioidy oraz pomagać uzależnionym. Wspaniała rzecz dla ćpuna, co nie? Taka tabletka, która zapobiega tolerancji na opiaty!!! No i najlepsze było to, że w artykule była tabelka leków o takim właśnie działaniu, będących w fazie testów, z czego część była już lekami na inne schorzenia. Zastanawiałem się, czy dało by się coś z tego dostać (chodzi mi o te leki wykorzystywane już w medycynie do czego innego) - przecież to by był kurwa cud! Nie musi nawet mieć 100% skuteczności, nawet zmniejszające tolerkę o 50% to już by było coś! Ktoś może jeszcze o tym czytał i mógłby się podzielić opinią?
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
ODPOWIEDZ
Newsy
Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.

Marihuana w sortowni jednej z firm kurierskich

Na początku stycznia 2025 roku funkcjonariusze Referatu do walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Bielsku-Białej, we współpracy z funkcjonariuszami Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, przechwycili paczkę zawierającą ponad 1,4 kg marihuany. Narkotyki zostały ujawnione na terenie magazynu logistycznego jednej z firm kurierskich działających na terenie kraju i pochodziły ze Stanów Zjednoczonych.

Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.