Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 375 / 953
Klub palacza - bardzo dobry pomysł. Jest wiele zachowań normalnie uznanych za społecznie szkodliwe, które w odpowiednich lokalach mają swoje miejsce i gdzie mogą gromadzić się danych zachowań entuzjaści (np. pokazywanie cycków, chodzenie nago, czy choćby publiczne picie piwa) - tak być powinno.

Tak sobie fantazjuję, czy nie było by dobrze, gdyby prowadzący taki klub palacza opłacał coś na podobieństwo koncesji na sprzedaż alkoholu, na poczet szkody społecznej (zdrowie publiczne!), do której się przykłada.

@panowie uogólniający

- nie przyszło Wam do głowy, że gdyby państwo nie wtrącało się do tego w jaki sposób ludzie prowadzą swoje prywatne interesy, nie mielibyście dziś praw do urlopu, zapewnienia godziwych warunków pracy i ochrony zdrowia, unormowania godzin pracy itd?

Taki bezinterwencyjny kapitalizm już przerabiano, z wiadomo jakim rezultatem.

Swoją drogą, wiecie może, czy pracownicy non stop zadymionych knajp mają prawo do dodatku za szkodliwe warunki pracy?
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 248 / 3 / 0
Twój światopogląd jest tak wyidealizowany, że chyba sam w to nie wierzysz co piszesz. "Niech głodni zjedzą bezrobotnych, będą dwa problemy z głowy"
Moët Strawberries Cocaine Saint-Tropez
  • 126 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: dober »
O szacowanie czy wolno, czy nie. Wolno czy nie wolno - palić. O palenie tutaj chodzi
no racja, ale chyba każde twierdzenie traktujemy jako wierzchołek piramidy, potem 'piętro' za piętrem schodząc na dół do podstaw- tutaj będzie nią akurat interpretacja wolności czy sprawiedliwości, choć i dalej w dół można drążyć.
- nie przyszło Wam do głowy, że gdyby państwo nie wtrącało się do tego w jaki sposób ludzie prowadzą swoje prywatne interesy, nie mielibyście dziś praw do urlopu, zapewnienia godziwych warunków pracy i ochrony zdrowia, unormowania godzin pracy itd?
Piszesz o prawach do godności człowieka, są to regulacje wbrew pozorom pro-wolnościowe, pracownik godnie traktowany nie ogranicza wolności firmy, firma ogranicza wolność pracownika kiedy zabiera jego godność. I tyle ...
Zupełnie inna bajka niż interwencja państwa w papierosy moim zdaniem... :-p
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez dober, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik dober nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 375 / 953
@dober

Mi chodziło o to, jak niektórzy się ciskają najwyraźniej na sam fakt, że w ogóle państwo cośkolwiek prywatnym pracodawcom reguluje... W kwestii palaczy tak jak pisałem - owszem, uważam, że z bezwzględnym zakazem palenia w knajpach to grube przegięcie, ale i tu trzeba coś uregulować. Co do reszty - niestety, palacze zarobili sobie na tę ustawę ciągłym okazywaniem braku szacunku i zrozumienia dla innych, pierwszy przykład z brzegu - próbowałeś przejść się korytarzem w akademiku? Jakoś też nigdy nie widziałem scenki, kiedy w lokalu, gdzie akurat nie jest napalone (a palić wolno) i siedzą ludzie, przychodzącym palaczom przyszło do głowy nie odpalać szlug tylko wyjść z nimi na dwór.
oazaspokoju pisze:
Twój światopogląd jest tak wyidealizowany, że chyba sam w to nie wierzysz co piszesz. "Niech głodni zjedzą bezrobotnych, będą dwa problemy z głowy"
Mam jeszcze parę pomysłów, ale o tym po kolacji.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 375 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Bodzi0 »
Pawel84 pisze:
nie podoba sie co poniektorym z was, ze w knajpie smierdzi? to nie chodzcie tam.
To akurat działa w 2 strony. Nie podoba ci się, że w knajpie nie wolno jarać? Nie choć tam.
Uwaga! Użytkownik Bodzi0 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 118 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Jemen »
pokolenie Ł.K. Ty jesteś zwyczajnym socjalistą,coś na kształt zielonych, niedojrzały czerwony. Proszę powiedz mi dlaczego Unia Europejska i USA są trupami gospodarczymi? tylko bez tych sloganów rodem ze Związku Radzieckiego.
  • 126 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: dober »
nie podoba sie co poniektorym z was, ze w knajpie smierdzi? to nie chodzcie tam.
To akurat działa w 2 strony. Nie podoba ci się, że w knajpie nie wolno jarać? Nie choć tam.
Przeczytaj mojego posta na górze, w tej stronie. Punkt 5. Może nieudolnie ale próbowałem udowodnić takim jak wy, że wyznając taki punkt widzenia robisz się wrogiem samego siebie... W pewnej sytuacji potencjalnie ty stajesz się dotychczasową 'drugą stroną', czyli transformujesz do tego, przeciw czemu walczyłes- wprowadzając własne prawo i sytuując przeciwników do roli takiej, jaką ty przed chwilą zajmowałeś. Udowadniasz w tym że nie masz racji, przy okazji że racji nie ma twój przeciwnik !! Rozwiązaniem więc jest kompromis chyba, lub wojna :gun: krwawa

pokolenie Ł.K.
rzeczywiście niektórzy są niekulturalni w tej kwestii, rzutuje to potem na całą resztę palaczy, ale to już nieuniknione.
Dlatego w budynkach 'publicznych' nie powinno sie jarac szlug.. Czyli tak jak było do tej pory i lata temu
Uwaga! Użytkownik dober nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 375 / 953
Jemen pisze:
pokolenie Ł.K. Ty jesteś zwyczajnym socjalistą,coś na kształt zielonych, niedojrzały czerwony. Proszę powiedz mi dlaczego Unia Europejska i USA są trupami gospodarczymi? tylko bez tych sloganów rodem ze Związku Radzieckiego.
Nie wiem kurwa dlaczego. Ty na pewno wiesz, ale co to ma wspólnego z paleniem papierosów to pewnie mi nie powiesz.
  • 118 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Jemen »
To są twoje słowa cyt.:"Tak sobie fantazjuję, czy nie było by dobrze, gdyby prowadzący taki klub palacza opłacał coś na podobieństwo koncesji na sprzedaż alkoholu, na poczet szkody społecznej (zdrowie publiczne!), do której się przykłada. "
Akurat polityka to moje hobby więc mogę Ci powiedzieć. Ci powiem,że wszelkie koncesje, które tutaj proponujesz zabijają wolny rynek. Jeden koleś dostaje koncesję, drugi nie, bo nie dał w łapę. Koncesje to wymysł socjalistów. Jak wiemy najbardziej wolności i własności prywatnej, a co za tym idzie praw z nimi związanych nie lubi lewica, czyli również socjaliści. Klub jest prywatny więc się odpierdol od prywatnego klubu, czaisz to? Do tej pory nie używałem wulgaryzmów. Ciekawe, że ludzie tak doświadczeni przez lewicowe ograniczenia są nadal za tymi ograniczeniami i popierają lewicowe rozwiązania. (Zakaz posiadania też jest lewicowy)
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez Jemen, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 159 / 43 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pawel84 »
wszyscy w sumie maja troche racji.
nie przyszło Wam do głowy, że gdyby państwo nie wtrącało się do tego w jaki sposób ludzie prowadzą swoje prywatne interesy, nie mielibyście dziś praw do urlopu, zapewnienia godziwych warunków pracy i ochrony zdrowia, unormowania godzin pracy itd?
dlatego tez jestem za tym zeby panstwo cos zrobilo w tej sprawie. ale nie moze to wygladac jak "uszczesliwienie na sile". czy czegos nam to nie przypomina? ;-)
jezeli nie ma knajp dla niepalacych to dlaczego? bo nikomu to by sie nie oplacilo. bo i tak pojdziecie do mordowni. pieniadz i tyle.
Rozwiązaniem więc jest kompromis chyba, lub wojna :gun: krwawa
i tutaj sie zgadzam. ale stawiam tanie wino i papier toaletowy (jedna rolke) temu kto powie jaki to ma byc kompromis. zwazmy na to ze juz pare stron temu obalono "sale dla niepalacych" i "dobra wentylacje".

jemen:
zgadzam sie w calej razciaglosci.
Ciekawe, że ludzie tak doświadczeni przez lewicowe ograniczenia są nadal za tymi ograniczeniami i popierają lewicowe rozwiązania
to jest genetyczne. jest za to odpowiedzialny gen CPZ6P - chlop panszczyzniany z szostego pokolenia
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez Pawel84, łącznie zmieniany 1 raz.
Oh Lordy, trouble so hard
Don't nobody know my troubles but God
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.