Więcej informacji: Inhalanty w Narkopedii [H]yperreala
EDIT:
Sprawdziłem na sobie, ale w niewielkim stopniu, bo szybko załapałem, że "coś tu mnie w wała robi"
Butan to to jednak nie jest. Swoją drogą został on, według wiki, wycofany z tych środków.
Dokształciłem się trochę i sądząc po charakterystyce myślę, że jednak jest to najprawdopodobniej tetrafluoroetan, który raczej specjalnych właściwości psychoaktywnych sam w sobie nie ma, ale specjalnie szkodliwy też nie jest.
Wiki:
Połówkowe stężenie śmiertelne tetrafluoroetanu LC50 dla szczura wynosi 1,5 kg/m3, co oznacza, że jest on względnie nietoksyczny
A i wtedy nie ma pewności, czy to butan czy nie inny węglowodór.
Amaterasu pisze: A i wtedy nie ma pewności, czy to butan czy nie inny węglowodór.
gazyfikacja plazmy pisze: Wiazania podwójne w węglowodorach sprawiają, ze dzialaja one jeszcze silniej.
tak jak podstawienie wodorów fluorowcami.
Wiem, że działają na GABA i blokują NMDA. Po działaniu podejrzewam też oddziaływania na receptor muskarynowy, kannabinoidowy i opioidowy (to euforyczne, energetyczne ciepło rozlewające się po ciele), ale to tylkomoje domysły, na podstawie działania.
Piroman pisze: Wie ktoś na jakie receptory działają węglowodory alifatyczne? Istnieją jakieś opracowania na ten temat?
Wiem, że działają na GABA i blokują NMDA. Po działaniu podejrzewam też oddziaływania na receptor muskarynowy, kannabinoidowy i opioidowy (to euforyczne, energetyczne ciepło rozlewające się po ciele), ale to tylkomoje domysły, na podstawie działania.
tak jak podstawienie wodorów fluorowcami.
[/quote]
Tak, a przy tym rośnie ich toksyczność.
x = x
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Psylocybina w praktyce klinicznej, nie w badaniu. Dane z Zurychu
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia
W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Cały grzyb a czysta psylocybina: co naprawdę pokazał model obliczeniowy
Pytanie krąży po literaturze od dekady: czy psylocybina wyjaśnia całe działanie grzyba, czy tylko jego część? Praca zespołu z University of the Free State, opublikowana 16 marca 2026 roku w Scientific Reports, próbuje odpowiedzieć na nie narzędziami chemii obliczeniowej.