Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 356 / 7 / 3
Nieprzeczytany post autor: onaJegoMac »
Uwaga! Użytkownik onaJegoMac nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 85 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: elian »
onaJegoMac pisze:
Czekolada!
Udowodniono:http://studentnews.pl/serwis.php?s=222& ... 9&id=21340
Czekolada zawiera dość dużo cukru, zdecydowanie lepiej kakao, ale też jakieś prawdziwe, a nie wymieszane na pół z samym cukrem Nesquik, Puchatek czy inne. Zresztą czekolada w głównej mierze z kakao się składa ;) Chyba, że lubisz gorzką czekoladę, to wtedy smacznego.
Skromny Artykuł o Kakao

No i Kakao jeszcze:
Co ważne, u osób jedzących produkty z kakao przez co najmniej 2 tygodnie odnotowywano spadek ciśnienia tętniczego podobny do tego, który występuje przy zażywaniu przepisywanych tradycyjnie na tę przypadłość leków. Tym samym ryzyko udarów i zawałów serca zostaje obniżone o 10-20%.
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2010 przez elian, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1238 / 27 / 0
Nieprzeczytany post autor: gringo »
Ziarno kakaowca dobra sprawa ;]
Tutaj macie na szajsegro, ale w necie można dorwać taniej.
http://allegro.pl/item877131468_kakaowi ... _250g.html
לאכול חומצה!
  • 95 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: blotter »
od gorzkiej czekolady w duzych ilosciach to mnie tylko glowa boli, przy normalnych porcyjkach zadnych zmian nie zaobserwowalem
najlepszy by byl metylofenidat chyba, moze byc tez pirat jak juz up pisali, ale recka na to pierwsze raczej ciezka do zdobycia ;)
JEZUS MA MOC!!!!!
  • 608 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: Zieleń »
wg niektórych witamina c powoduje przekształcanie dopaminy do noradrenaliny, w efekcie mniejszą euforię a większą stymulację np po fecie. kiedyś duża ilość zbiła mi na ok pół godziny euforię i znieczulenie po mdma.
co do witamin b, chyba najprzyjemniejszym źródłem jest mate.
dobrze robią też inhibitory AChE, szałwia lekarska, niektóre olejki eteryczne, niedługo zbiorę informacje o nich do kupy
  • 82 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: soogood »
zieleń ..no oczywiście że zbiła bo witamina c poprzez zkwaszenie organizmu wypłukuje wszelkie amfetaminopochodne i skraca ich czas działania nawet o polówe i to sprawdzone info z bazy lekarskiej

..pozatym niedobór witaminy c może wywoływać depresje...
co do amfetaminowego pobudzenia po witaminie to sie niezgodze ..adrenalinowe owszem http://pl.wikipedia.org/wiki/Katecholaminy

tu mniejwięcej ta reakcjha jest ona osobno opisana na wiki i jest tam o witaminie c też ale niewiem czy to na polskiej zy angielskiej wiki niemogę teraz znaleźć

jedno wiem wit c działa i jest na kilku szlakcah metabolicznych m.in w pordukcji endogennej Lkarnityna a ta acetylowana tez poprawia sprawnośc intel....
Uwaga! Użytkownik soogood nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 608 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: Zieleń »
miałem na myśli zmianę działania z dopaminowego na bardziej noradrenalinowe.
a w ostatecznym rozrachunku wit c bardziej odkwasza organizm, patrz liczba grup oh :-p
co nie zmienia faktu że wypłukuje ścierwopochodne
  • 82 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: soogood »
no nic dodać nic ująć :)

chłopak sie lekko zapomina pewnie jarał ,pytanie do tego gościa,,bardzo zacina ci sie pamięć ,opisz mniej wiecej czy masz jakieś konkretne problemy napisz przeanalizujemy porónamy ja tez byłem strasznie..no ale dało rade

..bo powiem ci tak jak jest wszytko ok i niećpasz a szukasz tylko srodką zeby było jeszcze lepiej ,to zbędne to twoje poszukiwanie jest po co mieszac se w organiźmie

pozatym chyba kojażysz taki motyw jest se pijaczek gada i gada słowa dobre niby składa pamieć czsem tacy mają aż za dobrą a nikt ich słuchąćnieche bo jednak jakost ak troche widac ze taki ten no trenował ja w inny sposób,jedni głupieją inni znowu też głupieją ale niesiada im na beret tak a nawet sa brardziej rozkminiatorscy wręcz nazbyt no

to też tak albo tak ..czyli jak chłopak po co pytasz ,jak jeseś zdrowy chłopak to w zupełności wystarczą ci witaminki ,lecytyna, no i aminokwasy z racje zemoze w młodym wieku to przy okazji podrośniesz fajnie ,jakiś sport tez w odpowiednich proporcjach nie do zajechania świetnie odświerza pamięć .wąśnie z racje ze podczas wysiłku dotlenia si eorganizm ,powstaje troche wolnych aminokwasów a te dzłąją tam gdzie trzeba coś zregenerować

twój organiż sam rde da i bez tego no

a kofeiny ,amfetaminy zostaw radzi ci to starszy ćpunek ,,chopak niepotrzebne ci to żeby zakuć no!!

[quote="Zieleń"]
miałem na myśli zmianę działania z dopaminowego na bardziej noradrenalinowe.
a w ostatecznym rozrachunku wit c bardziej odkwasza organizm, patrz liczba grup oh ]
no własnie jak to jest tym odkwaszaniem to kumam hydroksylowa grupa łapie wolny wodór oka ale to tylko chyba przy odpowiednizej obecności enzymu dehydrogenezy glukozo6fosforanowej czy cos pomieszałem ? wiem że ten enzym to przy niedoborze uszkadza krwinki ta witamina ..czyli moze jednak zakwasza w pewnych warunkach ..ale niewiem nienapiali dalej no zreszta to wyższa szkoła
a tu taki link o tej witamine http://resmedica.pl/archiwum/zdart10997.html
Uwaga! Użytkownik soogood nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 23 / / 0
elitesse pisze:
Co polecalibyście z witamin, odżywek itp. które poprawiają pamięć, szybkość uczenie się etc.
Wiem, że można przywalić sobie tussi i sprawdzian zdany, jednak mi chodzi o kompletnie coś innego.

Z góry dzieki za odp.
Plusz na poprawę koncentracji albo zielona herbata. Mi jeszcze pomaga dobra muzyka, ale z tego co słyszałam większość lubi uczyć się w ciszy :cheesy:
  • 238 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mya »
elitesse pisze:
Wiem, że można przywalić sobie tussi i sprawdzian zdany, jednak mi chodzi o kompletnie coś innego.
ja naprawdę nie wiem jak ludzie potrafią wpieprzyć tussipect i lepiej się po tym uczyć. to jest coś, co dla mnie zawsze zostanie niepojęte.

od siebie polecam wyspanie, wewnętrzny spokój, plusz activ (chociaż tę kofeinę ma w sobie) oraz dużo samozaparcia, to się zawsze przydaje.
skrzydlatych wiatrów pełne niebieskie przestworza,
potoków wy źródliska i ty, falo morza
rytmiczna, i ty ziemio, wszystkich nas rodzico,
i ty wszechwidzącego słońca krągłe lico,
spojrzyjcie, jakie znoszę, bóg, od bogów znoje!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.