Ten wątek ma na celu zestawienie informacji na temat różnego rodzaju substratów, klasycznych oraz tych z własnych pomysłów których jest nie mało. Substrat można robić z wielu rzeczy, dawajcie pomysły, opiszcie średni czas kolonizacji, czy stosowaliście 'rez' i jakie efekty, jakie plony itd.
Mam nadzieje że więcej ludzi zacznie swoje badania mikroskopowe i że początkujący fani tych badań (jak ja
Proponuje taką formę (choć i tak każdy będzie walił jak chce...):
Rodzaj substratu - czyli co z czego, skład, proporcje
Gatunki dobre na taki substrat - czyli jaki grzybek teoretycznie dobrze będzie się żywił na takim substracie
Sterylizacja/tyndalizacja - czyli jak ze sterylizowaniem, wystarczy garnek czy musi byc szybkowar? mikrofala? tyndalizacja? czy trzeba gotować np. nasiona przed sterylizacją? itd.
Sposób kolonizacji - czyli zwykły słoik? ciastko? słoik a później mieszanka z innym substratem?
czas kolonizacji - czas kolonizacji
polecane metody - czyli jaki trik do takiego substratu się nadaje najlepiej
Plony - jaki to wszystko daje końcowy efekt?
dodatkowe uwagi - czyli wszystko to co sie nie zawiera wyżej, przeoczyłem, uważacie za ważne
Fotorelacja - a jak ktoś chce sie pochwalić fotkami to będzie miło
Nie jest to wątek na pytania: co zrobić jak kupiłem gotowe ciastko? czy moge to robić w doniczce? czy moge użyć grzybnie z pieczarek? ani w ogóle na temat uprawy ogólnie (to w wątku na samej górze), tu bardziej na temat konkretnych metod. Zapraszam, jak uważacie że taka forma zła to dawajcie pomysły żeby to jakoś działało
i zacznę jako pierwszy z pytaniem:
na psilosophy linki jakoś nie chcą działać więc nie wkleje, jest tam w artykule 'efekt rez' napisane że można używać zamiast żyta kary dla ptaków (WBS - wild bird seed) ale nie ma napisane jaka konkretnie, właśnie wróciłem ze sklepu zoo i się okazało że oczywiście karm jest 10 000, dla dzikich ptaków jako takich nie było. Najbardziej mi podpasowały 3:
1.zboża 58,6%(kanar, murzynek, owsik, proso, proso czerwone) / nasiona oleiste 41,4% (konopie, len, rzepak, rzepik)
2. 100% proso czerwone
3. żółte proso/jagła, czerwone proso/jagła, kanar, proso ber(? tak mi przetłumaczył słownik 'foxtail millet'), owies, nasiona maku, pszenica
które z nich się nadają? czy ktoś próbował, jak efekty?
No to podstawowa technika, używałem tylko takiej ponieważ jestem początkującym farmerem:
Rodzaj substratu - z psilosophy 'magic mushroom growers guide': ciastko - 2/3 perlit, 1/4 mąka z br. ryżu, 1/4 wody.
Gatunki dobre na taki substrat - z tego co wiem to wszystkie Cubensisy można tak uprawiać, ja natomiast zaszczepiłem tam P. Cubensis Ecuador.
Sterylizacja/tyndalizacja - sterylizowany wstępnie każdą część substratu w piekarniku(130 st. C)(woda przegotowana) po czym sterylizowane przez 1:10h w garnku pod przykryciem
Sposób kolonizacji - w 1L boxach, temp 24-30 st. C, każde zaszczepione w 6 miejscach strzykawką
czas kolonizacji - od 13 do 16 dni
polecane metody - ja z chęcią namaczałem i z moim zdaniem wyraźnym efektem. Po każdym rzucie i po kolonizacji namaczałem ciastka 11-16h w garnku, dla porównania zostawiłem ciastka bez moczenia i różnica powalająca, fotki z tego procesu chyba sa na H w 'Grzyby - hodowla'
Plony - no bez rewelacji raczej, na każdy rzutz ciacha schodziło 5-15 grzybów/grzybków, z czego może w sumie 2 były naaaaprawdę duże (1grzyb - 1trip)
dodatkowe uwagi - próbowałem robić im zastrzyki z roztworem glukozy w wodzie ale jakoś bez efektu, do tego przez pewien czas miały mało światła co zaowocowało patykowatymi plonami przez moment.
Fotorelacja - tak to mniej więcej wyglądało: http://img242.imageshack.us/gal.php?g=dsc02289.jpg
[ external image ]
A więc:
Zamierzam kupic gotowe ciastko oraz zarodniki gatunku PF(clasic) bądź C. Ecuador. Chciałem to ciastko(juz zaszczepione) umieścic w polipropylenowym wiaderku wielkości mniej wiecej 5-10 litrów. Wszystko zostawic do wytworzenia sie grzybni. Nastepnie naswietlac az do wytworzenia sie owocników... W ogolnym zarysie właśnie tak miałoby wyglądać.
No i mam kilka pytań:
czy gotowe ciastko mozna odrazu zaszczepic??
Czy puki nie wytworzy sie grzybnia całe to ciastko ma być zakryte??
No i chce dodac ze jestem poczatkowym farmerem :)
zaszczep od góry i czekaj aż całość skolonizuje (od tygodnia do nawet 2 miechów)
ja z doświadczenia "osoby, która mi się przyśniła" polecam żyto - plony dużo dużo większe niż z jakichkolwiek ciastek (mielony ryż + najróżniejsze dodatki, wzbogacanie itp.), dużo ładniejsze, zdrowsze, ZNACZNIE większe osobniki, rosną ich dziesiątki na b. małej powierzchni
I jeszcze dwa pytanka:
1.Jak ciastko zostanie skolonizowane odkryć poprostu pokrywke czy nałożyć je na inne ciastko tak jak jest to czesto na zdjeciach??
2.Jakich plonów moge sie spodziewac hodujac na ciastku??
2. z ciastka rozmiarow duzej szklanki z 1 rzutu max 100g grzybów świeżych = 10g suszonych. kolejne rzuty są coraz słabsze, zwykle 2-4 rzuty
w ogole czy cos jeszcze dokupic poza tym ciastkiem ??
W przyszłym tygodniu powinienem otrzymać zarodniki i też przymierzam się do hodowli na ciastkach ryżowych.
Z tą różnicą, że jako terrarium wykorzystam tackę i folię z łatą filtrującą.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Mam dwa 250ml pojemniczki PP z przykrywką bez filtra i zastanawiam się czy da się je wykorzystać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannabis-asthma.jpg)
Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody
Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/altars.jpg)
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków
Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/davidnutt030118.jpg)
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii
Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.