Ten wątek ma na celu zestawienie informacji na temat różnego rodzaju substratów, klasycznych oraz tych z własnych pomysłów których jest nie mało. Substrat można robić z wielu rzeczy, dawajcie pomysły, opiszcie średni czas kolonizacji, czy stosowaliście 'rez' i jakie efekty, jakie plony itd.
Mam nadzieje że więcej ludzi zacznie swoje badania mikroskopowe i że początkujący fani tych badań (jak ja
Proponuje taką formę (choć i tak każdy będzie walił jak chce...):
Rodzaj substratu - czyli co z czego, skład, proporcje
Gatunki dobre na taki substrat - czyli jaki grzybek teoretycznie dobrze będzie się żywił na takim substracie
Sterylizacja/tyndalizacja - czyli jak ze sterylizowaniem, wystarczy garnek czy musi byc szybkowar? mikrofala? tyndalizacja? czy trzeba gotować np. nasiona przed sterylizacją? itd.
Sposób kolonizacji - czyli zwykły słoik? ciastko? słoik a później mieszanka z innym substratem?
czas kolonizacji - czas kolonizacji
polecane metody - czyli jaki trik do takiego substratu się nadaje najlepiej
Plony - jaki to wszystko daje końcowy efekt?
dodatkowe uwagi - czyli wszystko to co sie nie zawiera wyżej, przeoczyłem, uważacie za ważne
Fotorelacja - a jak ktoś chce sie pochwalić fotkami to będzie miło
Nie jest to wątek na pytania: co zrobić jak kupiłem gotowe ciastko? czy moge to robić w doniczce? czy moge użyć grzybnie z pieczarek? ani w ogóle na temat uprawy ogólnie (to w wątku na samej górze), tu bardziej na temat konkretnych metod. Zapraszam, jak uważacie że taka forma zła to dawajcie pomysły żeby to jakoś działało
i zacznę jako pierwszy z pytaniem:
na psilosophy linki jakoś nie chcą działać więc nie wkleje, jest tam w artykule 'efekt rez' napisane że można używać zamiast żyta kary dla ptaków (WBS - wild bird seed) ale nie ma napisane jaka konkretnie, właśnie wróciłem ze sklepu zoo i się okazało że oczywiście karm jest 10 000, dla dzikich ptaków jako takich nie było. Najbardziej mi podpasowały 3:
1.zboża 58,6%(kanar, murzynek, owsik, proso, proso czerwone) / nasiona oleiste 41,4% (konopie, len, rzepak, rzepik)
2. 100% proso czerwone
3. żółte proso/jagła, czerwone proso/jagła, kanar, proso ber(? tak mi przetłumaczył słownik 'foxtail millet'), owies, nasiona maku, pszenica
które z nich się nadają? czy ktoś próbował, jak efekty?
No to podstawowa technika, używałem tylko takiej ponieważ jestem początkującym farmerem:
Rodzaj substratu - z psilosophy 'magic mushroom growers guide': ciastko - 2/3 perlit, 1/4 mąka z br. ryżu, 1/4 wody.
Gatunki dobre na taki substrat - z tego co wiem to wszystkie Cubensisy można tak uprawiać, ja natomiast zaszczepiłem tam P. Cubensis Ecuador.
Sterylizacja/tyndalizacja - sterylizowany wstępnie każdą część substratu w piekarniku(130 st. C)(woda przegotowana) po czym sterylizowane przez 1:10h w garnku pod przykryciem
Sposób kolonizacji - w 1L boxach, temp 24-30 st. C, każde zaszczepione w 6 miejscach strzykawką
czas kolonizacji - od 13 do 16 dni
polecane metody - ja z chęcią namaczałem i z moim zdaniem wyraźnym efektem. Po każdym rzucie i po kolonizacji namaczałem ciastka 11-16h w garnku, dla porównania zostawiłem ciastka bez moczenia i różnica powalająca, fotki z tego procesu chyba sa na H w 'Grzyby - hodowla'
Plony - no bez rewelacji raczej, na każdy rzutz ciacha schodziło 5-15 grzybów/grzybków, z czego może w sumie 2 były naaaaprawdę duże (1grzyb - 1trip)
dodatkowe uwagi - próbowałem robić im zastrzyki z roztworem glukozy w wodzie ale jakoś bez efektu, do tego przez pewien czas miały mało światła co zaowocowało patykowatymi plonami przez moment.
Fotorelacja - tak to mniej więcej wyglądało: http://img242.imageshack.us/gal.php?g=dsc02289.jpg
[ external image ]
A więc:
Zamierzam kupic gotowe ciastko oraz zarodniki gatunku PF(clasic) bądź C. Ecuador. Chciałem to ciastko(juz zaszczepione) umieścic w polipropylenowym wiaderku wielkości mniej wiecej 5-10 litrów. Wszystko zostawic do wytworzenia sie grzybni. Nastepnie naswietlac az do wytworzenia sie owocników... W ogolnym zarysie właśnie tak miałoby wyglądać.
No i mam kilka pytań:
czy gotowe ciastko mozna odrazu zaszczepic??
Czy puki nie wytworzy sie grzybnia całe to ciastko ma być zakryte??
No i chce dodac ze jestem poczatkowym farmerem :)
zaszczep od góry i czekaj aż całość skolonizuje (od tygodnia do nawet 2 miechów)
ja z doświadczenia "osoby, która mi się przyśniła" polecam żyto - plony dużo dużo większe niż z jakichkolwiek ciastek (mielony ryż + najróżniejsze dodatki, wzbogacanie itp.), dużo ładniejsze, zdrowsze, ZNACZNIE większe osobniki, rosną ich dziesiątki na b. małej powierzchni
I jeszcze dwa pytanka:
1.Jak ciastko zostanie skolonizowane odkryć poprostu pokrywke czy nałożyć je na inne ciastko tak jak jest to czesto na zdjeciach??
2.Jakich plonów moge sie spodziewac hodujac na ciastku??
2. z ciastka rozmiarow duzej szklanki z 1 rzutu max 100g grzybów świeżych = 10g suszonych. kolejne rzuty są coraz słabsze, zwykle 2-4 rzuty
w ogole czy cos jeszcze dokupic poza tym ciastkiem ??
W przyszłym tygodniu powinienem otrzymać zarodniki i też przymierzam się do hodowli na ciastkach ryżowych.
Z tą różnicą, że jako terrarium wykorzystam tackę i folię z łatą filtrującą.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Mam dwa 250ml pojemniczki PP z przykrywką bez filtra i zastanawiam się czy da się je wykorzystać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/listrzaskowski.jpg)
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ayahealth.jpg)
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania
Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/zk_strzelin.jpg)
Papier nasączony syntetyczną marihuaną
W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.