...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3182 / 369 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
Gdzieś czytałem że terapeuci uznają narkomana za "w miarę wyleczonego" po minimum roku całkowitej abstynencji. Oczywiście to mocno umowna granica i tak naprawdę moim zdaniem nic nie znaczy.
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
  • 802 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: wisior »
ale takiego po lub na terapi.bez tego proces trwa znacznie dluzej.

rok,dwa ..5...10lat im wiecej tym lepiej..ale wyleczonym calkiem to sie nigdy chyba nie bedzie
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
Trzeźwość narko od 11 wrzesznia 2006

http://www.feta.blog.onet.pl

-...wie ze musi wejść na wieżę,od tego zależy jego życie i nie może,dotknięty lękiem wysokości...
  • 55 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: summer3184 »
No tak narkomanem zostaje juz sie do końca życia nawet jak już sie nie bierze. A ty Blu piszesz że po roku mozna uznac takiego w miare za wyleczonego no to przede mną jeszcze 9 miesiecy walki samej z sobą i moja psychiką jeśli oczywiście temu wierzyc bo wiadomo że każdy przechodzi to inaczej. A wiec łatwo sobie można obczaic ile czasu nie pukam ....
Uwaga! Użytkownik summer3184 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 61 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Alibi »
Blu
Oczywiście to mocno umowna granica i tak naprawdę moim zdaniem nic nie znaczy.
Jasne, najważniejsze są chęci danej osoby, a ta płynie z motywacji - niekoniecznie z wiedzy. Takie "granice" typu rok są bardzo niebezpieczne i pewnie niejeden się na tym przejechał, bo "rok już nie ćpam, to teraz sobie mogę na coś pozwolić.."
Powodzenia Summer.
"(...)i w jednej chwili znalazłem odpowiedź, bu kumple mnie lubili - co ze sobą zrobić: upodobnić się do nich w każdym detalu, chodzić do hybryd i słuchać metalu. Wypisać s ię z klubu miłośników pedału. Członkostwo tam było niewskazane (...)"
  • 55 / 1 / 0
Zgadzama z sie z Toba w 100 % ja już własnie nie raz sie przejechałam na takich jak ja to mówie "nagrodach " że jak juz tyle czasu wytrzymałam to tylka raz sobie pukne i na tym koniec ale nie, to nie możliwe. Takie raz przeciaga sie w dwa , trzy a pozniej w tygodnie i miesiace ... niestety. Aha i nie dziekuje żeby nie zapeszyc :-D i też ci życze powodzenia Alibi :-)
Uwaga! Użytkownik summer3184 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 587 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: SimonNoK »
summer3184 pisze:
[...] przede mną jeszcze 9 miesiecy walki samej z sobą i moja psychiką jeśli oczywiście temu wierzyc bo wiadomo że każdy przechodzi to inaczej.
Bralem rozne rzeczy, ale tego uczucia ni-chuj nie znam, jasne, sa skrety(ale Ja mialem tylko po-tramalowy, a podobno przy heroinie to pikus...), ale branie narkotykow nigdy nie bylo dla mnie meka(bywalo nieprzyjemnie, ale z tym sie zawsze liczylem i akceptowalem skrety/zjazdy/kace itp.), moze za krotko biore(ok 3 lat + 2 letnia przerwa, nie z koniecznosci, chcialem - no i mialem wazniejsze rzeczy na glowie.) a moze nie bralem tego co trzeba(z heroina tylko 1 mialem do czynienia, myslalem o niej dlugo....ale nie znalazlem zrodla, ot, tak to masz na zadupiu, podejrzewam, ze to chyba nawet lepiej...) w kazdym razie nie mow, ze narkotykow nie da sie brac rekreacyjnie. Moze heroiny nie da sie brac rekreacyjnie, ale narkotyki nie = heroina.
oj dana dana, nie boje się bana
  • 55 / 1 / 0
Ok może ja patrze tylko pod kontem heroiny bo w to byłam najbardziej wjebana i tylko to tak mi to ciagle nie daje spac po nocach, koszmary nie do zniesienia ,oczywiscie wiecznie zwiazanie z helenka , jesli wogole mozna oczy zamknac i to niestety z tym narkotykiem tak jest że tylko nieliczni po pierwszym razie spróbowania mogą pozniej powiedziec "nie" , ja niestety nie umiałam. Doładnie skrętów po opiatach nie da się porównac do zejśc po innych narkotykach wiem to z wlasnego doświadczenia , brania wczesniej jakieś trzy lata speeda i koksu, oczywiscie też się żle czułam na zejścich ale to jak napisałeś SimonNoK jest pikiś , odsypiałam swoje, kilka dnia chodziłam na fochu i na nic nie miałam siły, wszystko mnie wkurwiało ale dało rade wytrzymac, nie było żadnych bóli i tego typu spraw. Moje zdanie ze poprostu każdy narkotyk jest "stworzony"" dla innego czlowieka (psychiki i organizmu) .Ja naprzykład nie nadaje sie do palenia ziółka, łapie bucha, serce mi wałi jak młot mam dziwne akcje i najchetniej bym sie połozyła spac, poprostu jest to nie dla mnie i już... to z jednego wzgledu przyznaje ci racje SimonNoK choc i tak nie calkiem, można brac rekreacyjnie ale nie wszystko i wtedy zajebiscie siebie kontrolujac bo granica miedzy braniem takim jak to sie nazywa weekedowym a uzaleznieniem sie jest bardzo cienka ..No to tyle mojego pierdzielenia na ten temat :-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Setki kilogramów narkotyków w gaśnicach i kołach zapasowych. Osiem osób przed sądem

Prokurator Prokuratury Regionalnej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko ośmiorgu osobom, oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem marihuaną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Aktem oskarżenia objęto siedmiu mężczyzn i jedną kobietę.