Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 750 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: vart »
No tak, najłatwiej wyśmiać czy obrazić gdy samemu ma się niewiele do powiedzenia.
bądź taki szybki Skipper.
Feyd zwykle ma sporo to powiedzenia (czasem aż za dużo ;] ), a w przeciwieństwie do Twoich teorii, jest to nieco głębsze. I nie kalkowane z zasłyszanych gdzieś pomysłów.

Co do działania psychodelików na horyzont postrzegania - za przykład dobrze służy psylocybina. Nie tyle poszerza postrzeganie, co raczej znosi wbudowane bariery i schematy. Upłynnia i miesza przy tym zmysły. Pozwala zobaczyć wszystko takim, jakie jest, bez zbędnego filtrowania. I to w niej lubię :)

§h¶ôňgĽéĐ.
  • 3129 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: chusajn »
Kuba Powiatowy pisze:
chsn pisze:
Odsetek ludzi prostych jest według mnie taki sam jak kiedyś, edukacja niewiele tu zmienia. I nie mówiłem tylko o Polsce, lecz o kulturze europejskiej in pleno.
Mylisz się. Uważasz, że edukacja nic nie zmienia ? Przyrównaj osoby starsze, które nie skończyły żadnej szkoły z powodu wybuchu II Wojny Światowej do pokolenia urodzonego po wojnie. Nie widzisz różnicy ? Duża część starszego pokolenia nie umie za bardzo czytać i pisać ( a przynajmniej nie rozumie tekstu czytanego, nie umie odczytać prawidłowo legendy pod rozkładem jazdy autobusów ). Oczywiście nie wszyscy, ale spora część tamtego przed wojennego pokolenia to w pewnym sensie pól analfabeci. Jeżeli spojrzymy na pokolenie naszych rodziców, urodzonych po wojnie i jako tako wykształconych to widać dużą różnicę w samym podejściu do życia, rozumieniu pewnych rzeczy i zjawisk. Ludzi prostych jest mniej niż kiedyś. To jest niepodważalny fakt. Po drugie popatrz ile osób ma teraz dostęp do edukacji a ile miało kilkadziesiąt/ kilkaset lat temu ( że o Średniowieczu nie wspomnę )- przecież ma to ogromne znaczenie ( a przynajmniej miało ). Kiedyś nie było bibliotek, internetu itp. Nie poszedłeś do szkoły = nie nauczyłeś się czytać, pisać i liczyć.
Jeśli uważasz, że człowiek przestaje być prosty, kiedy umie czytać, pisać i liczyć, to najwyraźniej operujemy róznymi pojęciami bycia prostym. Dla mnie do bólu prosty jest człowiek, który posiada ogromną wiedzę w jakiejś dziedzinie (np informatyka) i wykorzystuje ją jedynie do robienia kasy, a wolny czas spędza np na oglądaniu tv lub grze w golfa (i nic innego go nie obchodzi). Dla mnie kluczowym czynnikiem, który odróżnia ludzi prostych od ludzi, hmm, "świadomych", są pewne intuicje myślowe. Jeden widzi rzeźbę z aluminium i zastanawia się, ile by dostał za nią na złomie, inny natomiast dostrzeże w niej myśl, którą chciał przekazać autor tej rzeźby.
High, how are you?
  • 2129 / 29 / 0
@chsn, ok, rozumiem Twój tok myślenia, ale nie pisz, że edukacja nie ma tutaj żadnego znaczenia. W średniowieczu otoczenie nie wpływało mobilizująco na rozwój intelektualny jednostki. Otoczenie w którym dorastamy jest bardzo ważne. Myślisz, że jakbyś się urodził w średniowieczu w chłopskiej bądź drobnomieszczańskiej rodzinie to byłbyś na takim samym poziomie jak teraz ? Tzn. interesowałbyś się sprawami " wyższej wagi " ?
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 915 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: feydewey »
No tak, najłatwiej wyśmiać czy obrazić gdy samemu ma się niewiele do powiedzenia.

no niewiele mam do powiedzenia, bo i co o tej "teorii" powiedzieć? dosyć prosta (przez co łatwa do obalenia) teza którą oparłeś na źródłach takich jak trip raporty (na których podstawie nie można formułować teorii o rozwoju mózgu, ponieważ skupiają się na przeżyciach muzyki mózgu, czyli umysłu) czy wertowanie "setek stron internetowych" o, dziecię neostrady. Jakie źródła taka teoria - ale można się pośmiać. No ale dobra, parę słów komentarza:
Po przestudiowaniu LSD moje trudne dziecko Alberta Hoffman'a oraz niezliczonych trip raportów, przewertowaniu setek stron internetowych, stworzyłem pewną teorię.

nie widzę tu deklaracji doświadczenia z psychedelikami - czytać to se można, np, o polskiej polityce - by o psychedelikach teoretyzować, trzeba je ŻREĆ! A by teoretyzować o mózgu, trzeba ukończyć odpowiednie studia.

Na Twoją "teorię" patrze jako na pierwsze kroki stawiane w tej Dziedzinie, każdy tak ma. Setki hipisów formułowało podobne bzdurki i dołączyło je do psychedelicznego galimatiasu ery wodnika.
Kiedy, po ok. 150-240 minutach, LSD w wyniku rozpadu przestaje oddziaływać z komórkami, następuje nagły wzrost przewodnictwa -- impulsy między neuronami są silniejsze, co prowadzi do wykorzystywania połączeń, które w normalnym stanie (bez nadmiaru neuroprzekaźnika) nie byłyby wykorzystane, bądź miałyby mniejszy wpływ na reakcję mózgu.
czyli ewolucja doskonali mózg w takim kierunku? potop serotoniny? poszerzenie świadomości stymulowane sztucznie, chemicznie de facto powoduje krótkotrwały stan "poszerzenia świadomości", po którym umysł wraca do stanu poprzedniego. I takie podrażnianie neuronów przyspiesza "rozwój" mózgu? Jakbyś jeszcze użył słowa umysł, etc, to można by włożyć takie gadanie między (mętną) metafizykę. Ale Ty mówisz o mózgu!

Branie psychedelików może zmotywować człowieka do rozwoju duchowego, umysłowego, ale psychedeliki same w sobie tego nie zapewniają. Lecisz gdzieś helikopterem, i potem wracasz do siebie.

I jeszcze chciałem dodać, z własnych doświadczeń, że określenie stanu szałwiowego jako "poszerzenia świadomości" jest IMO mocno wątpliwe.

pozdro & poćwicz
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 29 / 0
feydewey pisze:
Branie psychedelików może zmotywować człowieka do rozwoju duchowego, umysłowego, ale psychedeliki same w sobie tego nie zapewniają. Lecisz gdzieś helikopterem, i potem wracasz do siebie.
Dokładnie, Fey. To całe pierdolenie o poszerzaniu świadomości, nabyciu jakiejś wielkiej mądrości pod wpływem psychodelików to zwykłe dorabianie sobie filozofii do ćpania. Psychodeliki jako narzędzie - owszem, ale nie jako substancje które automatycznie przyspieszają nasz rozwój. Mądrość jest w Tobie, psychodeliki pozwalają ją ewentualnie odkryć, natomiast nie kształtują jej same w sobie.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 276 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Skipper »
Na Twoją "teorię" patrze jako na pierwsze kroki stawiane w tej Dziedzinie, każdy tak ma.
To prawda, nie ćpam. To co napisałem jest czysto teoretyczne, dlatego chciałem zaczerpnąć zdania praktykujących.
I takie podrażnianie neuronów przyspiesza "rozwój" mózgu? Jakbyś jeszcze użył słowa umysł, etc, to można by włożyć takie gadanie między (mętną) metafizykę. Ale Ty mówisz o mózgu!

Nie tyle rozwój a jego zdolność poznania/zrozumienia.
czyli ewolucja doskonali mózg w takim kierunku? potop serotoniny?
Nie bierz tego co napisałem tak dosłownie. Nie chodziło mi o to, że za "x" lat wszyscy ludzi będą zachowywali się jakby byli naćpani psychodelikami, chodziło mi raczej o nieograniczone postrzeganie świata które fundują owe substancje. Ale suma sumarum, moja teoria się nie sprawdzi, to na pewno, hehe. Co do źródeł - studia zaczynam od września więc na razie nie mogłem za bardzo zabłysnąć wiedzą z tej dziedziny. Nie porównuj mnie proszę do dziecka neostrady, proszę.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez Skipper, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Skipper nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 125 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Euler »
Kuba Powiatowy pisze:
feydewey pisze:
Dokładnie, Fey. To całe pierdolenie o poszerzaniu świadomości, nabyciu jakiejś wielkiej mądrości pod wpływem psychodelików to zwykłe dorabianie sobie filozofii do ćpania. Psychodeliki jako narzędzie - owszem, ale nie jako substancje które automatycznie przyspieszają nasz rozwój. Mądrość jest w Tobie, psychodeliki pozwalają ją ewentualnie odkryć, natomiast nie kształtują jej same w sobie.
ojeju!
Uwaga! Użytkownik Euler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 915 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: feydewey »
oczywiście nie mam 100% pewności, bojler :-p
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3129 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: chusajn »
Kuba Powiatowy pisze:
@chsn, ok, rozumiem Twój tok myślenia, ale nie pisz, że edukacja nie ma tutaj żadnego znaczenia. W średniowieczu otoczenie nie wpływało mobilizująco na rozwój intelektualny jednostki. Otoczenie w którym dorastamy jest bardzo ważne. Myślisz, że jakbyś się urodził w średniowieczu w chłopskiej bądź drobnomieszczańskiej rodzinie to byłbyś na takim samym poziomie jak teraz ? Tzn. interesowałbyś się sprawami " wyższej wagi " ?
Myślę, że pewnie bym się interesował, tylko mój język byłby dużo uboższy (może to i lepiej, bo starając się wszystko uchwycić pojęciowo ucieka nam gdzieś sama esencja ;) ). Ale mimo wszystko nie utożsamiam człowieka niewykształconego z człowiekiem prostym, wystarczy spojrzeć choćby na amazońskich szamanów, cięzko ich nazwać prostymi, a przecież są analfabetami i nie potrafią liczyć ]
feydewey pisze:
[/quote]

O to to, psychodelik = katalizator. Z pustego i Salomon nie naleje.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2009 przez chusajn, łącznie zmieniany 1 raz.
High, how are you?
  • 613 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gluciorro »
Ale narzędzie jest zajebiście ważne. Spróbujcie sobie wykopać głęboką dziurę rękami, bez łopaty. Albo wbić gwóźdź głową :D Sam młotek wiadomo, też gwoździa nie wbije, ale jest do procesu wbicia gwoździa bardzo przydatny!
Niematerialna. Wieczna. Bez początku i końca.
Bezimienna, bezkształtna energia, która przenika wszystkie żywe istoty.
Czyste wezwanie dla naszej wewnętrznej natury,
aby zbudziła się z naszego codziennego życia, naszego strachu.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.