Więcej informacji: Powoje w Narkopedii [H]yperreala
Tak się zastanawiam, czy potraktowanie zmiażdżonych nasion dowolnego aktywnego powoju jakimś niepolarnym rozpuszczalnikiem (zostawienie na kilka godzin w ciemnym miejscu, następnie odsączenie "miazgi" i wysuszenie przed konsumpcją ;] ) jest dobrym pomysłem.
Podobno właśnie olejki eteryczne powoju, zawarte w tłuszczu w nasionach, powodują mdłości.
Jeśli chodzi o cyjanogenne glikozydy, to one są raczej rozpuszczalne w wodzie (z tego co czytałem).
A zatem tego typu ektrakcja tłuszczu z nasion pozbawiłaby je czynnika powodującego mdłości, niemniej wciąż należałoby zachować umiar z powodu obecności wspomnianych glikozydów.
Kluczowa kwestia jest oczywiście taka: czy LSA rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niepolarnych na tyle dobrze, że tego typu "ekstrakcja" byłaby bezsensowna - i straty tego amidu byłyby nieopłacalne? Bo ogólnie rzecz ujmując - LSA jest alkaloidem i jako taki powinien się dość dobrze rozpuszczać w rozpuszczalnikach o niskiej polarności... Ale z kolei nie doczytałem się o działaniu odwrotnym, czyli wyciąganiu LSA rozpuszczalnikiem niepolarnym i uzyskiwaniu go z odparowania tegoż.
Nigdzie niestety nie mogę się doszukać informacji o rozpuszczalności tego typu alkaloidów w konkretnych rozpuszczalnikach. :/
Pozdrawiam!
A anglojęzycznych stron i forów nie chce mi się przeglądać, no ale w takim razie tak chyba zrobię... :P
Albo można niby spożyć rozgniecione nasiona "na surowo", połknąwszy uprzednio (półtorej godziny wcześniej) 2 lub trzy tabletki przeciwwymiotnego Aviomarinu. Ponoć można i działa - niektórych zamula, ale mnie na pewno nie zamuli... ;)
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."
- Doktor do Chemika
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."
- Doktor do Chemika
Tutaj znalazłem parę uzupełniających informacji: :D
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21501
Pozdrawiam.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści
W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.