ale zauwazylem ze częsciej sie to zdarza gdy podczas pierwszego przywitania nie patrze "ofiarze" :D prosto w oczy no nie wiem czemu tak mam;p moze rozpoznaje ludzi po oczach;p
edit...
tak sobie pomyślalem ze pamięć jest odpowiedzialna za to jacy jestesmy mądrzy i inteligentni
ktoś co ma dobrą pamięć zapamięta jak sie coś robi po pierwszym pokazie nauczyciela itp... i wtedy sie mówi ze taka osoba jest mądra bo szybko sie uczy a jak pokazuje sie gościowi 10 razy jak sie coś robi i ten ktoś nie zczai to sie mówi ze głupi a on poprostu ma krótką pamięć xD
tak więc jedzźcie orzzechy (powtarzam jeszcze raz zeby nikt nie zapomniał xD) bo są dobre na pamięc:D
banany na twarzy żadnych warzyw jeśli cos nas parzy to piaseczek na plazy
banany na twarzy żadnych warzyw chce widzieć jak w oczkach szczęście sie żarzy
innuendo pisze:A ja "kurwo"jaitylkoja pisze: dlatego do wszystkich kobiet mowie "iskiereczko"
tak więc jedzźcie orzzechy (powtarzam jeszcze raz zeby nikt nie zapomniał xD) bo są dobre na pamięc:D
Bardzo dobrze znam patent Rysia przy paleniu. Gdzie ta czarna rurka kurka??? 2min temu nabijałem...
Ostatnio poszedłem na pocztę zjarany sprawdzić terminy wypłat. No i kurwa dziś przyszedłem zadowolony po monetę, a tu się kurwa okazuje, że trzeba było w poniedziałek przyjść. Kurwa!
Inteligencja, to mozliwosc szybskiego uczenia sie. Chodzi tu zarowno o przyswajanie wiedzy teoretycznej jak i ( co IMO wazniejsze) zdolnosc do szybkiego automatyzowania nowych umiejetnosci. Przyklad doskonaly to nauka jazdy na rowerze, albo samochodzie, gdzie na poczatku skupiamy sie na kazdym ruchu, zmianie biegu, migaczach itepe, a pozniej automatyzujemy ta czynnosc i staje sie ona tak banalna jak chodzenie.
Madrosc to zbior wiedzy, zarowno teoretycznej, jak wiedza w ktorym roku byla bitwa pod grunwaldem, jak i wiedza praktyczna, czyli np co robic podczas grypy, zeby szybko wyzdrowiec, albo jak stawiac fundamenty domu, by ten sie nie zawalil po pierwszej zimie.
Podsumowujac inteligencja warunkuje szybkosc przyswajania wiedzy, a madrosc to wiedza juz nabyta. Wniosek prosty:majac wykosa inteligencje szybciej zdobywamy madrosc, ale ludzie o wysokim IQ niekoniecznie musza byc madrzy, bo np ludzie starzy dluzej nabywali wiedze i wiedza wiecej, co widac doskonale po naszych dziadkach.
Moglbym sie tu zaglebiac w konstrukty teoretyczne, czym jest inteligencja plynna i skrystalizowana, czynnik G, testy inteligencji i inne bzdury, ktore niekocznie sa tu wazne, tylko po co to komu? ;p zbedny szpan z mojej strony :D
A wracajac do tematu. Radze ograniczyc palenie ziola bo bedziecie mieli starszne dziury w pamieci. Mnie na pamiec i koncentracje pomogl piracetam plus kompleks witamin, polecam goraco, ku chwale dla zdrowia.
Pozdrawiam
Albo: Idę do np. łazienki, staję na środku i zastanawiam się po jakiego chÓja ja tu przyszedłem :-/
I to kurwa w takim wieku, ale to nie od jakiegoś jebanego ćpania, ono tylko trochę to spotęgowało.
Wychodziła z kibla. Odwracała się aby zgasić światło w klopie ale w tym czasie zapominała, że to ona była w kiblu więc pukała i pyatała się kto jest w kiblu :-D
o kurwa...
Mam strasznie kiepską pamięć do imion.
Co ciekawe jeśli chodzi np o przyswojenie wiedzy (pamięciówka np jakaś definicja, słówka z angielskiego) to wychodzi mi to dosyć sprawnie.
Więc w sumienie wiem dlaczego tak ciężko mi się zapamiętuje imiona osób.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.