...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
a słyszał ktoś o Akupunkturze antynikotynowej? może to być skuteczne? czy raczej kolejny scam?
  • 1012 / 185 / 0
@bartek97 jak sobie w głowie nie postanowisz to żadne cuda nie pomogą.
  • 1 / / 0
@bartek97 taka metoda jest skuteczna, ale dla wypełniania kieszeni osób oferujących taką usługę. To tak samo jak biorezonans - pseudonaukowa metoda leczenia. Jak się spojrzy na jej marketing to brzmi aż za dobrze - pełen wachlarz schorzeń/problemów, który on miałaby rozwiązywać. Oczywiście istnieje efekt placebo i po takiej akupunkturze czy innym zabiegu, ktoś kto mocno uwierzy, że jest to skuteczne faktycznie może przestać palić (pytanie czy trwale, bo głodu nikotynowego to nie zniweluje). Najskuteczniejszą jak dotąd metodą jest stosowanie cytyzyny (np. z preparatów desmoxan, recigar lub innych - różnią się wyłącznie ceną i producentem, a jest to lek OTC). Łączy się ona z tymi samymi receptorami co nikotyna i w ten sposób ,,oszukuje" organizm i praktycznie po 3 dniach nie ciągnie już do nikotyny. Z drugiej strony, znam przypadki osób, które po prostu z dnia na dzień przestały tolerować własną zależność od nikotyny w jakiejkolwiek postaci (e-papierosy, woreczki nikotynowe czy konwencjonalne papierosy) i rzucii ten nałóg raz na dobre podejmując taką decyzję, bez wspomagania się farmakologicznie. Z innych metod jest też ta słynna książka na temat palenia, jak ktoś lubi czytać i przeczyta ją uważnie to ma ona duży potencjał. Z dodatkowych aspektów warto unikać miejsc i osób, które skłaniałyby do sięgnięcia po nikotyne. Picie alkoholu niestety ,,dobrze" łączy się z paleniem w tym sensie, że pijąć łatwo ulec pokusie zapalenia i popsuć abstynencje. Zdarzało mi sie to dwa razy, gdzie po kilku imprezach wracałem do palenia czy też wapownia. Finalnie od 2 lat nie palę ani nie zażywam nikotyny w jakiejkolwiek formie. Paliłem przez 11 lat, zaczynając w młodym wieku. Postanowiłem bezwzględnie, że nie mam zamiaru wracać do nałogu. Życzę powodzenia wszystkim zmagającym się z tym niewdzięcznym uzależnieniem. Dacie radę, wierzę. To kwestia właściwego doboru metody i zaprzestania tolerancji tego, że jest się poniekąd niewolnikiem koncernów tytoniowych, które wasze samopoczucie regulują nikotyną. Powodzenia!
ODPOWIEDZ
Newsy
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat

Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.

Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP

Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.