Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 714 / 141 / 0
No i na zdrowie przyjacielu, obyśmy się więcej tu nie usłyszeli
I thought I was God's own drug addict
And if God hadn't meant for me to get high
He wouldn't have made bein' high so much, like, perfect

:tabletki:
  • 2148 / 289 / 0
@przekletykozisyn @freezin9moon

To zjawisko ma sens. Generalnie jak ludzie żyją w przewlekłym stresie, ciało migdałowate się rozrasta i reaguje silniej na stres. Przykładowo terapia zmniejsza jego aktywność.

Jeśli ktoś przeżywał silny stres z powodu odstawienia, reakcja stresowa może pojawiać się szybciej i być silniejsza.

Dodam, że u mnie po odstawieniu opio (przejebane dawki metadonu, 3 miesiące codziennie na skręcie) i po 2 latach odstawieniu SSRI po kilkunastu latach stosowania, reakcja stresowa wymknęła się spod kontroli na kilka lat. Pogorszyły się u mnie funkcje poznawcze, ogólnie było ciężko. Trudno powiedzieć co dokładnie było przyczyną, na pewno złożyło się tu wiele czynników, w każdym razie było przejebanie trudno. Reakcji stresowej nie mogłem wygasić, nawet jak warunki były spokojniejsze. I stopniowo traciłem zdolność zapamiętywania oraz szybkość myślenia.
  • 383 / 8 / 0
Witam szanowne grono.

Wszedłem w posiadanie 2 liści MST 30 mg (data przydatności 2016) i 2 tabletek sevredolu 20 mg (2022)

Na codzień przyjmuje duże ilości bupry, dzisiaj ostatnia dawka 8 mg (ale jestem nią ostro zablokowany bo biorę długi czas po 16-24mg)

Teraz pytanie jak podejść do tematu żeby coś wyciągnąć z tej morfiny

Przerwę planuje conajmniej do piątku - wystarczy żeby wyczyści receptory i coś posmyralo ?

Druga sprawa może ktoś zaproponować jakąś dawkę zakładając że morfiny nie brałem z kilka lat, ale jestem na dużych dawkach bupry cały czas - może ktoś wie jak to działa ?

Co do przerobienia tych tabsow to muszę poczytać i odświeżyć wiedzę ale pewnie będzie trochę pierdolenia z 30tkami

Jeśli ktoś przeczytał a do tego jescze coś doradzi to chylę czoła

scalono /krzychv
Nie mogę edytować - proszę o scalenie, a mam krótkie pytanie

Czy jeśli chcę przygotować roztwór z czterech 30tek mst to lepiej przerabiać je pojedynczo czy można wszystkie naraz po pokruszeniu zalać wodą i przygotowywać dalej ?
Pytam bo naczytałem się o tym glucie który powstaje i nie chcę zmarnować materiału
  • 3901 / 245 / 13
Jak nie chcesz zmarnowac 70% materialu to nie gotuj na lyzce z woda i odsuwaniem gluta tylko zrob ekstrakcje normalna.

Poszukaj, zalozylem temat z instrukcja jak to zrobic.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1 / / 0
chce przejść z kodeiny na morfine ale nie wiem, ile jej wziąć MST200 by klepało tak samo, ale nie wiem ile brać i potrzebuje pomocy
biore raz na tydzień (zawsze, nigdy częściej) kodeine z thiocodinu w ilości 300 mg. od ponad trzech lat. grzeje mnie w stopniu zdecydowanie zadowalającym cały czas i tolerka mi nigdy nie wzrosła na to chyba, ale nie chce już dłużej niszczyć żołądka sulfogwajakolem.
ile mg morfiny z MST200 podanej doustnie odpowiada dawce 300 mg kodeiny z thioco? biorąc pod uwagę biodostępność obu i dawke równoważną obydwu wychodzi mi, że ok. 60 mg morfiny. ale może nie biore czegoś o czym nie wiem.
jak coś to wiem że to marnotrawstwo materiału ale jest mi ok z tym. i wiem że to trzeba rozkruszyć najpierw żeby ominąć uwalnianie
  • 1481 / 197 / 0
Nie przerzucaj się na MST z thioco, mimo że jest wiele negatywnych opinii o sulfogwajakolu w thioco, to jednak koda blokuje przed zwiększaniem dawek bez końca. Przy MST tej autoblokady nie ma, to jazda w jedną stronę, chyba że nagle się ogarniesz na tyle, że będziesz chciał przestać brać opio całkiem i odstawić MST, co nie jest łatwe i praktycznie zawsze wiąże się np. z buprą czy czymś innym, bo zmniejszanie dawek MST do niskich od pewnego poziomu (50 mg / dzień na przykład) zaczyna być niemożliwe bez objawów odstawiennych i automatycznie człowiek chce wziąć więcej żeby czuł się nawet normalnie.

Nie pakuj się w MST, wtedy będziesz potrzebował dopiero pomocy, a nie teraz pytając o przelicznik.
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 5412 / 995 / 0
Przy czestotliwoscj raz w tygodniu też bym na kodzie zostal został.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 33 / 1 / 0
Ja też tak jak przedmowcy polecam Ci zostac na kodzie, ale jeśli już jesteś w pełni zdecydowany, to majac tolerke na 300mg kody sprobuj 30-50mg doustnie lub 10-15mg dozylnie, polecam kupic przecinarke do tabletek, wygodna w uzyciu do ciecia tabletek na ~ 10 części.
  • 7 / / 0
🧠 Mój plan stopniowego odstawiania morfiny prośba o opinię i korektę

Słuchajcie, panowie magicy robią mi trochę pod górkę. Zamiast DHC wolą cały czas karmić mnie MST-kami. Chciałem wykorzystać DHC, żeby zejść z morfiny i.v., ale na ten moment mam do dyspozycji głównie morfinę doustną. Jestem na 400mg Majki i.v jeśli 600mg p.o jeśli to zdecydowanie za mało poprawcie mnie, ale o to mój plan rozpisałem to na freestylu.

Mam również buprenorfinę w tabletkach podjęzykowych po 2 mg, ale jest to jedyny opioid, z którym mam stosunkowo małe doświadczenie. Największym minusem jest dla mnie konieczność czekania na odpowiedni moment, żeby ją przyjąć boję się, że zamiast poprawić stan, może go pogorszyć.

Po ostatniej próbie przejścia na buprenorfinę sam strach przed powtórzeniem tego doświadczenia mnie paraliżuje. morfinę biorę już przede wszystkim po to, żeby przetrwać, a nie się nacpać, co jest dla mnie bardzo smutne.

Chcę się z tego uwolnić i zacząć normalnie żyć. Boję się, że umrę. Jednocześnie znalazłem cudowną kobietę i mam dla kogo walczyć o siebie. Tak naprawdę już wcześniej chciałem wyjść z tego wszystkiego byłem nawet na detoksie, zanim ją poznałem. Niestety wypuszczono mnie wtedy w potwornym skręcie po metadonie.

Po latach nadal przeklinam metadon. Powiedziałem sobie wtedy, że wolałbym męczyć się tramadolem, niż po raz kolejny przechodzić przez odstawianie metadonu.

🧪 Gdzie jestem obecnie?

Jestem również trzeci dzień bez „biedaketonów” odstawiłem je trzy dni temu.

Zwykle przez pierwsze trzy dni przesiadam się na metylofenidat 20–40 mg doustnie, w postaci o natychmiastowym uwalnianiu, czasami donosowo, żeby nie przesypiać całego dnia i nie funkcjonować jak trup.

Ale to nie jest główny temat.

tramadol odpada z oczywistych względów. Nie chcę dokładać kolejnych problemów serotoninowych ani ryzykować interakcji.

Mam przyjaciela, który stosował różnego rodzaju połączenia serotoninowe i skończyło się to dla niego bardzo źle. ma Whiskas zamiast mózgu, a kiedyś był normalny, więc podziękuję.

🛡️ Harm reduction pełną gębą.

Chcę zejść z morfiny dożylnej na morfinę doustną, a następnie stopniowo odstawić morfinę.

📉 Punkt wyjścia

Obecnie siedzę na możliwie najmniejszej dla mnie dawce:

400 mg morfiny dożylnie na dobę.

Według różnych przeliczników odpowiadałoby to bardzo dużej dawce doustnej — około 1200 mg morfiny doustnie — ale właśnie dlatego nie chcę robić mechanicznego przeliczenia 1:1.

Mój pomysł jest taki, żeby zacząć znacznie niżej i najpierw ustabilizować się na 600 mg morfiny doustnie na dobę.

Mam również ciąg na klonazepamie 4 mg na dobę.

Detoks domowy wynika przede wszystkim z realiów: detoks szpitalny w mojej sytuacji oznaczałby oczekiwanie około trzech miesięcy, a w moim mieście standardowo stosuje się tramadol i mocno sedujące leczenie wspomagające.

Chciałbym więc zrobić to możliwie spokojnie i przede wszystkim bezpiecznie.

🗓️ Mój obecny plan — dzień po dniu

🟢 DZIEŃ 1 — stabilizacja

🌅 Rano

* 300 mg morfiny doustnie
* 2 mg klonazepamu

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

Łącznie: 600 mg morfiny doustnie + 4mg klonazepamu.

🟢 DZIEŃ 2 — stabilizacja

🌅 Rano

* 2 mg klonazepamu

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

Łącznie: 600 mg morfiny doustnie + 4mg klonazepamu.

Na tym etapie nie włączałbym jeszcze pregabaliny ani baklofenu, chyba że objawy odstawienne byłyby bardzo nasilone.

🟡 DZIEŃ 3

🌅 Rano

* 250 mg morfiny doustnie
* 2 mg klonazepamu

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

🟡 DZIEŃ 4

🌅 Rano

* 2 mg klonazepamu

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

🟡 DZIEŃ 5

🌅 Rano

* 200 mg morfiny doustnie
* 2 mg klonazepamu

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

🟠 DZIEŃ 6

Tutaj planuję pierwsze większe zmiany.

🌅 Rano

* 1 mg klonazepamu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu
* w razie silnych dolegliwości bólowych — rozważany przeze mnie Nimesil

🟠 DZIEŃ 7

🌅 Rano

* 150 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny

🌙 Wieczorem

* 2 mg klonazepamu

🟠 DZIEŃ 8

🌅 Rano

* 1 mg klonazepamu

☀️ Popołudniu

* 300 mg pregabaliny

🌙 Wieczorem

* 1 mg klonazepamu

Na tym etapie chciałbym pozostać łącznie na 2 mg klonazepamu na dobę aż do zakończenia odstawiania morfiny.

🔴 DZIEŃ 9

🌅 Rano

* 100 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 10 mg baklofenu

☀️ Popołudniu

* 300 mg pregabaliny

🌙 Wieczorem

* 10 mg baklofenu
* 1 mg klonazepamu

🔴 DZIEŃ 10

🌅 Rano

* 1 mg klonazepamu
* 10 mg baklofenu
* 75 mg pregabaliny

☀️ Popołudniu

* 300 mg pregabaliny
* 10 mg baklofenu

🌙 Wieczorem

* 75 mg pregabaliny
* 10 mg baklofenu
* 200 mg ibuprofenu

Nimesil pozostaje opcją awaryjną w przypadku bólu.

🔴 DZIEŃ 11

🌅 Rano

* 75 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 10 mg baklofenu

🌙 Wieczorem

* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 10 mg baklofenu
* 200–400 mg ibuprofenu

W razie bólu rozważane przeze mnie są również niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. ketoprofen lub nimesulid.

Bez cofania się do kodeiny ani tramadolu.

🔴 DZIEŃ 12

🌅 Rano

* 75 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 10 mg baklofenu

🌙 Wieczorem

* 75 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 25 mg kwetiapiny
* 400 mg ibuprofenu

Nimesulid lub ketoprofen pozostają dla mnie opcją w przypadku nasilonego bólu.

🔴 DZIEŃ 13

🌅 Rano

* 50 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 50 mg ketoprofenu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 20 mg baklofenu

🌙 Wieczorem

* 75 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 25 mg baklofenu
* 150 mg pregabaliny
* 400 mg ibuprofenu
* 25–100 mg kwetiapiny, zależnie od reakcji organizmu

🔴 DZIEŃ 14

🌅 Rano

* 50 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 50 mg ketoprofenu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 20 mg baklofenu
* 200 mg ibuprofenu

🌙 Wieczorem

* 50 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 400 mg ibuprofenu lub preparat przeciwbólowy o przedłużonym uwalnianiu
* 25–100 mg kwetiapiny

🔴 DZIEŃ 15

🌅 Rano

* 25 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* ketoprofen
* ewentualnie lek przeciwhistaminowy I generacji, np. hydroksyzyna lub prometazyna

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 600 mg ibuprofenu
* w razie potrzeby hydroksyzyna lub prometazyna

🌙 Wieczorem

* 50 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* lek przeciwbólowy o przedłużonym działaniu
* 25–100 mg kwetiapiny

Nimesulid pozostaje opcją w przypadku bólu.

🔴 DZIEŃ 16

🌅 Rano

* 25 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* ketoprofen
* 50–100 mg leku przeciwhistaminowego I generacji, np. hydroksyzyny lub prometazyny

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 600 mg ibuprofenu
* w razie potrzeby lek przeciwhistaminowy

🌙 Wieczorem

* 25 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 25–100 mg kwetiapiny

🔴 DZIEŃ 17 — ostatnia dawka morfiny?

Tutaj chciałbym zdecydować, z której dawki najlepiej całkowicie zrezygnować.

Wstępnie skłaniam się ku odstawieniu wieczornej dawki morfiny.

🌅 Rano

* 25 mg morfiny doustnie
* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu

☀️ Popołudniu

* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* 600 mg ibuprofenu
* nimesulid w razie potrzeby
* lek przeciwhistaminowy I generacji w razie nasilonych objawów

🌙 Wieczorem

* 1 mg klonazepamu
* 150 mg pregabaliny
* 25 mg baklofenu
* nimesulid w razie potrzeby
* 25–100 mg kwetiapiny

🟣 DZIEŃ 18 — ZERO morfiny

🎯 Całkowite odstawienie morfiny.

To byłby dla mnie dzień „operacyjny” — moment, w którym morfina znika całkowicie.

Wiem, że jest to stosunkowo szybkie tempo, ale nie jest to dla mnie wyścig. Jeżeli na którymś etapie organizm będzie reagował zdecydowanie gorzej, nie zamierzam na siłę ciągnąć redukcji. Dopuszczam możliwość zatrzymania się na danej dawce i przeczekania.

Nie chcę jednak robić „z deszczu pod rynnę” i zastępować jednego opioidu kolejnym.

💊 Co dalej po odstawieniu morfiny?

Po całkowitym odstawieniu morfiny chciałbym przede wszystkim nie dokładać kolejnych substancji uzależniających.

Plan zakłada późniejsze, spokojne schodzenie z:

* 🔽 klonazepamu,
* 🔽 baklofenu,

natomiast pregabalinę chciałbym pozostawić na poziomie około 450 mg na dobę, jeśli będzie to medycznie uzasadnione.

Mam również w domu wenlafaksynę i zastanawiam się, czy rozpoczęcie jej stosowania odpowiednio wcześnie mogłoby pomóc w późniejszym okresie, szczególnie pod kątem depresji i obniżonego nastroju.

💧 Wsparcie organizmu

Chcę również zadbać o podstawy:

* 💧 odpowiednie nawodnienie,
* 🧂 elektrolity,
* 🧲 magnez,
* 🥗 regularne jedzenie, nawet jeśli apetyt będzie słaby,
* 😴 możliwie regularny sen,
* 🚫 zero tramadolu i kodeiny,
* 🚫 zero powrotu do morfiny i.v.,
* 🚫 unikanie dokładania kolejnych opioidów.

❤️ Najważniejszy element całej układanki

I tutaj dochodzę do rzeczy, która moim zdaniem jest ważniejsza niż cała obstawa lekowa.

Mam obok siebie cudowną kobietę, w której się zakochałem.

Jej obecność daje mi więcej motywacji niż wszystkie leki razem wzięte. Chcę wyjść z tego przede wszystkim dla siebie, ale również dlatego, że pierwszy raz od dawna widzę przed sobą możliwość normalnego życia.

To jest dla mnie naprawdę ogromny argument, żeby się nie poddać.

Nie chcę już żyć tylko po to, żeby uniknąć skręta.

Chcę zacząć żyć normalnie. ❤️

Dlatego zależy mi przede wszystkim na podejściu harm reduction, a nie na kolejnym brutalnym detoksie, po którym wypuszczą mnie w ciężkim skręcie i za chwilę wrócę do punktu wyjścia.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z podobnym odstawianiem albo widzi w tym planie oczywiste błędy, szczególnie dotyczące kolejności, zbyt szybkiego tempa albo niebezpiecznych połączeń leków, będę wdzięczny za rzeczową uwagę.

Nie szukam sposobu na „najmocniejsze odstawienie”.

Szukam sposobu, żeby bezpiecznie przestać brać opioidy i w końcu zacząć normalnie żyć. ❤️

PS zacząłem od 400 p.o i też dawałem radę bez bólu ale zjebałem przez pokusę do i.v i muszę od nowa ale ogólnie co o tym sądzicie jeśli pozbędę się wszystkich strzykaw i igieł i wydam temat członką rodziny do wydawania mi czy może mieć to większą szansę powodzenia niż detox buprenorfina lub DHC? I jeśli ma to sens schodzenie doustna morfina z dożylnej morfiny jakie zmiany wy byście tu wprowadzili lub jakie pro tipy mi dali? Z góry dzięki
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"

Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.

Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie

Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.