Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
———

Czas głosowania minie 31 grudnia 2026

INDICA
9
47%
SATIVA
10
53%

Liczba głosów: 19

ODPOWIEDZ
  • 2134 / 351 / 0
Obecnie w waporyzatorze hybryda 50/50 i bardzo odprężające zbalansowane działanie a moc duża (30%t h c). Korzenny fajny smak i nie ma zbyt wielkiej sedacji. Idealne zarówno w domu jak i na spacer
like the others before you
one by one we will take you
  • 14 / 2 / 0
To, że Sativa pobudza a Indica uspokaja to jest w większości mit, ma to oczywiście jakieś przełożenie na odmiany, ale dzisiaj 99% odmian to hybrydy, a te stosunki procentowe są w 99% wyjęte za przeproszeniem z dupy i służą głównie jako chwyt marketingowy. Mówię to z perspektywy fanatyka mj, pacjenta medycznego, byłego growera oraz pracownika branży konopnej w Holandii. Działanie jest zależne od profilu kannabinoidowo-terpenowego (główną robotę robi "efekt anturażu" będący właśnie wynikem działań różnych kombinacji wyżej wymienionego, nie samo THC), który jest przypisany do danej odmiany, aczkolwiek duży wpływ ma tutaj też sposób uprawy. Jedna i ta sama odmiana będzie dawać różne efekty uprawiana w różny sposób i w róznych warunkach.
  • 1 / / 0
być może masz rację, że to mit. Przemawia za ciebie doświadczenie. Ale przecież możesz sam wyhodować np. sativę i bedziesz mieć pobudzającą. Oczywiście kupując odpowiednie nasiona
  • 1010 / 185 / 0
@MagOgnia czy ja wiem czy taki mit?Ja jak zapale czystą sativie wieczorem to na 2-3h mogę zapomnieć o śnie,za to przy indicy nie mam takiego problemu .Ogólnie zauważyłem że czyste sativie mi nie służą,sam profil działania mi nie leży.
  • 12872 / 2513 / 0
Jedno z drugim się nie musi kłócić. Sativy mają takie zestawy substancji czynnych, że działanie jest bardziej pobudzające, a indica zestawy wyciszające i nasenne. A hybrydy to coś pomiędzy - często na zasadzie zaczynamy od pobudzenia, a kończymy na kanapie. Są też hybrydy których profil działania nie ulega zmianie z czasem - czyli cały czas jest coś pomiędzy.

Co do procentów, to tutaj jest to prosta matematyka - proporcje jak w rodowodzie genetycznym. Krzyżówka F1 rodzica "100% indica" i "100% sativa" - potomstwo można nazwać 50/50 (najprostszy przykład). Oczywiście nie należy tego traktować jako wyrocznię, a jedynie wskazówkę, jak to może działać.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.