Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Waleriana Tobie pomogła w problemach?
1.Tak pomogła mi w problemach.
57
75%
2.Nie pomogła.
19
25%

Liczba głosów: 76

ODPOWIEDZ
  • 22 / 3 / 0
Po raz pierwszy spróbowałem tego cuda w postaci nalewki 35ml 68% firmy Amarena... znaczy Amara. Za 7 złotych z apteki. Postanowiłem zapodać całą butelkę do szklanki gazowanej wody, bo cały dzień byłem bardzo nerwowy i nabuzowany bez powodu. Przeliczyłem że tyle alkoholu ile mieści się w jednej porcji można przeliczyć na około 400ml piwa 6% - taka ciekawostka. Miły lekki rausz alkoholowy oczekując około 45 minut na właściwy efekt kozła. Wchodzi bardzo subtelnie, tak że nie jesteśmy w stanie się zorientować, kiedy okazuje się że znajdujemy się w nieco odmiennym stanie, który z osobistych doświadczeń mógłbym porównać jedynie do obiektywnie niewielkiej (dla mnie 200mg) ilości kodeiny lub alprazolamu, którego próbowałem góra sześć razy chyba po 0.5mg. Czyli mentalnie spory luz, spokojne myśli, zrelaksowane ciało, senność i ułatwiona skłonność do fantazjowania na miłe tematy. Oczywiście brak euforii, brak narkotycznej sedacji, brak zjazdu, brak czerwonych oczu i tak dalej. Czułem się tak może dwie godziny, nim poszedłem spać, bo byłem zbyt znudzony i rozluźniony, by robić COKOLWIEK. Dosłownie pierwszy raz w życiu zapomniałem zgasić światła w łazience, więc paliło sie tak wiele godzin - jestem pewien że to przez walerianę. Pozwoliła zapomnieć o problemach, nie skupiać sie na przeszłości, ale też pewnie pogorszyła pamięć krótkotrwałą, co jest ciekawe. Niemniej polecam w awaryjnych, stresowych sytuacjach, gdzie nie mamy ochoty wszystkiego sami sobie układać w głowie, a wolimy by ktoś lub coś zrobiło to za nas. To zaledwie 7 złotych. Mam nadzieję że dalej będzie działać, gdy będę to przyjmować raz na tydzień lub dwa. Się zobaczy się.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2026 przez NiveaForStars, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze

33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.