Luźne pytania i dyskusje odnośnie substancji oddziałujących na system GABA. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 3120 / 1073 / 0
u mnie źródełko nie jest problemem, tylko pod presją rodziny musiałem przyjąć się na odtrucie w Świeciu, ale nie jest źle. tak naprawdę, to go nie potrzebuję, bo ciąg nie był długi - doraźne stosowanie lorazepamu, diazepamu oraz klonazepamu.

myślę, że obstawę lekową mam dobrą, ponieważ zaczęli od 30 mg metadonu (opioid, także tutaj przynajmniej tolerancja się obniży). dobowa dawka klonazepamu, bo tym tutaj detoksykują, wynosi 6 mg. do tego żelazo, stosowne opatrunki po operacji oraz piracetam (niestety całości "staacka" nie wdrożono) i żelazo.

jak się wypiszę (lub zrobią to planowo), to z pewnością dorwę się do zapasów benzodwuazepin (szczególnie lorazepamu, który mi bardzo zaczął podchodzić - wraz z midazolamem). później trzeba będzie odwiedzić POZ oradz mojego psychiatrę - "doktorka".

taki krótki wpis z mojej strony - niestety piszę z laptopa, a nie z PC i nie mam dostępu do kabli USB, więc nie zanudzam fotkami zapasów. to taki krótki wpis z mojej strony, aby ponownie dać znać, iż żyję.

pozdrawiam, przodo
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 14 / 1 / 0
Cześć mam pytanie, chociaż w sumie to po tylu latach z benzo, roczne ciągi, ponad roczne przerwy powinienem sam wiedzieć najlepiej i znać swój organizm ale nie zaszkodzi zapytac o opinie innych użytkowników.

Jeśli przed wczoraj wziąłem 24 mg clonazepamu, wczoraj wciągnąłem 70 mg zolpidemu, zjadłem dwa klony i 1050 mg pregabaliny to czy jest jakiś sens brać cokolwiek? Teoretycznie zolpidem powinien już dawno zostać wysikany, prega z doświadczenia wiem, że dawkach większych niż medyczne potrafi potrzymać, najwięcej odjebalem 4 mg. Wiem, bez sensu, zamiast poczekać dwa tygodnie na samym benzo i cieszyć się fazą z małej dawki pregi.

No i zostaje klon bo książkowo to jak zezarlem jak wyżej napisałem to będzie krążyć we krwi do weekendu gdzieś albo i dłużej, więc czy jest sens wrzucić sobie ze 4 mg po jęzor? Lęków żadnych nie mam i czuję się w sumie okej ale mam chęć na co nie co.
Jak sądzicie? Jest sens? Czy to marnacja?
Już od '99 płynę...
  • 0 / / 0
Zacznę od tego, że moja tolerancja na rzeczy różne jest bardzo niska.
Nawet przy wieloletnim paleniu wystarczył mi microdozing. Wejście i zejście na ssri, nawet przy dzieleniu tabletek na 1/8, to był kosmos z uciążliwymi brainapsami. Do brzegu. Dostałam alprazolam na lot samolotem, ale z info żeby przetestować wcześniej w domu. Nauczona doświadczeniem wzięłam 1/2 najniższej dawki. Zadziała szybko i chyba tak jak trzeba. Następnego dnia miałam uczucie, jakby wrócila mi depresja z lekiem (nie było już ze 2 lata, leki odstawione, terapia zakonczona), po czym w połowie dnia ten efekt poprostu się (nagle) wyłączył. Zastanawiam się czy możliwe że to efekt z odbicia i jestem taką neuroniedojdą, że nawet przy takiej jednorazowe mikro dawce, następnego dnia będę mieć zjazd każdorazowo?
  • 578 / 209 / 0
@Filipczycka nie jest to nic niespodziewanego. Wiele osób tak ma.
  • 0 / / 0
26 lipca 2026Filipczycka pisze:
Zacznę od tego, że moja tolerancja na rzeczy różne jest bardzo niska.
Nawet przy wieloletnim paleniu wystarczył mi microdozing. Wejście i zejście na ssri, nawet przy dzieleniu tabletek na 1/8, to był kosmos z uciążliwymi brainapsami. Do brzegu. Dostałam alprazolam na lot samolotem, ale z info żeby przetestować wcześniej w domu. Nauczona doświadczeniem wzięłam 1/2 najniższej dawki. Zadziała szybko i chyba tak jak trzeba. Następnego dnia miałam uczucie, jakby wrócila mi depresja z lekiem (nie było już ze 2 lata, leki odstawione, terapia zakonczona), po czym w połowie dnia ten efekt poprostu się (nagle) wyłączył. Zastanawiam się czy możliwe że to efekt z odbicia i jestem taką neuroniedojdą, że nawet przy takiej jednorazowe mikro dawce, następnego dnia będę mieć zjazd każdorazowo?
Jeśli tak jak piszesz, nie przyjmujesz aktualnie żadnych innych leków, narkotyków, alkoholu czy innych substancji które mogłyby wpływać na działanie lub metabolizm alprazolamu, to wspomniana ilość "1/2 najniższej dawki" wynosi pół tabletki 0,25mg = 0,125mg. Jest to dawka progowa na granicy działania terapeutycznego, u niektórych może w ogóle nie dać odczuwalnego działania, u innych bardziej wrażliwych (lub w podeszłym wieku) efekt medyczny może być odczuwalny.
Przy takiej dawce wziętej jednorazowo realny (wynikający z farmakokinetyki) silnie odczuwalny efekt z odbicia jest bardzo mało prawdopodobny. Natomiast jeśli ogólnie jesteś osobą lękową, nerwową, analizującą to sam fakt przyjęcia leku i obaw z tym związanych mógł wpłynąć na pojawienie się objawów o których piszesz. Czasami to się samo podświadomie nakręca: biorę nowy lek po raz pierwszy, mam dużą wrażliwość na substancje, przede mna lot samolotem, lekarz kazał przetestować w domu, czy na pewno zadziala czy bede sie po nim dobrze czuc czy nie bedzie jakiegos zjazdu nastepnego dnia itp itd - i wtedy to trochę dziala jak samospełniajace się proroctwo.

Jeśli masz wysoki lęk związany z lotem, to nawet sie nie zastanawiaj (w kontekście efektu odbicia) nad tym czy zażyć alprazolam - nawet jesli nastepnego dnia przez kilka godzin odczujesz spadek nastroju to nadal lepiej, niż dostać ataku silnego lęku w samolocie pelnym ludzi z którego nie masz możliwości wysiąść. Jeśli to dłuższy lot wielogodzinny to tym bardziej nie bój się dawki którą zalecił lekarz, 1 tabletka 0,25mg to naprawdę mała super bezpieczna dawka.
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.