...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1059 / 315 / 5
Nie ma czegoś takiego jak środki "psychotropowe", powiedzmy że jest to potoczne określenie na substancje psychoaktywne.
Z tym co usłyszałeś mogło chodzi o dwie rzeczy:
1) że leki to tak samo jak narkotyki to substancje psychoaktywne
2) że benzodiazepiny będące lekami tak samo jak inne susbatncje psychoaktywne powodują uzależnienie, efekty odstawienne itd.

Dla ścisłości, różnica między lekami a narkotykami jest bardzo teoretyczna i często fikcyjna. Narkotyki to zakazane substancje psychoaktywne, a dokładniej, substancje psychoaktywne używane w sposób zabroniony.

Czyli fentanyl w plastrach jest lekiem, ale jak nakleisz sobie już dwa plastry zamiast jednego, to jest to używanie niezgodnie z zaleceniami ergo zakazana. a więc właśnie te plastry stały się narkotykiem

Wracając do ośrodków detoksykacyjnych, jak najbardziej przyjmą cię po lekach takich jak: MPH, amh, opioidy czy bdz. Ale już po SSRI to raczej nie
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 611 / 148 / 0
Chyba że odstawienie SSRI spowoduje objawy uzasadniające leczenie w szpitalu psychiatrycznym. Lęki, psychozy, myśli samobójcze. Zresztą z tym ostatnim "pretekstem" w razie czego zawsze przyjmą.

@Detronizator2 nie masz racji, zobacz choćby wykazy środków narkotycznych i psychotropowych. Zarówno definicja jak i podział tychże istnieje.
  • 1059 / 315 / 5
@freezin9moon Masz rację, w prawie polski są zdefiniowane środki psychotropowe, mój błąd.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 241139.pdf
Reszta się zgadza?
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 611 / 148 / 0
Pytasz o co konkretnie?
Jesli o przypuszczenia co do sensu wzmiankowanych wcześniej wypowiedzi to podzielam. Jeśli o definicje "narkotyków" no to to jest kolokwializm. O reszcie można dyskutować, niemniej sens mojej uwagi był taki że mimo iż "psychotropy" to określenie potoczne, to środki psychotropowe są zdefiniowane, tak samo jak narkotyczne.
Przykład z fentem (lub w ogóle z opioidami w zastosowaniu przeciwbolowym) - tez można polemizować, bo działanie terapeutyczne i narkotyczne występuje jednocześnie więc rozróżnienie użycia medycznego i pozamedycznego raczej w oparciu o celowość a nie dawkę. Ale to już tylko moje luźne dywagacje :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.

Ucieczka zakończona w jeziorze

Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.