Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy napotkaliście się z trudnościami aby lekarz POZ wystawił Wam recepty na benzo i opio w 2026 r ?

Czas głosowania minie 21 grudnia 2026

- Tak
2
40%
- Nie
3
60%

Liczba głosów: 5

ODPOWIEDZ
  • 253 / 38 / 0
Cześć,

Mam pytanie, czy po zaostrzeniu przepisów w 2026 macie większy problem ze zdobyciem legalnych recept na benzo lub opio od lekarzy rodzinnych ?

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach.

Pozdrawiam

[note]przeniesiono temat do odpowiedniego działu. lady[/note]
" Człowiek nie jest stworzony do klęski, człowieka można zniszczyć ale nie pokonać "
E. Hemingway
  • 5916 / 1221 / 43
Ja szczególnie.
Zwłaszcza przez konowałów ze szpitala w Warcie, mam nasrane w papierach, zła diagnoza. Zamiast zaburzeń lękowych, nerwicy i depresji, mam tylko F10/F19.
A dlaczego nikt nie wnikał dlaczego ja biorę w ogóle.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 615 / 82 / 0
Nigdy nie prosiłem o bdz lekarzy POZ, właściwie od lat nawet nie chodzę do rodzinnego (z usług internisty korzystam w ramach prywatnego ubezpieczenia – w tym przypadku nie napotkałem problemu ze zdobyciem baklofenu na zespół niespokojnych nóg czy zopiklonu na bezsenność, ale to oczywiście nie benzo). Prywatnie inna sprawa – psychiatra zleca mi jako niepijącemu alkoholikowi z podwyższonym ryzykiem nawrotu diazepam i doksepinę.
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
  • 5916 / 1221 / 43
Ja też od lat nie chodziłem do żadnego konowała. Mam znajomego kierownika pewnej apteki. Jak z Nl przyjeżdżałem na urlop, to potrafiłem jednorazowo po 800 - 900pln zostawić tam w aptece. Już dawno tam nie byłem, bo już nie pracuje.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 701 / 136 / 0
Na benzo bez zmian, na twarde opio trzeba wiedzieć gdzie szukać. Tak w skrócie
:tabletki:
  • 889 / 156 / 0
Na benzo normalnie dostaję u psychiatry do którego chodzę od lat. Na opio nie wiem jak dostać, rodzinny mi nie wypisze przecież %-D szef neurolog tak samo. Musiałabym trafić do odpowiedniego lekarza i odpowiednio go zakręcić, żeby mi oksy wypisał.
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 615 / 82 / 0
Tylko to już by było walenie w chuja, czym wyłamałabyś się z forumowego kodeksu, @mmigotka – tutaj się w chuja nie wali. Domniemam, że rozmawiamy o przypadkach, w których istnieją podstawy do prowadzenia leczenia opioidami i benzodiazepinami, a pytanie nie dotyczy rwania, sępienia, mącenia, żebrania, kręcenia, tańczenia i klaskania cyckami o ryj internisty, lecz samodzielnego kontynuowania takiego leczenia przez lekarza POZ. Leczenie benzodiazepinami jest w Twoim przypadku w pełni uzasadnione i z Twoją dokumentacją medyczną rodzinny powinien Ci je pisać bez żadnego gadania. Może niektórym powoli się pojęcia jebią – opioidy, owszem, są na ból kręgosłupa, ale na pewno nie na ból kręgosłupa moralnego – jednak nawet jeżeli, to nie tutaj. Tutaj – nie.

Nice try, Ministerstwo Zdrowia.
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.