Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 64 / 10 / 0
@darwo nie jestem specjalistą, ale na moje oko fałszywka, przecież na oryginalnych napis "tabletki o przedłużonym uwalnianiu" jest pogrubiony, a na twoim nie jest, dodatkowo dziwnie nadrukowane to jest, dziwnie to wygląda, już nie mówiąc o tym że data ważności, nr serii jest po drugiej stronie.
  • 3 / / 0
To całkiem ciekawa sprawa, bo nie ma chyba udokumentowanych przypadków podróbek Oxydoloru. Pogrzebałem trochę w sieci i wzór na sreberku jest ten sam co na podróbkach Oxycontinu, których zdjęcia były opublikowane przez lab w Szwajacarii. Czekam jeszcze na opinie innych i jeśli ktoś się już spotkał z tą podróbką to dajcie znać
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.