Homologi, analogi i pochodne mefedronu, nie pasujące do powyższych kategorii.
ODPOWIEDZ
  • 5337 / 964 / 0
To akurat prawda . Naprawdę szanuje wiedzę strerarta , ale teoria a praktyka to co innego . Też mogę potwierdzić że po chlorach szybko następuje strucie.
Sam waliłeś 3 mmc w ciągach a przy 3 cmc się tak nie da . 3 dni i jesteś po kresce w gorszym stanie niż byś był na trzeźwo. Wręcz już patrzysz na ten worek z obrzydzeniem ale i tak będziesz walił do końca bo takie są ketony .
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 1944 / 453 / 4
nikt mi nie wmówi, że CMC jest mniej toksyczne od 3MMC

a dlaczego? warto kuknąć chociażby na to jak "CMCki" atakują organizm, i dlaczego forma w jakiej występują dla organizmu jest gorsza w ODTRUWANIU!
maksymalnie uprościłem najważniejsze rzeczy w tym wpisie, warto się z tym zapoznać

viewtopic.php?p=3880700#p3880700
DXM
  • 9625 / 1899 / 2
Oczywiście post ducha wylatuje, bo nie ma tam żadnych konkretów a wszystko jest napisane na zasadzie "mówię wam tak jest no serio".
Odczucia subiektywne są tylko subiektywne.
A reszta to fantastyka w stylu "naukowcy mówią, że PCA jest toksyczne więc cmc też musi". No nie musi. Jest cała gama nietoksycznych pochodnych Jodo- chloro- bromo tak metamfetaminy jak i amfetaminy (6-CAT, MDAI, MDAI itd)

mefedron też jest głównie toksyczny tylko lewoskrętny izomer. I do dziś (a mija już ponad 10 lat) nie ma publikacji gdzie wprost opisano neurotoksycznosc klefedeo u czy metaklefedronu w przeciwieństwie do S-mef. Chyba że coś mnie ominęło to chętnie poczytam.

Ps. Od lat pytam jak to jest, że w lecznictwie używa się bupropionu czyli chloro- ketonu ? I od lat nikt mi nie umie odpowiedzieć na to pytanie.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 287 / 28 / 0
@Stteetart masa ludzi ci pisze że najbardziej popsuło ich cmc po hardcorowych ciągach nie będzie to do ciebie jakimś dowodem że ta rodzina cmc to syf straszy?

Może cmc nie jest toksyczne do jakieś małej dawki ale ludzie biorą to gramami więc nie oszukujmy się ale no w mojej subiektywnej opinii jest toksyczne i zatruwa.
  • 9625 / 1899 / 2
Ok. To wskaż mi gdzie ja napisałem, że jest inaczej ? Ja widziałem ludzi zniszczonych mefedronem czy metafedronem w podobnym stopniu jak cmc. Trzeba też rozróżnić argumentację - każda z tych substancji rysuje palnik i przekrzykiwanie się która bardziej jest bezsensu. Każda z nich daje mega wystrzał neuroprzekaźników, każda z nich miesza w hormonach i każda z nich daje zjazd.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 74 / 11 / 0
Stwierdzenie o braku badań dotyczących neurotoksyczności grupy CMC można chyba włożyć między bajki.

Cytuję badanie: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7334283/

Pomimo rosnącej popularności chlorometkatynonów na rynku substancji rekreacyjnych oraz udokumentowanych przypadków ostrych zatruć u ludzi, niewiele wiadomo na temat ich aktywności cytotoksycznej (Adamowicz i in. 2020; Grifell i in. 2017; Odoardi i in. 2016; Taschwer i in. 2014; Tomczak i in. 2018). Niniejsze badanie wykazało, że 3-CMC nie wywołuje istotnej cytotoksyczności wobec komórek neuroblastomy SH-SY5Y po 24-godzinnej inkubacji, natomiast 4-CMC nieznacznie, ale statystycznie istotnie zmniejsza żywotność komórek, ocenianą na podstawie funkcji mitochondrialnych, przy stężeniach 200 i 300 μM.

W wyniku wydłużenia czasu ekspozycji do 72 godzin oba związki wykazują znaczną cytotoksyczność, rozpoczynającą się odpowiednio od stężeń 50 i 100 μM i osiągającą maksymalny efekt około 50% śmierci komórek. Zgodnie z tymi wynikami, po 48-godzinnej inkubacji obserwuje się uszkodzenie błony komórkowej po działaniu zarówno 3-CMC, jak i 4-CMC, przy czym 3-CMC wywołuje istotne efekty przy niższym stężeniu.

Chociaż bezpośredni mechanizm cytotoksyczności nie był oceniany, na podstawie danych literaturowych wydaje się prawdopodobne, że ważną rolę odgrywa powstawanie toksycznych metabolitów. Hipotezę tę wspiera niedawne badanie wykazujące, że 4-CMC był najmniej stabilnym spośród badanych katynonów, a jego okres półtrwania w temperaturze pokojowej wynosił mniej niż 1 dzień we krwi i około 10 dni w moczu, co sugeruje szybki rozkład enzymatyczny (Adamowicz i Malczyk 2019).

Co istotne, podobny przypadek, w którym jeden z głównych metabolitów okazał się bardziej cytotoksyczny niż związek macierzysty, opisano wcześniej dla 3,4-MDPV (Coccini i in. 2019; Wojcieszak i in. 2016). Opóźnione pojawianie się efektów cytotoksycznych obu chlorometkatynonów odróżnia je od wcześniej opisanych właściwości 4-MeO-PVP i 4-F-PVP (Wojcieszak i in. 2018a).

Chociaż maksymalny wpływ na aktywność mitochondrialną po 72-godzinnej inkubacji oraz uszkodzenie błon komórkowych po 48 godzinach są porównywalnej wielkości, para-podstawione α-pirolidynopentiofenony wykazują bardziej nasilone działanie cytotoksyczne wobec komórek SH-SY5Y już po krótszej, 24-godzinnej inkubacji, w porównaniu z 3-CMC i 4-CMC (Wojcieszak i in. 2018a).

Opublikowano jedynie kilka doniesień dotyczących cytotoksyczności chlorometkatynonów. Fluor i chlor mają wiele wspólnych właściwości chemicznych, ponieważ są wysoce reaktywnymi i elektrofilowymi halogenami o małej masie cząsteczkowej. W rezultacie podstawienie atomu fluoru lub chloru jest często stosowaną modyfikacją służącą do otrzymywania nowych narkotyków projektowanych o podobnych właściwościach. Z tego względu właściwości farmakologiczne i toksykologiczne pochodnych chlorowanych i fluorowanych są często porównywane (Luethi i in. 2019; Suyama i in. 2016).

Wykazano, że 4-chlorometkatynon (4-CMC) w stężeniach milimolowych zmniejsza żywotność komórek Hep G2, powszechnie uznawanych za model hepatotoksyczności, przy czym działa silniej niż 4-fluorometkatynon (4-FMC) (Luethi i in. 2019). Podobnie 4-FMC wykazywał działanie cytotoksyczne wobec zróżnicowanych komórek SH-SY5Y po 24-godzinnej ekspozycji, począwszy od stężenia 500 μM (Soares i in. 2019), co jest wartością wyższą niż toksyczne stężenia 4-CMC wykazane w naszym badaniu.

Obserwacja ta potwierdza wyniki Luethi i współpracowników (2019), zgodnie z którymi toksyczność para-podstawionych analogów metkatynonu można uszeregować następująco: chlor > fluor > wodór. Chociaż można argumentować, że różnice w sile działania 4-CMC i 4-FMC wynikają z zastosowania przez Soaresa i współpracowników (2019) zróżnicowanych komórek SH-SY5Y, podczas gdy w obecnym badaniu wykorzystano komórki niezróżnicowane, należy zauważyć, że w obu przypadkach cytotoksyczne stężenia tych substancji są znacznie wyższe od ich wartości IC50 dla transporterów monoaminowych (Luethi i in. 2019). Wskazuje to, że mechanizm cytotoksyczności najprawdopodobniej nie obejmuje interakcji z transporterami dopaminy (DAT), noradrenaliny (NET) ani serotoniny (SERT).

Interesujące jest również to, że omawiana różnica we właściwościach cytotoksycznych para-halogenowanych metkatynonów wskazuje na konieczność scharakteryzowania i oceny toksycznych efektów głównych metabolitów 4-CMC i 4-FMC. Według Adamowicza i Malczyka (2019) okres półtrwania 4-FMC we krwi jest około dwukrotnie dłuższy niż 4-CMC, co sugeruje, że potencjalnie toksyczne metabolity 4-CMC mogą powstawać szybciej.

Szkodliwe działanie halogenowanych metkatynonów nie ogranicza się jednak wyłącznie do pochodnych para-podstawionych. W niniejszym badaniu wykazano neurotoksyczne właściwości meta-podstawionego 3-CMC, a ponadto istnieją doniesienia o cytotoksycznym działaniu 3-FMC wobec mysich komórek neuronalnych hipokampa HT22 (Siedlecka-Kroplewska i in. 2014, 2018). Chociaż 3-FMC hamował wzrost komórek i indukował ich śmierć przy stężeniach 1 mM i wyższych, porównanie jego siły działania z 3-CMC nie jest możliwe ze względu na wykorzystanie komórek pochodzących z różnych źródeł.
  • 287 / 28 / 0
Czytałem kiedyś że pisałeś odnośnie różnicy mmc a cmc gdzie przy cmc okres rozkładu metabolitów jest krótszy przez co mmc są bardziej neurotoksyczne, może po jakieś części ale tu już nie ma się co rozdrabniać czy rodzinna mmc bądź cmc działa w paru % gorzej. To i to jest syfem gdzie nadużywanie prowadzi do problemów fizycznych jak i psychicznych i obydwie substancje są neurotoksyczne bo są walone w większości przypadków w gramach.
  • 74 / 11 / 0
@CloneserSztuki Jest dokładnie odwrotnie. Krótszy okres półtrwania oznacza szybsze powstawanie toksycznych metabolitów. Patrz wyżej.
  • 287 / 28 / 0
Może i tak być nie twierdziłem, że jest tak na pewno, nie moja to teoria.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.