Grubsza i dłuższa igła lepsza - łatwiej podać i dostać się do mięśnia. Insulinówką coś gęstego (testa) podać jest padaka.
Dla mnie w udo łatwo i bezboleśnie - mięsień prosty albo obszerny boczny. Rozluźnij go, zobacz jak poprawnie ustawić igłę względem skóry i lecisz. Jak wszystko dobrze zrobisz to ledwo cokolwiek poczujesz.
Podziel się posiłkiem, chamie
Ja to w ogóle potrzebuję jakiegoś filmu instruktażowego. Jestem po redukcji, nieraz dobrze widzę żyły i bez stazy, ale jak mam sobie zrobić zastrzyk w inne miejsce, niż przegub ręki to zawsze spierdolę. Pokłuję się tylko po przedramieniu, a potem i tak przyjebię tam gdzie zawsze.
Nie znacie jakichś materiałów wideo dla ułomnych ćpunów, gdzie by pokazali krok po kroku najlepsze żyły poza przegubem? Lol
a co do lokalizacji - ej no, anatomia, uklad krwionosny i wyszukiwanie obrazkow .pyk
edit.
poradnik monarowski jak i podrecznik dla pielegniarek leza na chomiku.
@ladyinnaightmares Lady, wydaje mi sie, ze zgiecie to akurat warto oszczedzac, z dosc oczywistych powodow.
Jak ktoś nie ma problemu z trafieniem w miejsca gdzie z zasady najłatwiej (żyłę pośrodkową łokcia lub żyłę odłokciową, bo ona też często jest dobrze widoczna jednak jest już cieńsza trochę), to można się porywać na trudniejsze miejsca. Często też dobrze widoczna jest żyła na przedramieniu trochę poniżej nadgarstka.
W tym przypadku niestety nie ma drogi na skróty i wkłuwania się w żyły można się nauczyć tylko poprzez praktykę.
EDIT: tylko przy żyle odłokciowej jak ktoś nie ma wyczucia i wbije się za głęboko to zamiast w żyle może wylądować w tętnicy - mówię z doświadczenia bo sama tak kiedyś zrobiłam, mimo kilku lat doświadczenia w kłuciu zawodowo ludzi
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych
Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.