Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 3272 / 927 / 5
@nCuX
Grubsza i dłuższa igła lepsza - łatwiej podać i dostać się do mięśnia. Insulinówką coś gęstego (testa) podać jest padaka.
Dla mnie w udo łatwo i bezboleśnie - mięsień prosty albo obszerny boczny. Rozluźnij go, zobacz jak poprawnie ustawić igłę względem skóry i lecisz. Jak wszystko dobrze zrobisz to ledwo cokolwiek poczujesz.
https://url-shortener.me/GW4U
Podziel się posiłkiem, chamie
  • 31 / 2 / 0
Zyly głębinowe są lepsze, nie strzelają przy nakłuciu tak szybko jak te z wierzchu i ogólnie są wygodniejsze, trzeba tylko umieć je wyczuć. Niestety na początku jest to trudne tym bardziej jak ktoś sam nie zna do końca swojego ciała.
  • 204 / 38 / 0
@cutmyself możesz wrzucić jeszcze raz ten PDF? Jakiś zjebany ten hosting.

Ja to w ogóle potrzebuję jakiegoś filmu instruktażowego. Jestem po redukcji, nieraz dobrze widzę żyły i bez stazy, ale jak mam sobie zrobić zastrzyk w inne miejsce, niż przegub ręki to zawsze spierdolę. Pokłuję się tylko po przedramieniu, a potem i tak przyjebię tam gdzie zawsze.

Nie znacie jakichś materiałów wideo dla ułomnych ćpunów, gdzie by pokazali krok po kroku najlepsze żyły poza przegubem? Lol
The goat does not ask permission of the sheep.
  • 545 / 196 / 0
@przekletykozisyn najlepsze żyły często są w zgięciach łokciowych i w nie najłatwiej trafić nawet jak ich nie widać.
  • 204 / 38 / 0
No wiem, ale ile mogę walić w to samo miejsce. Nie chcę sobie zrobić krzywdy, chciałbym się nauczyć walić w jakieś inne miejsca
  • 591 / 144 / 0
biceps np. zalezy jaki masz uklad zyl, ale jest szansa na ladna gruba zyle, ktora trudno zajechac. tylko podejrzewam ze problem wynika z tego ze probujesz bez stazy.

a co do lokalizacji - ej no, anatomia, uklad krwionosny i wyszukiwanie obrazkow .pyk

edit.
poradnik monarowski jak i podrecznik dla pielegniarek leza na chomiku.

@ladyinnaightmares Lady, wydaje mi sie, ze zgiecie to akurat warto oszczedzac, z dosc oczywistych powodow.
  • 545 / 196 / 0
@freezin9moon jasne, ciągłe walenie w zgięcie łokciowe sprawi, że bardzo szybko te żyły pójdą w pizdu i nie będą się nadawały do niczego. Jednak patrząc pod kątem nauki wkłucia się w żyłe - one są najlepsze, bo w innych miejscach żyły często jednak skręcają, czasem trudno je uwidocznić jak ktoś nie potrafi tylko na palpacyjne wyczucie przebiegu naczynia.
Jak ktoś nie ma problemu z trafieniem w miejsca gdzie z zasady najłatwiej (żyłę pośrodkową łokcia lub żyłę odłokciową, bo ona też często jest dobrze widoczna jednak jest już cieńsza trochę), to można się porywać na trudniejsze miejsca. Często też dobrze widoczna jest żyła na przedramieniu trochę poniżej nadgarstka.

W tym przypadku niestety nie ma drogi na skróty i wkłuwania się w żyły można się nauczyć tylko poprzez praktykę.

EDIT: tylko przy żyle odłokciowej jak ktoś nie ma wyczucia i wbije się za głęboko to zamiast w żyle może wylądować w tętnicy - mówię z doświadczenia bo sama tak kiedyś zrobiłam, mimo kilku lat doświadczenia w kłuciu zawodowo ludzi %-D
  • 204 / 38 / 0
A, to też prawda, nie mam dobrej stazy, a jestem wystarczająco docięty, żeby walić w zgięciu bez. Próbowałem paskiem i gumą oporową, no i oba rozwiązania po chuju. Zamówiłem sobie porządną stazę, ale i tak zamierzam sobie troche poczekac przed nastepna dawka.
ODPOWIEDZ
Newsy
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.