@przodownik Cię palą preparaty MPH podjęzykowo? XD Owszem, kawałeczki wyizolowanej części aktywnej Atenzy są kwaskowate, ale drażnią dopiero po dorzucaniu cały dzień – reszta w ogóle.
Sprostuję jeszcze ten etylofenidat. Transesteryfikacja zachodzi w minimalnym stopniu, a piękno interakcji zawdzięczasz głównie czystej inhibicji CES1. Poza tym różnica w powinowactwie MPH i EPH względem DAT jest minimalna.
I ta refundacja... Utożsamiasz się jako dziecko powyżej 6 r.ż.?
z fusów mamy Ci wróżyć? gdzie jakieś dane wzrost/waga/dieta? ostatnie badania krwi w tym hormonalne? ekg/echo serca? w rodzinie były choroby układu krążenia?
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Leczę się obecnie w innym kraju. Na wyniki badań jeszcze czekam. Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że doktor podczas rozmowy powiedział mi, iż to najprawdopodobniej nerwobóle. Pracuję w służbie medycznej, więc pytałem go o to bardziej koleżeńsko. Przebadano mnie szybko i lekarz uspokoił mnie, że na pewno nie chodzi o płuca – miałem takie obawy.
Pytałem tutaj, bo i tak czekam na wyniki, a lekarz odpowie mi dopiero po weekendzie. Teraz mam wolne i nic się nie dowiem do poniedziałku.
22 maja 2026xyzkozaczek pisze: Siema, biorę medikinet już prawie rok i zaobserwowałem dziwne zmiany, zażywam metylofenidat w dawce 20 mg do tego wieczorami pale ziółko na podbicie apetytu, zawsze było wszystko super do teraz, jakiś tydzień/2 temu zacząłem mieć takie dziwne uczucie jakby ucisk po prawej stronie na wysokości serca, myślałem ze to wina zioła ( pale z 5 lat już Daily ale tylko wieczorem na odpoczynek) dlatego odstawiłem na kilka dni, po przerwie ten dziwny ucisk zawsze wracał, myślałem ze to problem z płucami bo ten ucisk dawał mi wrażenie ze ciężej mi się oddycha. byłem u lekarza i doktor twierdził ze to mógłby być nerwobóle. zbagatelizowałem to zacząłem suplementacje magnezu potasu. zmieniłem dilera na aptekę i problem zniknął. teraz jakoś kilkanaście dni po tym jak ustało, podczas stosowania metylo, mam straszne kołatanie serca, gdy siedzę pisze na lekcji czuje jak serce obija mi się o klatkę piersiowa, nie boli, nie mam duszności lecz samo to uczucie wprowadza mnie w spory dyskomfort, do tego dochodzi jeszcze skurcz mięśni klatki piersiowej tylko po stronie serca. normalnie jakbym napinał cycka XD, po Buchu tez się tak dzieje. martwi mnie to bo ten lek naprawdę ratuje mi życie ale umierac tez nie chce, są jakieś sposoby żeby zniwelować te uczucie?
Udałem się 3 tyg temu do psychiatry w celu nabycia leków SSRI, ( od dziecka mam lęki, paraliżujący stres, natrętne myśli itp itd ) byłem na wielu terapiach, tysiące poszły w pizdu, dodatkowo wpadłem w uzależnienie od THC co nasiliło moje stany, w każdym razie od 2 mies jestem czysty, nie liczac 2 jednorazowych przygód z shotem konopnym, w każdym razie psychiatra zamiast wypisać leki, zalecił diagnoze na ADHD, powiedział że wydaje mu sie, iż właśnie je mam - nie mylił sie, wyszło mi ADHD
Wróciłem więc dziś do niego z orzeczeniem, i zamiast SSRI dostałem.... MEDIKINET 20MG CR i 10mg szybki...... ( stymulant na lęki i fobie xD ) przyjąlem zgodnie z zaleceniem 20mg CR, dopadł mnie dziwny stan, takiej mgły, jak po piwie i 3 kawach, serce przyspieszone, ciśnienie 145 na 82 i tętno 93.... na treningu 2h po zażyciu nie miałem KOMPLETNIE siły.... rozdrażnienie, nerwowość, bicie serca......
Nie wiem jak lek na ADHD ma pomóc z lękami czy natrętnymi myślami, bądź panicznej reakcji stresowej, ale zaufam procesowi, jutro z rana zamierzam przyjąć 5mg szybkouwalniającego, i zobaczyć jak zareaguje - bo 20 CR było ewidentnie zbyt mocne, mógłby się ktoś wypowiedzieć w temacie, proszę....
Czy to faktycznie coś mi pomoże... i jak dawkować,
P.s jutro skonsultuje sie z psychiatrą
Sam mam natrętne myśli i mi osobiście leki na adhd pomogły w kontroli tych impulsów, jednak myśle że powinieneś przedewszystkim skupić sie na terapii behawioralno-poznawczej. Możesz pisać do mnie gdybys potrzebował porady czy wsparcia w natrętnych myślach, znam mechanizmy ocd na wylot, i wyszedłem z tego w sensie teraz moje natręctwa, natrętne myśli nie utrudniają mi życia tak jak kiedyś, a wiem że cierpisz dlatego jeśli masz okazje uzyskania pomocy to szukaj psychoterapii albo innej formy.
Pozdrawiam
Ps. Dodam, że niezestresowany jestem naprawde mocny, trenuje pół życia.... tylko co z tego, mistrz sali jak przychodzi taki stres / lęk że mnie spala, miałem tak dużą nadzieje na te ssri i huj.
25 maja 2026D0natt0 pisze: Szanowni,
Udałem się 3 tyg temu do psychiatry w celu nabycia leków SSRI, ( od dziecka mam lęki, paraliżujący stres, natrętne myśli itp itd ) byłem na wielu terapiach, tysiące poszły w pizdu, dodatkowo wpadłem w uzależnienie od THC co nasiliło moje stany, w każdym razie od 2 mies jestem czysty, nie liczac 2 jednorazowych przygód z shotem konopnym, w każdym razie psychiatra zamiast wypisać leki, zalecił diagnoze na ADHD, powiedział że wydaje mu sie, iż właśnie je mam - nie mylił sie, wyszło mi ADHD
Wróciłem więc dziś do niego z orzeczeniem, i zamiast SSRI dostałem.... MEDIKINET 20MG CR i 10mg szybki...... ( stymulant na lęki i fobie xD ) przyjąlem zgodnie z zaleceniem 20mg CR, dopadł mnie dziwny stan, takiej mgły, jak po piwie i 3 kawach, serce przyspieszone, ciśnienie 145 na 82 i tętno 93.... na treningu 2h po zażyciu nie miałem KOMPLETNIE siły.... rozdrażnienie, nerwowość, bicie serca......
Nie wiem jak lek na ADHD ma pomóc z lękami czy natrętnymi myślami, bądź panicznej reakcji stresowej, ale zaufam procesowi, jutro z rana zamierzam przyjąć 5mg szybkouwalniającego, i zobaczyć jak zareaguje - bo 20 CR było ewidentnie zbyt mocne, mógłby się ktoś wypowiedzieć w temacie, proszę....
Czy to faktycznie coś mi pomoże... i jak dawkować,
P.s jutro skonsultuje sie z psychiatrą
Ps. Owszem jest opcja dołożenia SSRI do terapii ale dołożenia i to nie każdego.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.