Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1545 / 213 / 0
Pojechałbym. Samochód mam, duży (kombi), duże doświadczenie jako kierowca (ok 1mln km za sterem), znajomość 4 języków, czeski rozumiem. Poza tym jestem człowiekiem bezkonfliktowym i kontaktowym. Jestem dobrze wyposażony w sprzęt biwakowo turystyczny, (namioty, śpiwory, karimaty, kuchenka turystyczna, etc), duże doświadczenie terenowe.
Ktoś chce się zapisać na wycieczkę?
Aha, skończył mi się bezwodnik.
  • 47 / / 0
Ja jestem chętny na taką wycieczkę. Również jestem kierowcą, auto też mam duże ;) natomiast sprzętu turystycznego nie mam
even pills turn to powder, baby
can you sit right next to me and crush 'em down?
  • 78 / 25 / 0
Mając jedynie samochód to se możesz na zakupy na miasto pojechać.
Jak nie jesteś przygotowany jak stary dziad to jak wyobrażasz sobie mieszkanie w lesie te załóżmy kilkanaście dni? Doświadczenie też jest ważne, łatwiej wtedy. Spanie w namiocie, czasem (nawet w lecie) nieprzyjemne warunki atmosferyczne, dzikie zwierzęta i masa innych. Musisz być na to przygotowany. Bez odpowiedniego sprzętu to nawet szkoda se głowę zawracać i robić problem komuś dobrze przygotowanemu. To "lekki" survival można powiedzieć, nie wycieczka turystyczna.
Nie jest to wiadomo jakiś hardcore również, ale nie jest to wyjście na miasto.
Tak, że jakby kogoś stary dziad chciał wziąć to powinniście mu być wdzięczni i conajmniej zapłacić mu za wachę w obie strony.
Jakbym dalej ćpał to bym pewnie pojechał, lubię takie wyprawy.
  • 8 / / 0
@Grzejnik800 no nie do końca się zgodzę panie kolego :)

Jak ktoś jest zdesperowany, to i bez tych rzeczy da radę. Robiłem swego czasu wypady do Czech na pola mając 20 pln w kieszeni i bilet w jedną stronę do Kudowej. Miałem też plecak, karimatę i śpiwór. No i nóż do tapet, widomka xD Spanie na ambonach w lesie, tam prawie zawsze jest w miarę sucho i nie wieje, zdarzyło mi się też po prostu w trawie na miedzy, ale jak zobaczyłem ile szczypawek pode mną się schowało jak rano wstałem, to mi się odechciało zielonej trawki :) Menażka też się może przydać, żeby zrobić tę makiware, nawet z zielonego, ważne żeby grzało. Powrót przez "zieloną", z plecakiem pełnym maku i opium, a potem choćby na kredytowym i pkp.
  • 78 / 25 / 0
Sam sobie odpowiedziałeś jak to jest jechać bez przygotowania. Pomyśl sobie jak ktoś chce jechać zupełnie bez podstawowego ekwipunku, który ty jednak miałeś.
  • 47 / / 0
ja podstawowy ekwipunek mam @Grzejnik800.. mówiąc na myśli "natomiast sprzętu turystycznego nie mam" chodziło mi o jakieś profesjonalne rzeczy. doświadczenie w biwakowaniu mam, namioty, sprzęty potrzebne itd mam.
even pills turn to powder, baby
can you sit right next to me and crush 'em down?
  • 12 / 3 / 0
Siema, ktoś coś jeszcze chętny na wypad?
  • 8 / / 0
26 kwietnia 2026Grzejnik800 pisze:
Sam sobie odpowiedziałeś jak to jest jechać bez przygotowania. Pomyśl sobie jak ktoś chce jechać zupełnie bez podstawowego ekwipunku, który ty jednak miałeś.
No pytanie co to znaczy podstawowy ekwipunek. To trochę jakby ktoś się pytał o łatwienie brauna w wawie, a my byśmy się pytali czy ma spodnie i majtki, bo z gołą dupą to się średnio kupuje narkotyki, człowiek zwraca zbyt wiele uwagi xD

Ja rozumiem że ktoś może nie mieć namiotu, butli, palnika, menażki czy składanego krzesełka wędkarskiego. No ale jak się robi euro tripa, to albo się ma koc czy inną szmatę do przykrycia w nocy, oraz cokolwiek żeby te dragi zapakować i przywieźć do domu, albo się ma wystarczający zapas klonów żeby wyjazdu nie pamiętać.
ODPOWIEDZ
Newsy
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.