Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 51 / 2 / 0
  • 128 / 52 / 0
Super, ale we mnie nostalgiczne uczucia wywołałeś. Szałwia to była pierwsza roślina, o którą dbałem jak o dziecko.

Pamiętam ukorzenianie, potem trzymanie w takich mini szklarniach jak te Twoje, a potem one się tak rozrosły, że nie wiedziałem co z liśćmi robić.

@phasma dziękuję!
  • 51 / 2 / 0
Dziękuję @aecher za miłe słowa
Widzę że jesteś ze starej szkoły. Dawniej propagator z butelki to podstawa po wysyłce sally jak i przy klonowaniu. Skupiam się teraz na podstawie tj przy uprawie np konopi czyli dbam o jak najlepszy rozwój bryły korzeniowej. Im zdrowsze korzenie tym lepszy plon! Niedługo kolejne foty. Dostają papu w postaci biohumusa i zastrzyk witalności co jakiś czas w postaci Asahi SL dolistne co kilka tygodni.
  • 2 / / 0
Cześć,
Czy można zdobyć dzisiaj sadzonkę salvia Divinorum? Chciałbym mieć takie potężne ziółko wśród moich roślin.
Proszę o kontakt na priv, jeśli ktoś byłby łaskaw mi w tym pomóc 🙏🏻
  • 3 / 1 / 0
Ale fajnie widzieć, że ktoś jeszcze trzyma sally bardziej z botanicznej zajawki niż tylko z samej legendy tej rośliny 😄 Sam wygląd ma w sobie coś charakterystycznego, szczególnie jak się dobrze rozrośnie i człowiek pamięta czasy mini-propagatorów z butelek po wodzie 😅
  • 2 / / 0
No właśnie słyszałem, że ładnie wygląda jako roślina ozdobna. Na żywo jeszcze nie miałem okazji oglądać, a marzy mi się już od dawien dawna mieć ją u siebie w domu i do niej mówić 🪴
  • 1 / / 0
O ile w lecie i ogólnie w miesiącach cieplych najlepiej rośnie na stanowisku północnym, to na tym samym stanowisku w zimie potrzeba doświetlać bo mogą nie przeżyć
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.

Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.