Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
333
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
197
19%

Liczba głosów: 1028

ODPOWIEDZ
  • 122 / 17 / 0
Zdam swoją relację z zakończonej już przygody z sertraliną. Równo miesiąc temu przeszedłem z 5 mg esci na 25 mg sertraliny (lekarka chciała 50 mg). Wytrzymałem 2 tygodnie, wiem, że wg wszelkich porad SSRI rozkręcają się 4-6 tygodni, ale ja ufam swojej intuicji, tj. jeśli przez 2 tygodnie jest dupa, to i dalej dupa będzie, a to się sprawdzało zwykle. W dodatku mam newralgiczny okres w życiu i niepotrzebne mi są perturbacje ze zmianą leków. Miałem przez te 2 tygodnie totalny problem z koncentracją, akatyzję, zaburzenia snu, brain foga, ogólnie nie do wytrzymania. A wiem, że to nie były tylko efekty odstawienia esci, i mam porównanie z ładowaniem się innych leków w przeszłości. sertralina nie jest dla mnie. I 2 tygodnie temu wróciłem na 5 mg esci, od razu poczułem ulgę, ale do dzisiaj czuję rozchwianie równowagi psychofizycznej, liczę, że to kwestia jeszcze 1-2 tygodni.
  • 277 / 24 / 0
Mała dawka 5g esci zwiększ na 10 jeśli nie ma poprawy
  • 286 / 90 / 0
@epiphone według mnie trochę za bardzo się pospieszyłeś z powrotem do escitalopramu, jak wytrzymałeś 2 tygodnie to było to jeszcze pociągnąć. U mnie sertralina też miała mega brutalny wjazd który przez pierwsze 2 tygodnie był nie do zniesienia. To był jedyny lek nad którym serio miałem myśli że nie dam rady tych uboków przetrzymać. Ale zacisnąłem zęby i po 2-gim tygodniu zaczęło słabnąć, po miesiącu było już ok a po 6 tygodniach świat znów nabrał kolorów a chaos w głowie ucichł. To jedyne SSRI do tej pory które faktycznie zdołało poprawić mi nastrój a nie tylko zobojętnić na wszystko i bardzo miło je wspominam. Wróciłbym do sertry bo miałem już dosyć zobojętniającego esci ale odstrasza mnie wizja ponownego zmagania się z początkowymi ubokami które u mnie były naprawdę paskudne, więc wybór tym razem padł na wenlafaksynę i jak na razie nie żałuję, bo przejście z esci było całkowicie bezbolesne a świat odzyskał kolory. Jednak zamulacze pokroju esci czy paro są nie dla mnie.
  • 122 / 17 / 0
@halowpierdol sam widzisz, że nie chcesz wracać do sertraliny ze względu na początkowy wjazd :) Jak mówiłem, ufam intuicji i jeśli lek od początku gwałci organizm, to będzie dla mnie zły, i to sprawdza się. W dodatku sertralina jest antagonistą receptorów sigma, czyli może trochę ogłupiać. A w ogóle to ja biorę SSRI tylko po to, żeby przetrwać stres, w minimalnej dawce, więc ta decyzja o zmianie esci na sertrę była nieprzemyślana. Już mi zaczyna się poprawiać, za tydzień powinienem być znów sobą
  • 2072 / 343 / 0
Trochę bez sensu @epiphone z tym poczuciem "gwałcenia organizmu". Efekty uboczne przez pierwsze tygodnie na nowym leku to normalne, psychiatra powinien ciebie uprzedzić xD
Kolejny zły ruch to odstawienie sertraliny po 2 tygodniach wtf ?? To chyba najdłużej rozkręcający się SSRI w moim przypadku było 3 miesiące czekania. Ale było warto poczekać, teraz lek działa optymalnie dla mnie 10/10
Kolejna głupota w ogóle z tym gwałceniem organizmu bo to najbezpieczniejszy i najneutralniejszy SSRI dla organizmu.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 122 / 17 / 0
@yoshi420 Kolego, to są moje odczucia o gwałcie i nie będziesz mnie unieważniał :) Widzę, że nie przeczytałeś dokładnie obu moich postów, bo wiedziałbyś, że mam krytyczny moment życia, i wolałem wrócić do słabego, ale sprawdzonego esci niż ryzykować lipność sertry, co zwiastowały 2 tygodnie. Ani esci, ani wenla, dulo nie wchodziły mi tak ciężko jak sertra. Znam BHP brania leków, ale mam też intuicję, nie polecam nikomu tego robić, ale sam wiem, co robię. I na koniec: "głupotą" to jest uważać, że ten sam lek na każdego zadziała tak samo :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.