Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 683 / 174 / 0
27 kwietnia 2026Kazik444 pisze:
2lata temu byłem na amisulpiryd ale tylko 3tygodnie bo mialem krecz szyi jak sądzicie jak sproboje ponownie moze wystąpić taki skutek uboczny?
Zgłaszać takie rzeczy należy lekarzowi. Bywa też akatyzja. To jest chyba od zbyt wysokich dawek początkowych.
  • 6 / 3 / 0
Biorę ten lek na schizofrenię. 800mg rano, 400mg popołudniu - dawki dosyć duże, ale też dopiero takie działają na moje objawy. Nie pojawiła się akatyzja, ani inne zjawiska niepożądane.
Dużą wadą amisulprydu jest to że na nim nie działają inne substancje, czy to kodeina czy kofeina. alkohol działa słabiutko, piwo można pić jak wodę. Także skończyły się stare dobre czasy...
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.