Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 2045 / 505 / 0
Czy dobrze myślę, że poza lekarzem rodzinnym, przypadkiem hospitalizacji i sytuacją kiedy udostępnimy dane przez IKP lekarz nie może zobaczyć jakie recepty były nam wystawiane? Dużo mitów się robi na ten temat.
  • 201 / 14 / 0
Też mnie to ciekawi ale obstawiam że mają wgląd jak miałbym strzelać
  • 2045 / 505 / 0
Ja bym raczej stawiał, że jednak nie mają, bo czasem proszą o udostępnienie. A jakby mieli z automatu to by nie prosili tylko sprawdzali.
  • 201 / 14 / 0
Raz słyszałem od neurolog że nie ma wglądu w rozmowie więc może tak być
  • 3675 / 608 / 1
Ja myślę że jeśli mają taką możliwość to albo jest to bardzo żmudne skomplikowane i długie albo wymaga szczególnych okoliczności bo przecież tutaj połowa ludzi z form by wpadła na pierwszej wizycie u rodzinnego, gdyby zobaczył że u czterech lekarzy ciągną przypałowe recepty na to samo.

Chyba tylko jak interwencja szpitalna A pacjent nieprzytomny ale mogę się mylić w zasadzie to bardziej moje luźne krótkie myśli.,.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 33 / 7 / 0
Poza Tobą, dostęp do Twojej dokumentacji medycznej ma:

- każdy lekarz i placówka, którzy ją wytworzyli
- Twój lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ), pielęgniarka POZ i położna, a także przychodnia POZ do której jesteś zapisany (na wypadek, gdyby musiał Cię przyjąć inny lekarz POZ)
- lekarz, któremu udostępnisz swoją dokumentację medyczną, w zakresie i czasie, jakie wyznaczysz; możesz to zrobić na Internetowym Koncie Pacjenta, przez aplikację mojeIKP lub SMS-em podczas wizyty u lekarza
Info z witryny pacjent.gov.pl

Lekarze POZ nie mają wglądu w dokumentację prywatnych placówek zdrowia btw.
  • 497 / 189 / 0
Potwierdzam co napisano powyżej - nie mają, bo prywatne placówki nie mają jeszcze obowiązku raportowania wizyt na P1.
  • 2045 / 505 / 0
@troopaoftomorrow No to temat wyjaśniony. Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. I za info z prywaciarzami.
  • 201 / 14 / 0
14 kwietnia 2026troopaoftomorrow pisze:
Poza Tobą, dostęp do Twojej dokumentacji medycznej ma:

- każdy lekarz i placówka, którzy ją wytworzyli
- Twój lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ), pielęgniarka POZ i położna, a także przychodnia POZ do której jesteś zapisany (na wypadek, gdyby musiał Cię przyjąć inny lekarz POZ)
- lekarz, któremu udostępnisz swoją dokumentację medyczną, w zakresie i czasie, jakie wyznaczysz; możesz to zrobić na Internetowym Koncie Pacjenta, przez aplikację mojeIKP lub SMS-em podczas wizyty u lekarza
Info z witryny pacjent.gov.pl

Lekarze POZ nie mają wglądu w dokumentację prywatnych placówek zdrowia btw.
Czy aby na pewno?
  • 497 / 189 / 0
@CloneserSztuki tak, na pewno. Pracuję w POZ.
ODPOWIEDZ
Newsy
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach

Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.

Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył

Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.

NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.