...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Słuchajcie, przyszedł duży kryzys w moim życiu i razem z nim przyszła ciężka wyniszczająca bezsenność. Byłem u paru doktorków i jak to w Polsce bywa dostałem SSRI po którym nie umiałem jeszcze bardziej spać i jeszcze w dodatku czułem się jakby mnie wykstrowano. No więc uznałem że już dłużej nie wytrzymam tej bezsenności i poszedłem z grubej rury - zacząłem napieprzać takie miesznaki jak 100mg kwety + 3,5mg lorazepamu albo 150mg trittico + 4-6mg lorazepamu praktycznie codziennie, Wcześniej jeszcze brałem 2,5mg xanu + 15mg mirtazapiny, między tym zdarzył się nasen 10-15mg (akurat tego raczej standardowe dawki). Jestem ciekawy czy da się z tego jakość wyjść bez szpitala? 4 miesiące to trwa około i przypominam ze codziennie coś napierdalam na ten sen, raz to raz to takze nie ma reguły zadnej. W ciagu dnia potężny lęk wolnopłynący(SSRI nie bede bral nigdy w zyciu). Trafienie do toszka to będzie koszmar i moja przegrana życia (chociaż już przegrałem ćpaniem) ale muszę chociaż do matury wytrwać, ostatnią mam 13 maja z chemii i jak na prawde bedzie taka potrzeba to juz pojde. Na razie nawet u lekarza nie bylem zadnego.
  • 33 / 7 / 0
Czy podczas przyjmowania tych wszystkich leków nadal równolegle coś ćpałeś? Ile czasu minęło od ostatniego razu? Sam ogarniałeś recepty, czy miałeś wszystko od jednego magika? Dawki nie wglądają jak dla konia, więc powinno obejść się bez szpitala, tylko nie odstawiaj obu substancji jednocześnie. Dbasz o siebie poza przyjmowaniem tego, mam na myśli dieta, ruch, zrobione badania hormonalne? Pierwsze tygodnie po odstawieni na pewno będą hardkorowe dla Ciebie, nie licz na nagłą poprawę snu, tylko czas przywróci równowagę przy dopięciu reszty rzeczy wspomnianych wcześniej. Nie stresuj się dodatkowo maturą, bo to na pewno nie pomoże. Zawsze możesz podejść za rok i nie wydarzy się katastrofa.
  • 2 / / 0
W liceum jedynie dużo LSD i alkoholu. Ale w 3 klasie się ogarnąłem i rzuciłem wszystkim, spałem też normalnie. Także ostatni narkotyk „niemedyczny” to był w moim organizmie 2 lata temu. Rok temu (maj 2025) już zacząlem brać trochę zolpidemu bo sen się pogorszył (prawdopodobnie przez zlą sytuację w rodzinie), ale bardzo sporadycznie. Największe załamanie przyszło w styczniu 2026; zaczęły się coraz gorsze rzeczy w rodzinie dziać + dostałem bardzo ciężką grypę typu a, potem angine bakteryjną i ropień okołomigdałkowy, a potem jeszcze na dokłade covida, wszystko jeden za drugim. Do tego bezsenność + pełno antybiotyków i te mixy nasenne także bardzo destrukcyjne to było dla organizmu. Z tych chorób już wyszedłem ale mixy zostały do dziś. Najciekawasze jest to że mój mózg nie chce już spac bez leków nawet w ramach popołudniowej drzemki, jak zamykam oczy to czuje po prostu ekstremalny lęk. A no i wszystko z apteki ogarniałem także są to czyste leki, nie z ulicy.
  • 125 / 33 / 0
Nie masz jeszcze 20 lat i jakiś lekarz zapisał Ci na stałe lorazepam i zolpidem ?

PS jak długo brałeś SSRI ?
  • 33 / 7 / 0
Obstawiam bezsenność z odbicia z powodu odstawienia benzo. Zostaw sobie trazodon w małych dawkach do 100mg na wsparcie, a z reszty powoli schodź. Może ktoś poradzi jaki plan będzie najlepszy, albo skonsultuj się z lekarzem. Musisz zrelaksować ciało i oczyścić umysł z natłoku myśli przed snem. Ciągłe zamartwianie się oraz próbowanie na siłę zasnąć przynosi odwrotne efekty, znam ten schemat po sobie.
  • 2 / / 0
To są leki z receptomatów

SSRI bralem moze z 4-5 tygodni
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2026 przez matdal447, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5315 / 954 / 0
Nie bądź pipa

Dasz sobie radę i mówię Ci jako doświadczony uzyszkodnik.
Wszystko jest w Twojej głowie.
Chłopie jak ja normalnie śpię po tylu latach to i Ty dasz radę.
Może trochę fizycznie się zmęcz i odstaw to niebieskie światło tj smartfona 2 h przed snem
Więcej ruchu w ciągu dnia
Brzmi jak porady boomera ale ja normalnie śpię beż farmakologi
Z suplementy to dobra melatoninka

A benzo jebac maczetami
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 125 / 33 / 0
To ssri nie zaczął nawet działać dobrze, jedyne czego doświadczyłeś to skutki uboczne, które właśnie na początku większość ludzi intensywnie doświadcza, m.in. obniżka libido. Później to wszystko się normuje, niektórzy mają nawet większe libido, a lek zaczyna działać i na lęk wolnopłynący i bezsenność te ssri+ np trazodon w dawce 50-100 mg powodują, że się wraca do życia, ale trzeba się nawet do 2 miesięcy przemęczyć.

Benzo odstaw jak najszybciej, tak jak napisał przedmówca po takim czasie jeszcze wszystko jest w głowie.

PS w jakim receptomacie dostałeś lorazepam ? :psycho:
ODPOWIEDZ
Newsy
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.

Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce

Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.