Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 15 / 2 / 0
@patrzacinaczej Zaczynałam od 5 mg escitalopramu, po tygodniu było 10 mg, a po wczorajszej kontroli mam brać 15 mg. Jeśli po miesiącu nie będzie większej poprawy, to ewentualnie wejście na 20 mg :)

Istotne jest też, że w kwietniu zaczynam terapię CBT, ale na razie nie jestem dobrze nastawiona – zobaczę, jak będzie po pierwszym spotkaniu, bo podobno trzeba uczęszczać raz w tygodniu, aby to miało sens, a finansowo może być dla mnie trudne do udźwignięcia.
Ostatnio zmieniony 26 marca 2026 przez Greencanion48, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Witam.

11 dzień na esci dziś leci.Na razie same uboki-

-Zwiększony niepokój/lęki
-Depresja lekko zwiększona

Pozytywy :
-Czasami napływ radości i szczęścia,ale to trwa chwile

Wie ktoś czy jestem na dobrej zdrodze ? Zaznaczam że biore esci na lęki głównie.
Fobia społeczna/OCD/Agorafobia.

Dodatkowo leczę się jeszcze na schizofrenie.

A jak u was poranki ? Bo u mnie tragedia.Zwalam się z wyra zalękniony/wyczerpany i wszystko robie na siłe.
  • 992 / 182 / 0
@alkomen esci to był mój pierwszy SSRI i dał całkowitą remisję depresji,nerwicy lękowej i robi społecznej także bądź dobrej myśli i pozostaje tylko czekać aż się rozkręci na dobre i ustabilizuje.
  • 28 / / 0
26 marca 2026Greencanion48 pisze:
@patrzacinaczej Zaczynałam od 5 mg escitalopramu, po tygodniu było 10 mg, a po wczorajszej kontroli mam brać 15 mg. Jeśli po miesiącu nie będzie większej poprawy, to ewentualnie wejście na 20 mg :)

Istotne jest też, że w kwietniu zaczynam terapię CBT, ale na razie nie jestem dobrze nastawiona – zobaczę, jak będzie po pierwszym spotkaniu, bo podobno trzeba uczęszczać raz w tygodniu, aby to miało sens, a finansowo może być dla mnie trudne do udźwignięcia.
Dla mnie tak samo terapia CBT jest zbyt wielkim obciążeniem na ten moment, to odpada.. Ja miałem na początek dawkę 10 mg, teraz 15 mg. A to jednak nie czujesz poprawy lęków, na tej 10 mg? bo chyba z tego co pisałaś, to poprawiło Ci się? (chyba, że coś pomyliłem).

@tajemniczy25

Wiesz, a powiedz mi po jakim czasie dał Ci remisję depresji i pomógł na fobię i lęki? i w jakiej dawce? bo ja biorę 15 mg od kilku dni. Dzieki.
  • 5 / / 0
27 marca 2026tajemniczy25 pisze:
@alkomen esci to był mój pierwszy SSRI i dał całkowitą remisję depresji,nerwicy lękowej i robi społecznej także bądź dobrej myśli i pozostaje tylko czekać aż się rozkręci na dobre i ustabilizuje.
A myślisz czy krople CBD i CBG będą tu coś mieszać ?
Bo biore je raz dziennie z rana,sporą ilość.

Dzsiaj 12 dzień i dalej kłopoty z rana,wszystko na siłe robie.
Wczoraj zaskoczyło coś na 2h i potem już znowu tryb depresyjno-lękowy.
  • 15 / 2 / 0
@patrzacinaczej
Poprawa na 10 mg jest, lęki się w większości wyciszyły i ogólnie jest lżej, więc leki działają 🙂 ale po wywiadzie psajko stwierdził, że możemy jeszcze więcej wycisnąć z esci zwiększając dawkę, więc nie polemizuję tylko się stosuję do zaleceń i zobaczę jak będzie dalej
  • 992 / 182 / 0
@patrzacinaczej mi całkowitą remisję dał w dawce 20mg po 3-4 tygodniach ale już niższe dawki również dawały jakieś efekty.
@alkomen SSRI i cbd są metabolizowane przez ten sam CYP P450,jakaś interakcja może zachodzić ale czy ma to jakiś istotny wpływ na leczenie to raczej mi się nie wydaje,sam kiedyś stosowałem w połączeniu z SSRI ale na mnie cbd samo w sobie nie działało jakoś szczególnie,może za małe dawkowanie, nie pamiętam już.
  • 28 / / 0
28 marca 2026Greencanion48 pisze:
@patrzacinaczej
Poprawa na 10 mg jest, lęki się w większości wyciszyły i ogólnie jest lżej, więc leki działają 🙂 ale po wywiadzie psajko stwierdził, że możemy jeszcze więcej wycisnąć z esci zwiększając dawkę, więc nie polemizuję tylko się stosuję do zaleceń i zobaczę jak będzie dalej
A na takiej zasadzie, no ja miałem na początek 10mg i po 2 tygodniach biorę 15 mg, jak na razie czuje jedynie zmęczenie, ospałość, a teraz jak weszłaś na te 15 mg - to czujesz jeszcze skutki uboczne? :)

@tajemniczy25

a skutki uboczne, po jakim czasie ustały Tobie? to prawda, że jak się bierze większą dawkę, to tak jakby się zaczynało od nowa brać SSRI? :)
  • 15 / 2 / 0
Odczuwam wahania apetytu i to chyba taki główny skutek uboczny, który mnie drażni.

Też psajko nie był w stanie mi odpowiedzieć czy będę mieć przy zwiększeniu dawki takie samo samopoczucie jak przy rozpoczęciu zażywania esci, bo każdy reaguje inaczej ale póki co to jest luz :)
  • 15 / / 0
Z tym zwiększaniem dawki często jest tak, że organizm potrzebuje kilku–kilkunastu dni, żeby znowu się „ustawić”, ale nie zawsze oznacza to powrót wszystkich skutków ubocznych jak na samym początku. U wielu osób przy podnoszeniu dawki pojawia się raczej krótkie pogorszenie samopoczucia albo zmęczenie, które potem stopniowo ustępuje.

Jeśli chodzi o poranki, to sporo osób na escitalopramie zauważa, że są najtrudniejsze w pierwszych tygodniach terapii — dopiero po 3–5 tygodniach zaczyna się stabilizacja rytmu dnia i łatwiej jest się „rozkręcić” od rana.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Więzienie za 0,11% przekroczenia?

Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.