Istotne jest też, że w kwietniu zaczynam terapię CBT, ale na razie nie jestem dobrze nastawiona – zobaczę, jak będzie po pierwszym spotkaniu, bo podobno trzeba uczęszczać raz w tygodniu, aby to miało sens, a finansowo może być dla mnie trudne do udźwignięcia.
11 dzień na esci dziś leci.Na razie same uboki-
-Zwiększony niepokój/lęki
-Depresja lekko zwiększona
Pozytywy :
-Czasami napływ radości i szczęścia,ale to trwa chwile
Wie ktoś czy jestem na dobrej zdrodze ? Zaznaczam że biore esci na lęki głównie.
Fobia społeczna/OCD/Agorafobia.
Dodatkowo leczę się jeszcze na schizofrenie.
A jak u was poranki ? Bo u mnie tragedia.Zwalam się z wyra zalękniony/wyczerpany i wszystko robie na siłe.
26 marca 2026Greencanion48 pisze: @patrzacinaczej Zaczynałam od 5 mg escitalopramu, po tygodniu było 10 mg, a po wczorajszej kontroli mam brać 15 mg. Jeśli po miesiącu nie będzie większej poprawy, to ewentualnie wejście na 20 mg :)
Istotne jest też, że w kwietniu zaczynam terapię CBT, ale na razie nie jestem dobrze nastawiona – zobaczę, jak będzie po pierwszym spotkaniu, bo podobno trzeba uczęszczać raz w tygodniu, aby to miało sens, a finansowo może być dla mnie trudne do udźwignięcia.
@tajemniczy25
Wiesz, a powiedz mi po jakim czasie dał Ci remisję depresji i pomógł na fobię i lęki? i w jakiej dawce? bo ja biorę 15 mg od kilku dni. Dzieki.
27 marca 2026tajemniczy25 pisze: @alkomen esci to był mój pierwszy SSRI i dał całkowitą remisję depresji,nerwicy lękowej i robi społecznej także bądź dobrej myśli i pozostaje tylko czekać aż się rozkręci na dobre i ustabilizuje.
Bo biore je raz dziennie z rana,sporą ilość.
Dzsiaj 12 dzień i dalej kłopoty z rana,wszystko na siłe robie.
Wczoraj zaskoczyło coś na 2h i potem już znowu tryb depresyjno-lękowy.
Poprawa na 10 mg jest, lęki się w większości wyciszyły i ogólnie jest lżej, więc leki działają
@alkomen SSRI i cbd są metabolizowane przez ten sam CYP P450,jakaś interakcja może zachodzić ale czy ma to jakiś istotny wpływ na leczenie to raczej mi się nie wydaje,sam kiedyś stosowałem w połączeniu z SSRI ale na mnie cbd samo w sobie nie działało jakoś szczególnie,może za małe dawkowanie, nie pamiętam już.
28 marca 2026Greencanion48 pisze: @patrzacinaczej
Poprawa na 10 mg jest, lęki się w większości wyciszyły i ogólnie jest lżej, więc leki działająale po wywiadzie psajko stwierdził, że możemy jeszcze więcej wycisnąć z esci zwiększając dawkę, więc nie polemizuję tylko się stosuję do zaleceń i zobaczę jak będzie dalej
@tajemniczy25
a skutki uboczne, po jakim czasie ustały Tobie? to prawda, że jak się bierze większą dawkę, to tak jakby się zaczynało od nowa brać SSRI? :)
Też psajko nie był w stanie mi odpowiedzieć czy będę mieć przy zwiększeniu dawki takie samo samopoczucie jak przy rozpoczęciu zażywania esci, bo każdy reaguje inaczej ale póki co to jest luz :)
Jeśli chodzi o poranki, to sporo osób na escitalopramie zauważa, że są najtrudniejsze w pierwszych tygodniach terapii — dopiero po 3–5 tygodniach zaczyna się stabilizacja rytmu dnia i łatwiej jest się „rozkręcić” od rana.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Więzienie za 0,11% przekroczenia?
Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.