Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
ile mniej więcej przy 4mg dziennie trwa opuszczenie przez buprę MOR, tak żeby oxy fajnie weszły? mam na myśli np. tydzień całkowicie bez 4 mg bupry dziennie - ile po takim tygodniu trzeba odczekać żeby oxy weszły? albo np. ile odczekać po ostatnim zażyciu 4mg bupry?
  • 275 / 89 / 0
@cutmyself kwestia osobnicza, u jednego schodzi szybciej u drugiego wolniej. Ale bezpiecznie będzie założyć że te 48 godzin od ostatniej dawki trzeba odczekać żeby miało sens branie oxy, chociaż na upartego można próbować już po 24 godzinach - trzeba się jednak liczyć z tym, że prawdopodobnie zadziała słabiej niż na czysto.
  • 14 / / 0
@halowpierdol okej, dzięki. fakt, ze biore bupre dziennie mniej wiecej od pazdziernika (od okolo 3 tyg schodze z dawki) nie bedzie mialo na to wplywu? czyli jak zalozmy wezme sobie 4mg 8 kwietnia, to juz 14 kwietnia bedzie jakas fazka z oxy?
  • 275 / 89 / 0
@cutmyself nie będzie miało na to wpływu. Ja też biorę buprę jakoś od jesieni zeszłego roku, od około miesiąca biorę max 2-3mg dziennie i u mnie spokojnie 24 godziny wystarczą żeby się porobić nawet kodeiną, a oxy wchodzi jak złoto. Na upartego przy takich dawkach bupry mogę się przebić nawet po kilku godzinach od ostatniej dawki 1mg (bo tyle jednorazowo przyjmuję), ale potrzebuję wtedy większych dawek więc się średnio opłaca. Dlatego zakładam że po 48 godzinach już będziesz mógł się bez problemu przebić oksami, chociaż każdy ma z tym inaczej więc ostatecznie musisz sam do tego dojść jak to u Ciebie wygląda.
  • 14 / / 0
@halowpierdol dziekuje!! nie pozostało mi nic innego niż mieć nadzieję że parę dni trzeźwości, całkowicie bez bupry, wystarczy żeby oxy weszły i dały mi to co dawały wcześniej. będąc na buprze tolerka na oxy spada czy rosnie/zostaje? jak to jest?
  • 275 / 89 / 0
@cutmyself spada zdecydowanie, aż do silnych wyrzutów histaminy włącznie. Dlatego dobrze jest coś wziąć na swędzenie bo drapanie się do krwi skutecznie spieprzy każdą fazę.
  • 14 / / 0
@halowpierdol spk, wiem jak dzialaja wyrzuty histaminy, w pazdzierniku przeszedlem na bupre bo troche sie za bardzo wjebalem w oxy i juz zaczalem strzelac majke wiec zdecydowalem sie na substytucje. chce wrocic do tego co bylo i jest to w pelni swiadomy wybor, mam duza nadzieje ze po tygodniu bez bupry na prawde wejda mi te oxy fajnie...
  • 275 / 89 / 0
@cutmyself ogarniam o co chodzi, u mnie była ta sama historia. Jednak ja trzymam się bupry (nie licząc pojedynczych wyskoków raz na jakiś czas) bo ją po prostu lubię + nie stać mnie na powrót do grzania oxy. Mam generalnie to szczęście że buprenorfina działa na mnie rekreacyjnie i poza euforią odczuwam normalne opioidowe działanie, jak jeszcze dorzucę do niej benzo/pregabę/baklofen/hydroksyzynę to idzie się naprawdę solidnie zgrzać. Pro tip to trzymanie się niskich dawek i jak najrzadsze wrzucanie, tak żeby zawsze były jakieś wolne receptory opioidowe. Plus bupra świetnie na mnie działa przeciwbólowo, nawet lepiej niż oksy a to dla mnie bardzo ważne bo cierpię na chroniczne bóle. Ale rozumiem że kogoś może jej działanie nie satysfakcjonować i chce poczuć coś więcej.

Btw: nie wiem czy wytrzymasz tydzień bez bupry bo dopadnie Cię skręt. Ja bym po 48 godzinach już próbował się przebić oksami, szkoda się męczyć tyle czasu.
  • 14 / / 0
@halowpierdol a jakie dawki bupry bierzesz, że działa na Ciebie tak fajnie? u mnie jest taki lekki opiatowy feeling ale bez szału - minimalne grzanie, 0 euforii, zwiększona gadatliwość, chyba ogółem ma na mnie działanie przeciwdepresyjne. może kwestia że biorę samą buprę, bez benzo. a co do tego tygodnia to zobaczę - teraz chcę zrobić test ile wytrzymam bez bupry, najwyżej zaopatrzę się już powoli w oxy. chciałbym teraz zejść do dawki 2-4mg dziennie żeby te receptory jak najbardziej wyczyścić xD
  • 275 / 89 / 0
@cutmyself 1mg nie częściej niż co 12 godzin, jak brałem więcej to jedyne co czułem to zobojętnienie emocjonalne i sedację, natomiast mniejsze dawki potrafią naprawdę miło porobić. Z tego co czytałem ma to sens z powodu nietypowej farmakodynamiki i farmakokinetyki bupry, generalnie istnieje takie powiedzenie w przypadku tej substancji "less is more" i u mnie się to sprawdza. Wiadomo że oxy i tak wygrzeje w chuj lepiej ale jeśli wziąć pod uwagę koszty zażywania obu opioidów no to dla mnie bupra się lepiej kalkuluje bo nie muszę przeznaczać połowy wypłaty na ćpanie i użerać się z szybko rosnącą tolerancją oraz paskudnymi skrętami.
ODPOWIEDZ
Newsy
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.