Nikotyna pod każdą postacią. W tym dziale odbywa się dyskusja o jej efektach i skutkach ubocznych (w tym: odstawienie).
Więcej informacji: Nikotyna w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 287 / 42 / 0
Polecam bupropion - fajnie zastępuje nikotynę w działaniu! Razem z desmoksanem daje potężne combo do walki z nikotynowym nałogiem :) Oczywiście najważniejsze jest mentalne nastawienie - trzeba naprawdę chcieć to rzucić i tyle... zrozumieć, że fajki to droga donikąd - kasa ucieka a przy paleniu zwykłych kiepów również zdrowie. Elektryczne i podgrzewane są mniej szkodliwe ale nałóg wciąż pozostaje ten sam.
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 30 / / 0
Ja mam podobne zdanie, że bupropion potrafi realnie ułatwić start, bo działa na układ dopaminergiczny i noradrenergiczny, dzięki czemu zmniejsza „pustkę” po nikotynie i spadek motywacji. W połączeniu z cytyzyną (Desmoxanem) faktycznie może dać solidne wsparcie, ale warto to robić z głową i najlepiej pod kontrolą lekarza, bo to jednak leki wpływające na OUN.
  • 2126 / 278 / 0
18 lutego 2026Szponciciel pisze:
trzeba naprawdę chcieć to rzucić i tyle... zrozumieć, że fajki to droga donikąd
Obserwować czyli. Palić sobie i obserwować co się dzieje. Jak ktoś jada psychodeliki, też można się podczas tripa przyjrzeć jak działają papierosy. W pewnym momencie czlowiek zdaje sobie sprawę, że jedynym sposobem by to przerwać, jest spiąć dupę i zdecydowanie to uciąć. Wtedy bardzo pomocne mogą być farmaceutyki, głód nikotynowy potrafi mocno destabilizować.

Druga ważna sprawa to zrobienie porządku z nieprzyjemnymi emocjami, które nas trawią, jeśli takowych doświadczamy. Dla mnie to było kluczowe. Jak trawiły mnie negatywne emocje, tak naprawdę mocno, fajki wciąż za mną chodziły i powrót do nałogu był kwestią czasu. Nikotyna daje ulgę, dystans do trudnych emocji. Chowa je za zasłoną dymną. Więc jak kogoś męczy poczucie krzywdy, niespełnienia, niesprawiedliwości czy inne grube rzeczy, rzucenie palenia jest znacznie trudniejsze.

A jak ktoś nie potrafi jeszcze rzucić (bo np. te emocje), i tak warto próbować, żeby to rzucanie sobie wyćwiczyć, wprawić się w nim.
  • 30 / 2 / 0
Ja bym dorzucił jeszcze jedną rzecz z praktyki — bupropion faktycznie pomaga „od strony chemii”, ale największa różnica pojawia się, kiedy jednocześnie zmienisz schemat dnia. Czyli np. kawa bez papierosa, inne przerwy, coś zamiast odruchowego sięgania.

Bo często nie chodzi tylko o nikotynę, tylko o nawyki wokół niej — i jak je ogarniesz równolegle z farmakologią, to skuteczność idzie mocno w górę.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Narkofabryka w dawnej stadninie

Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.

Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.