Dział dostępny także bez rejestracji, gdzie szybko możesz otrzymać odpowiedź, gdy czas jest na wagę złota.
ODPOWIEDZ
Keyss
  • / / 0
Re: Ropień - jak sobie radzić?
Nieprzeczytany post autor: Keyss »
Ja w miejscach podania miałam 9 torbieli, 2 na udzie, 1 na podudziu, 2 na zgięciu łokciowym, 1 pod łokciem, 3 na brzuchu, Rana na ręce zrobiła się czarna, zaczęła gnić, i tam działo się po kolei z każdą, każdy guz był trzeszczący, "uciekał" pod palcami, Ja sepsa, wszytsko otworzyli, wyczyścili, wyhodowali clot
Clostridium Pernfingens. 3 miesiące antybiotyki do żyły szyjnej bo nie było gdzie
  • 117 / 23 / 0
[/img]Te guzy tak śmiesznie chrumcza pod skórą . To czy będzie ropień da się wyczuć zaraz po podaniu iv. Delikatna temp , gorące miejsce wkłucia . Ja dziś moczylem 30 min w ciepłej wodzie rozmasowywalem aż czulem że wszystko w środku jest jakby bardziej "rozruszane" - rzadkie . No i trochę tego było , podejrzewam że za dwa dni będzie powtórka , chyba że organizm już sobie poradzi. Ja polecam zamiast nacięć które goją się miesiącami zrobić kilka wkłuć igła 0.8 -0.9 i to nimi wyciskać ropnie , mniejsze ryzyko niechcianych założeń czy babrania się ran
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 8 / 1 / 0
Trzeba zgłosić się do specjalisty, gdyż ryzyko infekcji jest duże. Naciąć ropnia i usunąć zawartość to bez wiedzy prosta droga do zakażenia.
Uwaga! Użytkownik PCP1900 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 30 / / 0
Przy takich objawach jedyna sensowna droga to lekarz. Ropień to zamknięte ognisko zakażenia nacinanie, nakłuwanie czy wyciskanie w warunkach domowych drastycznie zwiększa ryzyko rozsiewu bakterii, sepsy i powikłań.
  • 69 / 10 / 0
06 października 2025KrysztalowyChopak pisze:
[/img]Te guzy tak śmiesznie chrumcza pod skórą . To czy będzie ropień da się wyczuć zaraz po podaniu iv. Delikatna temp , gorące miejsce wkłucia . Ja dziś moczylem 30 min w ciepłej wodzie rozmasowywalem aż czulem że wszystko w środku jest jakby bardziej "rozruszane" - rzadkie . No i trochę tego było , podejrzewam że za dwa dni będzie powtórka , chyba że organizm już sobie poradzi. Ja polecam zamiast nacięć które goją się miesiącami zrobić kilka wkłuć igła 0.8 -0.9 i to nimi wyciskać ropnie , mniejsze ryzyko niechcianych założeń czy babrania się ran
Jak miałem kiedyś ropień, ale w innym miejscu, to zadzwoniłem do poradni. Rozmawiając z lekarzem pierwsze co zapytał - czy czuję w tym ropniu właśnie takie "przelewanie" jak określiłeś "chrumczenie". Powiedział, że jeśli tak to sprawa jest poważna i trzeba na SOR na cito!

Zagrożenie sepsą, zgonem. Musi być wydrenowane i oczyszczone z ropy i bakterii.
  • 1427 / 370 / 13
już kurwa bez przesady jebane płatki śniegu, ja na uchu kiedyś miałem tzn jako żem sam sobie ucho przekuł czyimś kolczykiem to żem sam sobie wydłubał te ropę, (niestety) żyję i mam się dobrze %-D btw jak już to robicie na własną rękę to pamiętajcie żeby zrobić to starannie tj wymyć łapy i pozbyć się całej ropy, w przeciwnym razie po jakimś czasie łajdak może wrócić, ja ze 3-4 razy się z nim jebalem na przestrzeni paru lat nim całkiem zniknął

ps. kolczyka już nie noszę (tak, byłem kiedyś piratem) ale imho teraz w dzisiejszych czasach jakoś pedalsko by to wyglądało
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 0 / / 0
Dokładnie, z ropniem najlepiej iść do chirurga, jak juz się dłubie samemu to trzeba zagryźć zęby i pozbyć się całej ropy aż poleci krew i limfa inaczej bedzie się odnawiał. Przy większych ropniach chirurdzy robią tzw "łyżeczkowanie" żeby mieć pewność że wszytko wyszło
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.

Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki

26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.

Palenie marihuany a zdrowie emocjonalne. Nowe badania dają do myślenia

W przypadku nastolatków palenie marihuany może mieć wpływ na zdrowie emocjonalne i wyniki w nauce – ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Pediatrics".