Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 9 / 1 / 0
Dziekuje bardzo @Grzejnik80 .
Ogolnie filtracja i caly roztwor poszedl mi banalnie latwo. Wklucie duzo ciezej mam 05 20mm i dopiero w 3 podejsciu trafilem ale wypadlem z niej i troche sie zrazilem poniewaz nadal lekko boli chociaz juz opadlo. Pierwsze 2 to przypadkowe podania podskorne ale malutkie rzedu 0.2ml. (3 w sumie tez przez wypadniecie gdzie podalem ok.1.5ml) Jakies porady?
zauwazylem ze u mnie glownym problemem okazaly sie byc stres i rece czuje ze idealnym rozwiazaniem okazalo by sie benzo... ktorego nie mam.
  • 128 / 20 / 0
Dlatego na pierwszy raz najlepsze są igły 0,45x16mm lub 0,4x12mm. Trafiają się też 0,5x16mm. 20mm igieł "piątek" raczej nie ma, jeśli już to 25mm. Z tak długiej igły polecam zastosować ewentualnie większą strzykawkę, 10 lub nawet 20ml. Łatwiej nią- przynajmniej mi manewrować. Ogólnie załatw sobie te krótkie igły lub jeśli masz akurat w weekend czynną jedną czy dwie apteki w mieście a w żadnej z nich nie ma tych krótkich igieł zapytaj o strzykawkę "insulinówkę", ale ze ściąganą igłą, nie z wbudowaną. Wówczas bierzesz i wyciągasz tą igłę i zakładasz na swoją pompkę z roztworem morfiny, pasuje tak samo. I wkłuwasz się pod naprawdę niewielkim kątem. Podejrzewam, że podałeś podskórnie bo za głęboko się wbiłeś pod zbyt dużym kątem i "przebiłeś" żyłę. Na trzęsące się ręce przy pierwszym strzale nie ma raczej gotowej recepty, każdy czy przy pierwszym strzale sterydowym czy dożylnym z jakiejś substancji najczęściej poci się jak świnia i trzęsie jak osika:). Częściowe rozwiązanie to krótkie igły i jak dla mnie większa pompka, najlepiej 10 lub 20ml, bez względu na ilość roztworu w pompce, ja nawet 2-3ml wolę podać z pompki 10-20ml. Po prostu lepiej się trzyma i manewruje niż taką 5ml, która "ginie" w dłoni sprawiając nawet problem żeby zrobić aspirację czyli zaciągnięcie krwi do pompki żeby być pewnym, że jest się w żyle.
Jak ci się uda opisz wrażenia i sprzęt, którego użyłeś (pojemność strzykawki i długość igły) jak i przyjętą dawkę.

Jak masz igły "piątki" o długości 20mm- ja się z takimi nigdy nie spotkałem jednak nie twierdzę, że nie istnieją to powinieneś sobie poradzić niedużo gorzej niż z tymi o długości 16mm czyli idealnymi dla osób z dziewiczymi batami.
Tak, że najlepiej większa pompka i mniejszy kąt wkłucia. Kilka/kilkanaście głębokich oddechów przed strzałem też może pomóc.
  • 10 / / 0
17 stycznia 2026kondziq100 pisze:
Jakies porady?
zauwazylem ze u mnie glownym problemem okazaly sie byc stres i rece czuje ze idealnym rozwiazaniem okazalo by sie benzo... ktorego nie mam.
Lepiej nie dorzucać benzo, skoro są to pierwsze razy z opio, bo może to nasilić sedatywne działanie obu substancji i grozić np. wystąpieniem depresji oddechowej.
Z tego co kojarzę (nie biorę opio IV już dosyć długo, jakoś pół roku) są igły 0,5 długie, sama nimi nie lubiłam operować, zawsze korzystałam z 0,45. Zależy też od miejsca wkłucia. Nie ma co panikować tylko zachować spokój i sterylność i wtedy powinno pójść łatwiej.
ODPOWIEDZ
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.