Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1007 / 310 / 5
@Grzejnik80 Zwróć uwagę, że tolerancja krzyżowa w tym wypadku nie jest "całościowa".
alkohol nie działa tylko na gaba-a, działa również (a może przede wszystkim) na nmda, jak również an dopaminę. Podczas gdy benzodiazepiny działają (prawie) tylko na receptory gaba-a (różne benzo na różne podreceptory gaba-a).
Przy odstawianiu alkoholu częstszym od diazepamu jest klometiazol, w związku z destrukcujnym działaniem alkoholu na gospodarkę witaminy b1 i podobną strukturą klometiazolu do witaminy b1 właśnie.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 120 / 19 / 0
@Detronizator2 zapewne masz rację, nie znam się na chemii mózgu aż tak. Jednak podstawowe leczenie alkoholików na oddziałach detoksykacyjnych to diazepam i wiadomo 2-3 razy dziennie potas, witaminy z grupy B, przy złych próbach wątrobowych Heparegen i inne, zależnie od danego człowieka potrzebne mu w danej chwili substancje. Nie spotkałem się natomiast nigdy będąc na detoksie gdzie większość stanowili alkoholicy, niewielki procent- jak ja ludzie przede wszystkim uzależnieni od benzodiazepin żeby podawane im było cokolwiek innego niż diazepam, początkowo w zastrzykach, potem chwilę w tabletkach. klometiazol to używany jest jak mniemam przy bardzo ciężkich przypadkach, z delirium tremens na czele. Cała reszta dostaje diazepam.
  • 45 / 8 / 0
Zastanawiałem się nad tym od dawna, ale może ktoś wie to z autopsji - nie chciałbym żebyś ktoś odpowiadał według przeliczników, teorii a praktyki z doświadczeniem.

Chodzi o 2 benzodiazepiny Midazolam i estazolam
Po 1. Wględem działania nasennego (ogólnie) nie biorąc pod uwagę czasu trwania, konkretnych dawek
Po 2. Pod względem działania nasennego (nie licząc czasu trwania) w przypadku porównania maksymalnej dawki w 1 tabletce na rynku czyli 2mg estazolamu/15mg midazolamu
  • 252 / 35 / 0
Kochani jakie RC benzo ma profil i długość działania podobną do diazepamu? Może być mocniejsze, bo dawkowanie rolków lekko wkurwia, zależy mi na tym, żeby było prospołeczne i długo działało.
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 1007 / 310 / 5
@slodkapszczolka To chyba clon wychodzi.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 120 / 19 / 0
Chyba raczej Flubromazepam. Zresztą o bromazepamie mówi się, że to taka dużo lepsza wersja rolek.
08 stycznia 2026kamex pisze:
Zastanawiałem się nad tym od dawna, ale może ktoś wie to z autopsji - nie chciałbym żebyś ktoś odpowiadał według przeliczników, teorii a praktyki z doświadczeniem.

Chodzi o 2 benzodiazepiny Midazolam i estazolam
Po 1. Wględem działania nasennego (ogólnie) nie biorąc pod uwagę czasu trwania, konkretnych dawek
Po 2. Pod względem działania nasennego (nie licząc czasu trwania) w przypadku porównania maksymalnej dawki w 1 tabletce na rynku czyli 2mg estazolamu/15mg midazolamu
Jak brzmi pytanie?
  • 45 / 8 / 0
@Grzejnik80 mój błąd xD. Co jest silniejsze - to pytanie.
  • 120 / 19 / 0
Na mnie osobiście zawsze działało silniej 15mg midazolamu niż 2mg estazolamu, chociaż estazolam sam w sobie w dawce 2mg czyli jednej tabletce nie jest tak słaby jak mogłoby się wydawać. estazolam działa na pewno dłużej od midazolamu i jego efekty można odczuwać jeszcze jakiś czas rano.
Poza tym na wiele osób- może nie wiele, ale przewijały się opinie o tym, że estazolam powoduje u niektórych pewnego rodzaju euforię i jest to ich ulubiona benzodiazepina.
  • 182 / 15 / 0
Czy mógłby ktoś w prosty sposób porównać alpre i klona wymieniając plusy i minusy obu substancji i jak przeliczać dawki jednej substancji na drugą?

Obecnie biorę regularnie do spania między 2 a 4 mg alpry z względu na ciąg kokainowy.
Bez atomów nie biorę benzo wogole
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.