Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 59 / 10 / 0
@Poppy666 lekarz u którego sie leczysz nie chce dać nic mocniejszego co by pomogło? Powinien normalnie przenieść na silniejszy środek. W zasadzie w poradniach leczenia bólu starają się unikać leków opioidowych, przynajmniej to wiem z doświadczenia i lekarza który powiedział tak, kiedy ja byłem.
  • 4 / / 0
Właśnie chodzi o to że, szukam też stacjonarnie (pomorskie) dobrego lekarza od leczenia bólu bo ten który mnie prowadzi jest z samego południa Polski i ciężko żeby dojeżdżać aż tam i chciałabym udać się do kogoś stacjonarnie żeby dostać coś co mi pomoże, zabiegi rehabilitacja wszystko przerobione więc szukam skuteczniejszej farmakoterapii :/
  • 165 / 25 / 0
Skierowanie od rodzinnego do PLB, zgłaszasz się i po problemie. Bo nie wiem, co ty prywatnie chcesz kogoś przez forum szukać? To najlepsza opcja, ewentualnie telefony do prywatnych psychiatrów z pytaniem o ich wiedzę nt. leczenia bólu. Ktoś się może zdziwić, że mówię o psychiatrach, ale to jedna z większości specjalizacji (nie licząc głównie anestezjologów, specjalistów leczenia paliatywnego etc.) wypisującycn- oczywiście jedynie w określonych przypadkach mocne opioidy.
  • 3100 / 1059 / 0
ja otrzymałem e-skierowanie do Poradni Leczenia Bólu od lekarza POZ-u, u którego byłem "zastępczo", po raz pierwszy, bowiem mojego rodzinnego ostatnio parę dni nie było.

słowem wstępu - trochę się zaniepokoiłem, gdy usłyszałem w rejestracji, że ten doktor chce mnie obejrzeć, zanim wypisze recepty, ale w gabinecie od razu zaznaczył, że nie będzie ingerował w plan leczenia tamtego i wizyta stacjonarna, to formalność. poprosiłem o leki i dostałem 2 opak. oksykodonu 10 mg (IR), 2 op. tapentadolu 50 mg, Atenzę18 mg + Medikinet 20 mg, czyli metylofenidat - do tego prometazynę w syropie z klorazepatem + opatrunki ze srebrem (celem usunięcia zmian martwicznych) - jedyny mankament to brak zniżek, poza 30% przy plastrach z Ag. np. przy Concercie, którą zawsze miałem poprzednio na R (co przysługuje także dorosłym) jest to ciosem dla portfela, bo 3,20 PLN zamienia się w prawie 50 złotych. ad rem - po wystawieniu recepty, zobaczył jeszcze rany i to, że przejście w stronę kozetki to ogromny ból, kazał poczekać jeszcze po badaniu, bo musi mnie skierować z takim stanem PLB.

dostałem priorytet "CITO", więc będzie pewnie nieznacznie szybciej, niż na e-skierowaniu normalnym trybem. wypisał tam rozpoznanie podstawowe - G54.1 (zaburzenia kręgosłupa w odcinku lędźwiowo-krzyżowym), a także pobrane z karty choroby i dokumentacji leki (morfina, dihydrokodeina, tapentadol).

polecał mi placówkę w Toruniu, ale to mi trochę wadzi ze względu na odległość - chciałbym przedzwonić i zarejestrować się gdzieś u siebie, choć nie wiem, czy nie wpisał tam kodu tej "swojej" poradni. w uzasadnieniu skierowania zaznaczono, że zachodzi potrzeba dostosowania leczenia do narastającego poziomu bólu i ujednolicenie farmakoterapii. musiałbym po nie sięgnąć, albo zobaczyć w e-pacjencie dokładnie, ale myślę, że na podstawie jego uzasadnienia nie wypiszą mi raczej Poltramu Combo z zestawem ćwiczeń na kręgosłup, choć fentanylu też bym nie chciał, albo jakichś plastrów typu Melodyn, Transtec, bo buprenorfiny nie lubię, a fentanyl, jak sądzę, również by mi nie podszedł. nie liczę też na opioidy w iniekcjach. znam powszechnie panującą opioidofobię, ale w moim przypadku chciałbym chociaż utrzymania tego, co mam + może podniesienia dawki, co raczej jest rozsądnym wyborem.

na razie dostaję, co "swoje" z POZ-u od rodzinnego, a także poradni ortopedycznej + psychiatra, który także pisze mi leki narkotyczne i psychostymulujące, więc nie mam, co się obawiać, ale trochę mi to skierowanie uświadamia, że w relatywnie młodym wieku, mój organizm jest tak zdziadziały, że aż mnie kierują do takich specjalistów, co jest trochę przykre, bo to głównie na własną prośbę - lata siedzenia zgarbionym przed monitorem w strzelankach, ćpania i zaniedbywania siebie, pozostając w tym marazmach. jednak bóle są ewidentne i pochodzą z różnych, że tak to uproszczę, przyczyn (w/w rozpoznanie, okolice biodra/kości ogonowej, a także związane z tymi zmianami nekrotycznymi, m.in na kostce... mało apetyczne, więc nie rozwijam).

nabawiłem się przez kwartał brania, prawie, że samej morfiny w (jak na mnie) horrendalnych ilościach (200-600 mg/d), jakiejś dziwnej hiperalgezji (?), gdzie każdy ból na dawce "podtrzymującej", jest kilkakrotnie pomnożony - nie mówiąc, jak zbliża się koniec działania dawki. staram się teraz redukować morfinę i radzić sobie na Palexii Retard/Tadomonie (tapentadol) lub dihydrokodeinie. zamiast części dawki mam rozpisane właśnie leki z tapentadolem + sam odłożyłem na bok Sevredol i z rana biorę oksykodon szybkodziałający (Oxydolor Fast), aby się nie kłuć. działa on dobrze i szybko zabija skręta i ból, że chociaż idzie wstać bez czekania, gdy połknę do tego jeszcze tabletkę metylofenidatu 20 mg... metadon nadal dostaję, ale poszedł prawie całkiem w odstawkę.

poświęcę trochę czasu na "rekonesans" co do PLB, wybiorę coś i się zapiszę, a gdy odbędę wizytę nie omieszkam zrelacjonować procesu "poboru świadczeń zdrowotnych" z takiego miejsca.

pozdrawiam, przodownik!
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.