Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
słowem wstępu - trochę się zaniepokoiłem, gdy usłyszałem w rejestracji, że ten doktor chce mnie obejrzeć, zanim wypisze recepty, ale w gabinecie od razu zaznaczył, że nie będzie ingerował w plan leczenia tamtego i wizyta stacjonarna, to formalność. poprosiłem o leki i dostałem 2 opak. oksykodonu 10 mg (IR), 2 op. tapentadolu 50 mg, Atenzę18 mg + Medikinet 20 mg, czyli metylofenidat - do tego prometazynę w syropie z klorazepatem + opatrunki ze srebrem (celem usunięcia zmian martwicznych) - jedyny mankament to brak zniżek, poza 30% przy plastrach z Ag. np. przy Concercie, którą zawsze miałem poprzednio na R (co przysługuje także dorosłym) jest to ciosem dla portfela, bo 3,20 PLN zamienia się w prawie 50 złotych. ad rem - po wystawieniu recepty, zobaczył jeszcze rany i to, że przejście w stronę kozetki to ogromny ból, kazał poczekać jeszcze po badaniu, bo musi mnie skierować z takim stanem PLB.
dostałem priorytet "CITO", więc będzie pewnie nieznacznie szybciej, niż na e-skierowaniu normalnym trybem. wypisał tam rozpoznanie podstawowe - G54.1 (zaburzenia kręgosłupa w odcinku lędźwiowo-krzyżowym), a także pobrane z karty choroby i dokumentacji leki (morfina, dihydrokodeina, tapentadol).
polecał mi placówkę w Toruniu, ale to mi trochę wadzi ze względu na odległość - chciałbym przedzwonić i zarejestrować się gdzieś u siebie, choć nie wiem, czy nie wpisał tam kodu tej "swojej" poradni. w uzasadnieniu skierowania zaznaczono, że zachodzi potrzeba dostosowania leczenia do narastającego poziomu bólu i ujednolicenie farmakoterapii. musiałbym po nie sięgnąć, albo zobaczyć w e-pacjencie dokładnie, ale myślę, że na podstawie jego uzasadnienia nie wypiszą mi raczej Poltramu Combo z zestawem ćwiczeń na kręgosłup, choć fentanylu też bym nie chciał, albo jakichś plastrów typu Melodyn, Transtec, bo buprenorfiny nie lubię, a fentanyl, jak sądzę, również by mi nie podszedł. nie liczę też na opioidy w iniekcjach. znam powszechnie panującą opioidofobię, ale w moim przypadku chciałbym chociaż utrzymania tego, co mam + może podniesienia dawki, co raczej jest rozsądnym wyborem.
na razie dostaję, co "swoje" z POZ-u od rodzinnego, a także poradni ortopedycznej + psychiatra, który także pisze mi leki narkotyczne i psychostymulujące, więc nie mam, co się obawiać, ale trochę mi to skierowanie uświadamia, że w relatywnie młodym wieku, mój organizm jest tak zdziadziały, że aż mnie kierują do takich specjalistów, co jest trochę przykre, bo to głównie na własną prośbę - lata siedzenia zgarbionym przed monitorem w strzelankach, ćpania i zaniedbywania siebie, pozostając w tym marazmach. jednak bóle są ewidentne i pochodzą z różnych, że tak to uproszczę, przyczyn (w/w rozpoznanie, okolice biodra/kości ogonowej, a także związane z tymi zmianami nekrotycznymi, m.in na kostce... mało apetyczne, więc nie rozwijam).
nabawiłem się przez kwartał brania, prawie, że samej morfiny w (jak na mnie) horrendalnych ilościach (200-600 mg/d), jakiejś dziwnej hiperalgezji (?), gdzie każdy ból na dawce "podtrzymującej", jest kilkakrotnie pomnożony - nie mówiąc, jak zbliża się koniec działania dawki. staram się teraz redukować morfinę i radzić sobie na Palexii Retard/Tadomonie (tapentadol) lub dihydrokodeinie. zamiast części dawki mam rozpisane właśnie leki z tapentadolem + sam odłożyłem na bok Sevredol i z rana biorę oksykodon szybkodziałający (Oxydolor Fast), aby się nie kłuć. działa on dobrze i szybko zabija skręta i ból, że chociaż idzie wstać bez czekania, gdy połknę do tego jeszcze tabletkę metylofenidatu 20 mg... metadon nadal dostaję, ale poszedł prawie całkiem w odstawkę.
poświęcę trochę czasu na "rekonesans" co do PLB, wybiorę coś i się zapiszę, a gdy odbędę wizytę nie omieszkam zrelacjonować procesu "poboru świadczeń zdrowotnych" z takiego miejsca.
pozdrawiam, przodownik!
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.