Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 49 / 3 / 0
Chyba za dużo się naczytałeś od momentu 0 bez benzo do miesiąca jak będziesz brał 150-0-150 nic nie będzie a złagodzi objawy i zabezpieczy przed padaczka(minimalnie)
  • 1553 / 407 / 2
naczytałem xD typie, ja to znam z autopsji niestety. i znam w cholerę osób które to potwierdzą, nie pogrążaj się brakiem wiedzy błagam.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 49 / 3 / 0
Ja zawsze się wspomagałem przy odstawce alpra/klon i jakoś problemów nie miałem przy miesięcznej kuracji pręga schodziłem z nią i bez niej i w mojej sytuacji bardzo mocno łagodziła skręta.
  • 439 / 36 / 0
Każdy ma inny organizm i każdy będzie miał inną drogę do odstawienia. Ja akurat zgadzam się tu z @Merx . Mi prega nie pomagała wcale, w małych dawkach nie działała, w średnich minimalnie zmniejszała lęk, który był i tak ciągle duży, ale nie działała na mnie dobrze generalnie.
Jak dla mnie lepiej ograniczyć ilość dodatkowych leków do minimum, po co kolejne uzależnienia. Już w zamian za to wolałem wydłużyć i złagodzić trochę czas odstawki. Jedyne poza benzo czym się wspomagałem to małe dawki mianseryny żeby móc jakkolwiek chociaż na chwilę usnąć.
  • 65 / 15 / 0
29 listopada 2025Tekneek pisze:
Witam czy schodzenie z 1.5mg alpry do zera. (biorę od lipca) klonazepamem ma sens? Bo ciężko mi ogarnąć tyle paczek relanium.
Pozdro
Oczywiście, że ma sens. Pomijam już bzdury, że na każde 0,5mg klona czy alpry potrzeba 10mg diazepamu. Na żadnym detoksie nie dostałby nikt przykładowo 100mg diazepamu dziennie przy braniu tych 5mg alprazolamu dziennie przy wywiadzie. Poza tym ile by z tego diazepamu schodził? Pół roku:)? Przy 1,5mg alpry spokojnie 15-20mg diazepamu powinno wystarczyć. Większość osób błędnie ocenia działanie diazepamu. Nawet przy dużych dawkach benzo które brałem i lądując w końcu na detoksie na którym dostawałem 3 razy dziennie przez pierwsze 3-4 dni zastrzyk z 10mg diazepamu i spokojnie łagodził objawy odstawienne 6-8mg branego długi czas klonazepamu, nawet przespałem większość tego czasu. Pomijam, że zastrzyk działa silniej, ale przy dużych dawkach zwykle taki jest max przez pierwsze 3-4 dni, 30, może 40mg w ciężkich przypadkach. Poza tym będąc na zastrzykach leżałem na "ostrym", tzw. czerwonym- różnie to nazywają jednak jest to zwykle specjalnie oddzielona część oddziału, z którego nie ma wyjścia i na który nie ma wejścia, jest się tam pod specjalnym nadzorem i zawsze jest tam przynajmniej 1 pielęgniarka/pielęgniarz. Dopiero po zejściu z zastrzyków przeniesiono mnie na zwykłą salę.
Wracając do odstawiania klonazepamem to 1,5mg alpry zamieniasz na 1,5mg klona i tniesz o 0,25mg co 3-4 dni początkowo, przy dawce 1mg można schodzić o 0,125mg czyli 1/4 tabletki 0,5mg.
Brałbym wszystko w jednej dawce ze względu na długi okres półtrwania. Przy dawce przy której zaczyna robić się nieprzyjemnie dokładamy pregabaline 2x75mg z czasem zwiększając do 2x150mg. Będąc na 0,5mg tniemy do 0,25mg zostając na tej dawce kilka dni i odstawiamy całkowicie. Będąc zdeterminowanym idzie odstawić bez detoksu szpitalnego chociaż ja każdemu polecam jednak spędzić te 3-4 tygodnie na oddziale detoksykacyjnym w szpitalu- najlepiej wspominam pobyty na oddziałach gdzie odstawiają głównie alkohol. Mają tam jednak również duże doświadczenie w odstawianiu benzodiazepin. Poza tym mniejsza szansa na poznanie tam ćpunów i złapanie kontaktów co jest moim zdaniem dużym minusem detoksów typowo narkotykowych na których detoksują najczęściej z opioidów i niestety niektóre ośrodki nie mają pojęcia o odstawianiu benzodiazepin.
  • 177 / 15 / 0
Panowie jestem wjebany w koke(ostatnio znowu napełnij) zamiennie uliczny kryształ, zdarza mi się opierdalc po 4mg alert w Xanaxie dziennie. Bez stimow odstawiam całkowicie zawsze benzodiazepin, jedyne komplikacje to problemy z snem przez kilka dnia. Czy możliwe że mój organizm nie jest podatny na uzależnienie od benzo?
  • 49 / 3 / 0
Zależy ile dni jesteś w ciągu jak 2-3 tygodnie to tragedii nie będzie
  • 177 / 15 / 0
Dzięki, właśnie o takich okresach mówimy
ODPOWIEDZ
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.