Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Jak dla mnie lepiej ograniczyć ilość dodatkowych leków do minimum, po co kolejne uzależnienia. Już w zamian za to wolałem wydłużyć i złagodzić trochę czas odstawki. Jedyne poza benzo czym się wspomagałem to małe dawki mianseryny żeby móc jakkolwiek chociaż na chwilę usnąć.
29 listopada 2025Tekneek pisze: Witam czy schodzenie z 1.5mg alpry do zera. (biorę od lipca) klonazepamem ma sens? Bo ciężko mi ogarnąć tyle paczek relanium.
Pozdro
Wracając do odstawiania klonazepamem to 1,5mg alpry zamieniasz na 1,5mg klona i tniesz o 0,25mg co 3-4 dni początkowo, przy dawce 1mg można schodzić o 0,125mg czyli 1/4 tabletki 0,5mg.
Brałbym wszystko w jednej dawce ze względu na długi okres półtrwania. Przy dawce przy której zaczyna robić się nieprzyjemnie dokładamy pregabaline 2x75mg z czasem zwiększając do 2x150mg. Będąc na 0,5mg tniemy do 0,25mg zostając na tej dawce kilka dni i odstawiamy całkowicie. Będąc zdeterminowanym idzie odstawić bez detoksu szpitalnego chociaż ja każdemu polecam jednak spędzić te 3-4 tygodnie na oddziale detoksykacyjnym w szpitalu- najlepiej wspominam pobyty na oddziałach gdzie odstawiają głównie alkohol. Mają tam jednak również duże doświadczenie w odstawianiu benzodiazepin. Poza tym mniejsza szansa na poznanie tam ćpunów i złapanie kontaktów co jest moim zdaniem dużym minusem detoksów typowo narkotykowych na których detoksują najczęściej z opioidów i niestety niektóre ośrodki nie mają pojęcia o odstawianiu benzodiazepin.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów
Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.