Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1002 / 308 / 5
@Xevter Pregabalina to nie antydepresant a bupropion to ndri a nie ssri. Te leki nie wywołują stanów hipomaniakalnych.
Ty piszesz o zmianach w zachowaniu po pregabalinie. Odchamowanie, podejmowanie się wielu chaotycznych działań, stymulacja połączona z ogłupieniem i słabą pamięcią. Nie jest to dobry stan do chodzenia do pracy, ani w ogóle jakiegoś większego przebywania z ludźmi.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 6 / / 0
Wzięłem 300 pregi rano i 0.5 alpry.To mój pierwszy raz z prega. Nie wiem nawet jak opisać swój stan :)do kiedy to może potrwać?
  • 1002 / 308 / 5
Jak na pierwszy raz spora dawka, więc ze spokojem będzie ci działać 12h od wzięcia, zwłaszcza, że połączyłeś z alprazolamem.
Czas działania potrafi się znacząco różnić w zależności od ilości pitej wody, czy brałeś na czczo, ile wziąłeś itd.
Podręcznikowo zakłada się, że substancji przestaje przestaje być obecna w organizmie po pięciokrotności okresu półtrwania. Dla pregabaliny half-life to 6,3h więc wychodzi jakieś 31,5h.

Post scriptum
W ogóle. Nie wiem czy temat już się pojawił, ale ja dopiero teraz zauważyłem, że pojawiła się pregabalina o przedłużonym uwalnianiu. Dopuszczona do obrotu została pod koniec maja br.
Dostępna jest w dawkach 330mg, 165mg i 82,5mg. Maksymalne stężenie osiągane jest od 8h do 12h. W odróżnieniu od pregabaliny IR gdzie posiłek na biodostępność nie wpływa, przy przedłużonym uwalnianiu brana na czczo ma mniejszą biodostępność o jakieś 25%.
Stosuje się ją raz dziennie, wieczorem po posiłku. Ale nie wiem dlaczego, skoro różnica w stężeniach dochodzi do czterokrotnych, ja bym to rozbił na 1-0-1. Zwłaszcza, że powoli się wchłania i bez sensu aby najniższe stężenie wypadało na moment kładzenia się spać.
pregabalien_bioava.png
pregabaline_curvepng.png
Nikogo to nie powinno dziwić ale w USA, cieszą się pregabalina o przedłużonym uwalnianiu już 7 lat.

Post scriptum 2
Dodatkowo odkryłem, że istnieje pregabalina w tabletkach. Bo dotychczas zawsze denerwowały mnie te kapsułki i brak możliwości sensownego ich podzielenia. Trzeba było mieć osobno 150mg i 75mg.
Lek nazywa się Preato i jest w dawkach 25 , 50, 75 , 100, 150, 200, 225 i 300mg. Choć dostępne są chyba głównie 75, 100, 150 i 200.
Co ważne, każda dawka ma podziałkę na 4.
preato-all.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
  • 6 / / 0
Detronizator2 dzięki za odpowiedź.A czy pregabaline mogę przyjmować na sennie? I po jakim czasie od zużycia ona zaczyna działać? Jestem latkiem w temacie pregi, a wpadło mi jej trochę ostatnio w łapy.Z góry dziękuję za odpowiedź
  • 1002 / 308 / 5
@Pato19 móc można, do depresant w końcu i jak podobne substancje (agonisty gaba-a/b, kanałów wapniowych) pogarsza sen. Znaczy, sen jest mniej regenerujący. (dla mózgu)
A co do czasu działania, dość szczegółowo masz wyżej na wykresie i w tabelce.
Tłumacząc z tabelki na nasze, bana na czczo zaczyna działać po 30min i osiąga maksymalne działanie po 90min. Brana po posiłku (im więce tłuszczu ma posiłek wpływ jest większy) zaczyna działać później i maksymalne działanie osiągane jest od 2h do 6h po przyjęciu (w zależności od posiłku).
  • 1489 / 92 / 2
Ty na zwalę po ciągu fetowym głównie kryształy, brany dużymi ilościami, teraz zarzucony 12 mg Esogno.To pomoże mi na zwała teraz połknięte 600 mg pregabaliny?Uśpi bardziej, zlikwiduje depresję?
action movie:gun:
  • 1002 / 308 / 5
@stuk zaszkodzić to ci nie powinno, na pewno łatwiej ci będzie spać, jeść i pić. Czyli pomoże
ODPOWIEDZ
Newsy
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą

Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.