Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Ty piszesz o zmianach w zachowaniu po pregabalinie. Odchamowanie, podejmowanie się wielu chaotycznych działań, stymulacja połączona z ogłupieniem i słabą pamięcią. Nie jest to dobry stan do chodzenia do pracy, ani w ogóle jakiegoś większego przebywania z ludźmi.
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
Czas działania potrafi się znacząco różnić w zależności od ilości pitej wody, czy brałeś na czczo, ile wziąłeś itd.
Podręcznikowo zakłada się, że substancji przestaje przestaje być obecna w organizmie po pięciokrotności okresu półtrwania. Dla pregabaliny half-life to 6,3h więc wychodzi jakieś 31,5h.
Post scriptum
W ogóle. Nie wiem czy temat już się pojawił, ale ja dopiero teraz zauważyłem, że pojawiła się pregabalina o przedłużonym uwalnianiu. Dopuszczona do obrotu została pod koniec maja br.
Dostępna jest w dawkach 330mg, 165mg i 82,5mg. Maksymalne stężenie osiągane jest od 8h do 12h. W odróżnieniu od pregabaliny IR gdzie posiłek na biodostępność nie wpływa, przy przedłużonym uwalnianiu brana na czczo ma mniejszą biodostępność o jakieś 25%.
Stosuje się ją raz dziennie, wieczorem po posiłku. Ale nie wiem dlaczego, skoro różnica w stężeniach dochodzi do czterokrotnych, ja bym to rozbił na 1-0-1. Zwłaszcza, że powoli się wchłania i bez sensu aby najniższe stężenie wypadało na moment kładzenia się spać. Nikogo to nie powinno dziwić ale w USA, cieszą się pregabalina o przedłużonym uwalnianiu już 7 lat.
Post scriptum 2
Dodatkowo odkryłem, że istnieje pregabalina w tabletkach. Bo dotychczas zawsze denerwowały mnie te kapsułki i brak możliwości sensownego ich podzielenia. Trzeba było mieć osobno 150mg i 75mg.
Lek nazywa się Preato i jest w dawkach 25 , 50, 75 , 100, 150, 200, 225 i 300mg. Choć dostępne są chyba głównie 75, 100, 150 i 200.
Co ważne, każda dawka ma podziałkę na 4.
A co do czasu działania, dość szczegółowo masz wyżej na wykresie i w tabelce.
Tłumacząc z tabelki na nasze, bana na czczo zaczyna działać po 30min i osiąga maksymalne działanie po 90min. Brana po posiłku (im więce tłuszczu ma posiłek wpływ jest większy) zaczyna działać później i maksymalne działanie osiągane jest od 2h do 6h po przyjęciu (w zależności od posiłku).
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".
"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku
24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.