Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 40 / 6 / 0
@Bezradosci Zarówno bupropion i sertralina hamują nawzajem swój metabolizm, przez co koncentracja obu substancji się zwiększa. Moża przyjąć, że zdrowo jest po prostu na takiej kombinacji brać Sertraline po prostu w dawce 50mg/dzień przy Bupropionie 150mg i powinno być już wszystko dobziu i cacy. 150mg Bupropionu to nie jest duża dawka, duża dawka to jest 600mg.

hydroksyzyna to bardziej usypiacz niż lek przeciwlękowy, on działa tylko na pewien odsetek pacjentów i nie jest uniwersalny, jak masz bezsenność to lepiej go bierz tylko na spanie z trazodonem, aniżeli usypiać się nim w dzień.

Nerwowość i agresja może wystąpić, bo zejściem z SSRI narobiłaś sobie zespołu dyskontynuacji, który dodatkowo potęgujesz bupropionem który może nasilać układ współczulny w nieodpowiednim do tego czasie.
  • 2080 / 250 / 0
07 grudnia 2025halowpierdol pisze:
@quegachio zdarza się i tak na początku. Zbyt dużo noradrenaliny w szczelinie synaptycznej -> aktywacja presynaptycznych autoreceptorów adrenergicznych -> zahamowanie dalszego uwalniania NA. Potrwa to 2-4 dni po czym pierdolnie Cię taka stymulacja, że nie będziesz mógł oka zmrużyć w nocy. Następnie znów zamułka i tak do czasu aż organizm się nie przyzwyczai do nowej substancji i nie nastąpi stabilizacja, tj pożądany efekt terapeutyczny.
Odpowiedź dotyczyła sytuacji, w której bupropion zamula zamiast pobudzać. Ja również doświadczyłe takiego efektu, ale u mnie było nieco inaczej. poprosiłem o bupropion bo nie mogłem sobie poradzić z epizodem depresji. Poprosiłem o 150mg/d. Przez [ierwsze 2 dni brałem 225mg (150 rano i 75 po południu), potem 150mg. Efekt z początku zajebisty, depresja minęła od pierwszej dawki, zajebista koncentracja, energia. Spałem dobrze, a po obdzeniu dalej czułem działanie leku i brałem kolejną dawkę. Najlepszy efekt utrzymywał się tydzień, potem był coraz słabszy, aż lek zaczął mnie zamulać. Po miesiącu musiałem go odstawić, anhedonia, podły nastrój, brak sił na cokolwiek. Po zrobieniu przerwy mogłem brać bupropion kilka dni nieraz i działał wtedy dobrze, po najwyżej kilku dniach znów zmiana działania. Gdy zacząłem brać MPH, bupropion po żadnej przerwie nie działa dobrze. Wrzucenie bupropionu to zmarnowany dzień, cały dzień podłego samopoczucia, dopiero następnego dnia powoli wracam do żywych. W ogóle nie przekonują mnie długo działające leki i jakieś mechanizmy adaptacji, które rzekomo mają wiązać sie z efektem terapeutycznym. Dla mnie lepsze są leki działające krótko, przez ten krótki czas są skuteczne. Obecnie jestem koneserem malutkich dawek dobrej jakości substancji o krótkim działaniu, z wiekiem mi się tak zrobiło. Kiedyś lubiłem wrzucić bombę głębinową do jeziora, teraz poruszam się delikatnie, żeby nie zmącić wody.
  • 28 / / 0
powiedzcie mi czy czy próbował ktoś dużej dawki niezalecanej normalnie czy po wzięciu 600mg na raz można odczuć jakieś negatywne/pozytywne efekty ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.