Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 19 / 2 / 0
Jak to jest z witaminą B6? Przeglądam posty sprzed dekady i niekiedy ktoś o niej pisze w rozrachunku z gałką, ale nic konkretnego. Rzekomo pomaga metabolizować mirystycyne do amfetaminy czy coś?

Jestem ciągle zafascynowany poznawaniem nutmega. Chce by ten temat nie poszedł na dno

Scalono — CAF

Czytałem stare posty, gdzie ktoś zauważył spadek siły fizycznej i możliwy spadek tkanki mięśniowej po częstym braniu gałki, bo rzekomo gałka tak mocno odwadnia, że spora część wody wychodzi z mięśni.
Coś w tym jest, bo ja również odnotowałem spadek siły przy ćwiczeniach - ale to akurat oczywiste, bo jest sie osłabionym. Nie wiem jednak czy spadek tkanki mięśniowej to prawda, ale wydaje mi się że moje mięśnie są bardziej luźne; mniej obfite, gdy tak gałkuje raz na tydzień lub częściej. Mam nadzieje że to tylko tymczasowo, przez gałkową suchość/odwodnienie, a nie że mirystycyna wyżera mięśnie czy coś. Nie wiem czy to przez samą gałke, czy też przez to że na zimę mniej ćwiczę.
Ktoś wie? Liczę że ktoś się wypowie, bo bardzo bym nie chciał stracić mięśni [których i tak niewiele] przez okazjonalne gałczenie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.