Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 18 / 4 / 0
@Gadek07 to nie to.
  • 871 / 119 / 22
Przykrość: żaden.
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
A czy to są kołpaczki? Z tego co wiem to one mogą występować wraz z łysiczkami, to dawało by mi trop gdzie szukać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 213 / 38 / 0
Łysa 1
IMG_20251105_092846.jpg
IMG_20251105_191243.jpg
Łysa 2
IMG_20251105_191101.jpg
IMG_20251105_191036.jpg

Elo
Dawno mnie nie było.
Jestem podejrzliwy do tych na zdjęciu.
  • 213 / 38 / 0
05 listopada 2025Gadek07 pisze:
A czy to są kołpaczki? Z tego co wiem to one mogą występować wraz z łysiczkami, to dawało by mi trop gdzie szukać.
Tak, kołpaki

Nie powiem czy masz racje, nie pamiętam szczególnie.
Z tego co pamiętam, nie tyczy się tylko ich
  • 871 / 119 / 22
05 listopada 2025hval pisze:
Jestem podejrzliwy do tych na zdjęciu.
I słusznie - to nie łysice.
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 386 / 117 / 2
@hval
To Łysiczka lancetowata.
@global108
Nie zgodze się. Ja uważam że to łysiczki. Jeśli nie łysiczki to co? Spójrz na ten trzon - przecież to charakterystyczny łysiczkowy trzon, nie występujący u innych podobnych gatunków... Dopóki nikt nie poda sensownego wytłumaczenia co to za gatunek ja będę zdania że to P. semilanceata. Zależy też, czy występowały wśród innych, typowych łysiczek - jeśli tak, to na pewno jest to łysiczka. Jeśli występowała samotnie, to miałbym lekką wątpliwość, ale to ona.

To tylko moja opinia, niech potwierdzi moje słowa jeszcze inny doświadczony zbieracz.
  • 147 / 23 / 0
Nie są jakieś super typowe ale też uważam że to łysiczki.
  • 213 / 38 / 0
@izopropylofenidat
Ja bym zbierał pewnie
to na co patrze u @Gadek07, w 40 procentach przypomina łysice, jak patrzę na blaszki, to jest to co mi nie pasuje.
Zgadzam sie, że trzeba konkretnie doświadczonego by ocenił jak @PSYCHONAUTA30 i innych co dużo w temacie siedzieli.
  • 213 / 38 / 0
Łyse #1
IMG_20251105_100738.jpg
IMG_20251105_191428.jpg
Łyse #2
IMG_20251105_101623.jpg
IMG_20251105_101617.jpg
Co myślicie?

(Edit: Proszę o scalenie)
ODPOWIEDZ
Newsy
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę

Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.