Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 224 / 71 / 2
beta-blokery ze stymulantami to średni pomysł, szczególnie że chcesz brać to na wystapienia publiczne.

przy blokadzie receptorów beta - noradrenalina, która masz podwyższona przez wystapienie przed publika oraz MPH, który jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny, rozniesie sie po receptorach alfa. przez co wystapi niedotlenienie serca wskutek m.in skurczu naczyń krwionośnych.
i dalej, przy nadmiernym pobudzeniu receptorów alfa oraz bloku receptorów beta, w sercu moga wystapic zmiany, moze dojsc do bloku serca itp itd.

lepiej zainwestuj w klonidyne @Svle - m.in zmniejsza ona krazaca noradrenaline, w efekcie czego działa przeciwlekowo, przeciwbólowo, jako jedyna potrafi eliminować jeden z objawów adhd (impulsywność), którego to żaden inny lek nie potrafi zbić. jak? - zmniejsza ona szybkość wyzwalania neuronów presynaptycznych i uwalnia noradrenaline do kory przedczołowej, przez co zmniejsza sie cAMP no i notabene działa (o wiele) lepiej na serce niż wspomiany beta bloker.

nie lek, a cud - a może cudowny lek? %-D

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 342 / 122 / 0
27 października 2025Svle pisze:
Czy przy terapeutycznych dawkach (5-10 mg ir medikinet) mogę stosować okazjonalnie (wystąpienia publiczne) beta-blokery (10 mg propranolol)?
Na zagranicznych forach dot. ADHD jest to dosyć powszechny mix, a na hyperrealu widziałam parę grzmiących postów (acz w wątku rekreacyjnym, więc wolę się upewnić tutaj :~~~})
Ja jem codziennie metoprolol o przedłużonym uwalnianiu w dawkach 23,75 mg albo 47,5 mg dziennie. Do tego Medikinet IR - łącznie 10-15 mg.
Kompletnie nic się nie dzieje, więc obstawiam, że te grzmiące posty bazują na jakimś micie.
Moja lekarka o tym wie, że stosuję to połączenie i nic złego nie powiedziała, nie odradziła.

Tutaj znalazłem nawet badanie:
https://www.intechopen.com/chapters/86076

Potwierdzające, że jest zupełnie odwrotnie.
Beta-blokery stosowane przy używaniu stymulantów - zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych problemów i incydentów, chronią serce i poprawiają jego wydolność.
  • 9457 / 1855 / 2
Rozmawialiśmy o tym już wielokrotnie.
I tylko powtórzę - to zależy od beta blokeru.
Ps. Po raz kolejny wrzucacie badanie bez kontekstu. Taki post jest bezsensu i wprowadza w błąd, bo ludzie pomyślą, że każdy bieda bloker można stosować.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1017 / 273 / 0
Halo narkomany, czy jakiś adhdowiec ma porównanie działania modafinilu vs metylofenidat?
  • 1383 / 368 / 2
@GermanskiOprawca
  • metylofenidat (MPH) jest częściej opisywany jako dający silniejsze, "tunelowe" skupienie i motywację do działania. Jest to standardowy lek na ADHD.
  • Modafinil jest zazwyczaj opisywany jako subtelniejszy; głównie eliminuje senność i zmęczenie umysłowe (poprawia "czujność"), ale często brakuje mu "kopniaka" motywacyjnego, który daje MPH.
  • MPH bywa opisywany jako mający wyraźniejszy "początek" działania i potencjalnie mocniejszy "zjazd" (crash). Modafinil działa dłużej i łagodniej.
metylofenidat jest lekiem pierwszego rzutu w ADHD, Modafinil bywał stosowany off-label, gdy MPH jest nieskuteczny lub źle tolerowany ALE: Teraz już istnieją dużo lepsze zamienniki MPH.
  • Tentin (Dexamfetamina) - tentin-siarczan-deksamfetaminy-instant- ... 79516.html
  • Elvanse (dimezylan lisdexamphetaminy) - viewtopic.php?t=71294&hilit=elvanse

Na Twoim miejscu zacząłbym raczej od Elvanse lub leku Atenza (MPH o przedłużonym uwalnianiu) bo jak dostaniesz MPH IR to możesz się łatwo wjebać, tak jak ja przez pierwsze miesiące. MPH jest kurewsko silnym lekiem szczególnie w szybko uwalnianej formie.

Zrób research, daj informacje które znalazłeś lekarzowi, nakieruj go na coś i tyle.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 102 / 12 / 0
29 października 2025GermanskiOprawca pisze:
Halo narkomany, czy jakiś adhdowiec ma porównanie działania modafinilu vs metylofenidat?
Powiem tak, wiem, że to forum dla ćpunów i większość ma wyjebane w losy użytkowników i skutki ich działań, ale mam to w dupie, staram się być człowiekiem i jeśli mogę, dawać rady w mojej opinii pomocne z poszanowaniem etyki i pewnym zainteresowaniem czyimś zdrowiem/życiem :)
Tak więc, przede wszystkim co do MPH, to jeśli:
- masz stwierdzone ADHD lub masz solidne dowody na nie, zrobiłeś research całego życia od wieku dziecięcego, uwzględniłeś różnicowanie z innymi diagnozami, jednym słowem dobrze się "przebadałeś" ale nie na podstawie dwóch rolek z TikToka, lub masz narkolepsję, to możesz spróbować MPH, pod kontrolą lekarza oczywiście
- jeśli nie jesteś pewny, czy masz ADHD, plus masz ciągotki do bycia na haju, i jeśli chcesz brać MPH dla lepszego nastroju lub większej wydajności lub po prostu haju, a nie żeby "wreszcie poczuć się normalnie i spokojnie", to lepiej nie brać, bo możesz się wjebać

Jeśli chodzi o porównanie MPH do modafinilu z mojej empirii:
Mam ADHD (prawie oficjalnie, bo nie mam hajsu na diagnozę, ale nieoficjalnie specjaliści mi to mówią plus możliwie obiektywnie prześledziłem swój życiorys).
- MPH sprawia, że czuję się zdatny do użytku. Mam też co prawda dystymię i objawy się przeplatają, ale 54 mg Atenzy nie daje mi haju ani też lęku, jestem bardziej skupiony, poprawa logicznego myślenia, planowania, pamięci krótkotrwałej itd. Fizycznie jestem "bardziej w swoim ciele", spokojniejszy, umysł świeższy, głód dopaminowy zaspokojony ale bez "drug seeking behaviour". Poprawa zdolności werbalnych, komunikacji społecznej.
- Modafinil lepiej niż MPH poprawia pamięć, tj. wyszukiwanie w pamięci jakichś informacji, np. czasami przypominam sobie, co jakiś znajomy powiedział 10 lat temu i jakąś scenkę, gdzie na co dzień absolutnie nie pamiętam takich rzeczy, ale to dotyczy też merytorycznych rzeczy, np. w robocie. Nie poprawia koncentracji bezpośrednio, ale tak jakby łatwiej mi wyłapać szczegóły w otoczeniu "podprogowo", tj. nie muszę skanować gałkami ocznymi wszystkich obiektów, tylko patrzę w jeden punkt i lepiej widzę obraz całości. Poprawia zdolności analityczne i rozwiązywanie złożonych problemów. Dodaje motywacji, ale w porównaniu do MPH w bardziej nerwowy sposób, tj. jest takie "muszę to wykonać", a nie "chcę to wykonać", ale jest to do zniesienia, tak czy tak, stawia do pionu w wymagających sytuacjach. Lekko poprawia nastrój.

Konkluzja:
MPH ma działanie bardziej ożywcze, świeże, a Modafinil stymuluje tak jakby "od wewnątrz" i daje więcej uboków somatycznych.
MPH poprawia pamięć roboczą, długotrwałą też, ale lekko, Modafinil nie wpływa na roboczą, ale dobrze poprawia długotrwałą.
MPH zmniejsza nadpobudliwość ruchową w odczuciu dość naturalnie, Modafinil też zmniejsza, ale bardziej na zasadzie "siedź i się nie ruszaj, bo wpierdol", nie daje poczucia ulgi.

Ogólnie to każdy z leków ma jakieś plusy, których nie ma drugi, ciężko tak jednoznacznie je ocenić. Ale jeśli mówimy o leczeniu stricte ADHD, to moim zdaniem lepszy jest MPH, ma lżejsze uboki, daje poczucie uspokojenia. Modafinil w mojej ocenie jest bardziej nootropem, zahacza gdzieś tam o ADHD, ale słabiej niż MPH.

Zdrówka wszystkim z problemami
ODPOWIEDZ
Newsy
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.

Ks. Krystian na celowniku służb. Była już pigułka gwałtu, koka dla ubogich i śmierć znajomego

Nowe informacje w sprawie księdza Krystiana K. z Sosnowca oskarżonego o posiadanie narkotyków i nieumyślne spowodowanie śmierci 21-latka. W minioną niedzielę (12 października) duchowny został wylegitymowany przez patrol policji w Katowicach. Miał przy sobie podejrzaną substancję. Śledczy badają, czy nie jest ona zakazana. Jakub Jagoda, zastępca prokuratura rejonowego Katowice Północ, poinformował "Fakt" o okolicznościach sprawy księdza Krystiana.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.