przy blokadzie receptorów beta - noradrenalina, która masz podwyższona przez wystapienie przed publika oraz MPH, który jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny, rozniesie sie po receptorach alfa. przez co wystapi niedotlenienie serca wskutek m.in skurczu naczyń krwionośnych.
i dalej, przy nadmiernym pobudzeniu receptorów alfa oraz bloku receptorów beta, w sercu moga wystapic zmiany, moze dojsc do bloku serca itp itd.
lepiej zainwestuj w klonidyne @Svle - m.in zmniejsza ona krazaca noradrenaline, w efekcie czego działa przeciwlekowo, przeciwbólowo, jako jedyna potrafi eliminować jeden z objawów adhd (impulsywność), którego to żaden inny lek nie potrafi zbić. jak? - zmniejsza ona szybkość wyzwalania neuronów presynaptycznych i uwalnia noradrenaline do kory przedczołowej, przez co zmniejsza sie cAMP no i notabene działa (o wiele) lepiej na serce niż wspomiany beta bloker.
nie lek, a cud - a może cudowny lek?
11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
27 października 2025Svle pisze: Czy przy terapeutycznych dawkach (5-10 mg ir medikinet) mogę stosować okazjonalnie (wystąpienia publiczne) beta-blokery (10 mg propranolol)?
Na zagranicznych forach dot. ADHD jest to dosyć powszechny mix, a na hyperrealu widziałam parę grzmiących postów (acz w wątku rekreacyjnym, więc wolę się upewnić tutaj :~~~})
Kompletnie nic się nie dzieje, więc obstawiam, że te grzmiące posty bazują na jakimś micie.
Moja lekarka o tym wie, że stosuję to połączenie i nic złego nie powiedziała, nie odradziła.
Tutaj znalazłem nawet badanie:
https://www.intechopen.com/chapters/86076
Potwierdzające, że jest zupełnie odwrotnie.
Beta-blokery stosowane przy używaniu stymulantów - zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych problemów i incydentów, chronią serce i poprawiają jego wydolność.
I tylko powtórzę - to zależy od beta blokeru.
Ps. Po raz kolejny wrzucacie badanie bez kontekstu. Taki post jest bezsensu i wprowadza w błąd, bo ludzie pomyślą, że każdy bieda bloker można stosować.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Kokaina w gumie do żucia
Celnicy na lotnisku Gardermoen postanowili sprawdzić dokładniej paczkę z Peru pełną słodyczy. Jak się okazało - mieli wyczucie. W środku zamiast gum do żucia znaleźli 300 gram kokainy, czytamy w dzienniku Dagbladet.
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA
Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu
Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.