Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 40 / 5 / 0
Trazodon? Mówisz, że to byłby strzał w dziesiątkę, @rozowaAlpra ??
  • 4 / / 0
Strzałem w dziesiątkę było by zasypianie bez żadnego tzw wspomagacza zasypiania.
Trazodon jak i inne inhibitory wychwytu zwrotnego regulują niską ilość neuroprzekaźników ale nie rozwiązują problemu.
Zamiast niego zazwyczaj jest nimi słaba dieta mało ruchu nie regularność w zasypianiu. Nad tym popracuj a wyciągniesz dużo więcej niż z samego leku który traktujesz jak strzał w dziesiątkę a tak na prawdę cię to gubi.
  • 16 / / 0
17 października 2025dariamiereszynska pisze:
Trazodon? Mówisz, że to byłby strzał w dziesiątkę, @rozowaAlpra ??
Nie jestem lekarzem, wiem że u mnie to pomogło i takie opinie też słyszałam od innych. Moim zdaniem (nie lekarskim) nie zaszkodzi, zwłaszcza że jest to lek dość mało obciążający i łatwy do ewentualnego odstawienia jeśli nie zadziała.
  • 40 / 5 / 0
To jest też antydepresant @rozowaAlpra . Mam w takim razie dodać go do wenlafaksyny, czy odstawić wenlę, za niego?
  • 104 / 10 / 0
@dariamiereszynska dodaj i bierz przed snem.
  • 43 / 14 / 0
19 października 2025dariamiereszynska pisze:
To jest też antydepresant @rozowaAlpra . Mam w takim razie dodać go do wenlafaksyny, czy odstawić wenlę, za niego?
Możesz brać razem, lekarze tak przepisują ale bierz w takich dawkach w jakich Ci przepisano. Trazodon to SSRI a wenlafaksyna SNRI. Nie możesz przesadzić z dawką trazodonu na spanie bo zwiększa się ryzyko zespołu serotoninowego.
"Każdy dzień to od­ro­bina życia: każde prze­budze­nie, to od­ro­bina na­rodzin, każdy po­ranek, to od­ro­bina młodości, każdy sen zaś, to na­mias­tka śmierci."
  • 14 / 5 / 0
Ja mogę powiedzieć od siebie, że miałem epizod 176 h bez snu (zero narkotyków, tak mam) po 2mg bromazepamu przysnęło mi się na 4 godziny. Halucynacje omamy wzrokowe, słuchowe nawet wydawało mi się że ktoś za nogę mnie szarpie. Tydzień później już mnie panowie karetka w obstawie policji doprowadzili do psychiatryka bo chciałem się zajebac. Odwleczone ale nie zapomniane. diazepam 10 mg spoko. Później testowali tritico też fajnie ale na dłuższą metę tylko 50 mg Kwatiepina tanie i spoko na sen
  • 9456 / 1854 / 2
19 października 2025dariamiereszynska pisze:
Ludzie ... Leczenie ustalaj z lekarzem a nie na forum.
Co do lekkości działania SSRI... To kwestia dawek i człowieka. Trudności z odstawianiem leków są norma więc to co u jednego będzie lajtowe u innego będzie dużym obciążeniem.

I na koniec. Hajp nie zawodzi. Jak zwykle po co ustalać powody jak można nałykac się tabletek 😄
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 40 / 5 / 0
Wybudzam się nadal, tak wiem stetart o tym. Może w styczniu gdy będę miała psychiatrę przy sobie w gabinecie obgadamy włączenie trazodonu. Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc.
  • 9456 / 1854 / 2
Jeśli budzisz się średnio co 80-90 minut to masz zaburzone fazy i cykle snu. Bez ustalenia co je zaburza (czy to nie np stres) to trazodon zadziała na skutek a nie na przyczynę, co docelowo jest kompletnie bezsensu. Ale co kto lubi.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie

- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.