Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5 / 1 / 0
Kto produkuje lepszą gałkę muszkatołową? Kamis czy Prymat? Czy według was bez różnicy?

Pytam bo słyszałem kilka opinii że Kamis lepszy ale u mnie w okolicy jest o wiele więcej Prymata to nie wiem czy warto Kamisa specjalnie szukać.
  • 2532 / 600 / 0
Najczęściej jadłem prymat.2 opakowania mielonego nigdy mnie nie zawiodły,zawsze działały bardzo intensywnie.Ale większość marek gały jakie znajdziesz i tak powinna być w porządku.
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 29 / 1 / 0
Ja zazwyczaj Kamis mielona ( mielona w całości ) bo jak zwykłą mieloną to słabo działa.
Uwaga! Użytkownik Kebus jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 27 / 0
Prymat mnie nigdy nie zawiódł. Kamisa próbowałem raz (ale chyba zwykłej mielonej) i zupełnie brak efektów.
  • 135 / 10 / 0
Prymat mocniejszy z 50-100%. Vardziej aromatyczny. Wydaje się go być znacznie więcej w paczce...
  • 4 / 2 / 0
Dla mnie Prymat zmielona lub całą samemu zmielić - na jedno wychodzi, nigdy nie zawodzi. Natomiast próbowałem gałke z Lidla; raz działa słabiej, raz mocniej, raz prawie wcale.
  • 1 / / 0
@NiveaForStars Co to znaczy, że "gałke z Lidla" jakie tam są kamisy czy prymaty, czy może chodzi Ci o to że tam długo leżą te przyprawy i się starzeją?
Bo właśnie ja nie wiem czy lepiej do mniejszego sklepu czy do większego?
OK. Spróbuje zrobić tak:
Duży market, ponieważ chcę mieć nieco większą szanse, że "towar" będzie świeży, ale też będę patrzył na datę wyprodukowania o ile tam jest. prawdopodobnie pójdę do Kauflandu, orientuje się ktoś, czy tam są wszystkie opcje? Kupię paczkę całych prymatu, mielonej prymatu, całej kamisa, no i mieloną kamisa. Zapodam mieszakę, po 5g z każdego, albo żeby było łatwiej 1 orzech z tej i z tej + pół paczki kamisa 4,5g + na oko 4-5g prymatu mielonej, nie wiem ile ma paczka.
To będzie ciekawy piątek i sobota. Razem około 20 gram, bo 9 mi nic nie zrobiło ale to była dawno, to był mielony kamis i pewnie był za stary. Co o tym myślicie?
Aha i takie info mam nie wiem czy to jest w 100% prawda ale suchość i pragnienie po gałce bierze się z dodatków zbrylających które zapobiegają psuciu się z czasem przypraw. Co też jest niejako dowodem że lepsze są faktycznie całe orzechy, bez dodatków, z którymi nerki nasze biedne muszą sobie radzić kiedy my tripujemy ;)
I mam jeszcze pytanie czy może robiliście z gałką bardziej zapodanie zaraz po obudzeniu, czy na noc, zaraz przed pójściem spać czy bardziej środek dnia? Jakie są wasze doświadczenia i co polecacie, ale tak szczerze. Czy może to też zależy od dawki lub producenta?
Bo odnoście kamis vs prymat to opinie są różne, więc zapodam obie w obu formach, a następnie podzielę się swoim doświadczeniem na tym temacie.

Ps: jest rozwiązanie, możecie wykorzystać xd, zapytać się kasjerek, ale to najlepiej w małym sklepie, kiedy była dostawa, aby mieć te z przed kilku dni najświeższe. Chociaż należy się wtedy przygotować potencjalnie na dziwny wzrok, podejrzliwy i pytania dlaczego. I najgorzej jak coś tam wie pracownik sklepu akurat o gałce, ale heh pomysł jakiś mam, najwyżej będę udawał idotę, który się bez powodu ciekawi jak to działa z dostawami kiedy przyjeżdzają ciężarówki, czy mają logo sklepu i takie zagadywanki, żeby nie było niepotrzebnych insynuacji, bo przecież my chcemy tylko gałkę dobrą...
  • 65 / 26 / 0
W normalnym sklepie mega ciężko znaleźć faktycznie dobrą gałkę, najlepiej zamawiać z Allegro od porządnych marek (Magia Kuchni i Skworcu na przykład dobre mają zazwyczaj). A co do pory brania to najlepiej brać rano albo wczesnym popołudniem i w słoneczny dzień, wtedy masz cały dzień na tripa, a przebywanie w dobrą pogodę na słońcu na gałce jest mega przyjemne i polepsza działanie dzięki temu, że więcej serotoniny się uwalnia.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie

- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.

Trump: sześciu przemytników zginęło w naszym ataku na łódź transportującą narkotyki

Prezydent USA Donald Trump poinformował, że amerykańskie siły we wtorek przeprowadziły atak na łódź u wybrzeża Wenezueli, którą według wywiadu przemycano narkotyki. Zginęło sześć osób, które Trump nazwał „narkotykowymi terrorystami”.