Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 39 / 5 / 0
Trazodon? Mówisz, że to byłby strzał w dziesiątkę, @rozowaAlpra ??
  • 3 / / 0
Strzałem w dziesiątkę było by zasypianie bez żadnego tzw wspomagacza zasypiania.
Trazodon jak i inne inhibitory wychwytu zwrotnego regulują niską ilość neuroprzekaźników ale nie rozwiązują problemu.
Zamiast niego zazwyczaj jest nimi słaba dieta mało ruchu nie regularność w zasypianiu. Nad tym popracuj a wyciągniesz dużo więcej niż z samego leku który traktujesz jak strzał w dziesiątkę a tak na prawdę cię to gubi.
  • 16 / / 0
17 października 2025dariamiereszynska pisze:
Trazodon? Mówisz, że to byłby strzał w dziesiątkę, @rozowaAlpra ??
Nie jestem lekarzem, wiem że u mnie to pomogło i takie opinie też słyszałam od innych. Moim zdaniem (nie lekarskim) nie zaszkodzi, zwłaszcza że jest to lek dość mało obciążający i łatwy do ewentualnego odstawienia jeśli nie zadziała.
  • 39 / 5 / 0
To jest też antydepresant @rozowaAlpra . Mam w takim razie dodać go do wenlafaksyny, czy odstawić wenlę, za niego?
  • 104 / 10 / 0
@dariamiereszynska dodaj i bierz przed snem.
  • 43 / 14 / 0
19 października 2025dariamiereszynska pisze:
To jest też antydepresant @rozowaAlpra . Mam w takim razie dodać go do wenlafaksyny, czy odstawić wenlę, za niego?
Możesz brać razem, lekarze tak przepisują ale bierz w takich dawkach w jakich Ci przepisano. Trazodon to SSRI a wenlafaksyna SNRI. Nie możesz przesadzić z dawką trazodonu na spanie bo zwiększa się ryzyko zespołu serotoninowego.
"Każdy dzień to od­ro­bina życia: każde prze­budze­nie, to od­ro­bina na­rodzin, każdy po­ranek, to od­ro­bina młodości, każdy sen zaś, to na­mias­tka śmierci."
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

USA: Co czwarty kierowca, który zginął w wypadku, był pod wpływem marihuany

Nowe badanie przeprowadzone w stanie Ohio pokazuje, że ponad 40 proc. kierowców, którzy zginęli w wypadkach drogowych, miało we krwi THC – substancję psychoaktywną zawartą w marihuanie. Średnie stężenie było wielokrotnie wyższe niż poziom uznawany za bezpieczny.