Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 20 / 1 / 0
Zależy co ktoś rozumie jako normalne życie, bo ćpuńskie życie raczej norm społecznych nie spełnia. Jeśli chcemy po prostu przeżyć życie bez żadnych osiągnięć to chyba mj. Jak nie operujemy maszyn w robocie to da się jako-tako robić, pod warunkiem, że nikomu nasze zamulenie krzywdy nie wyrządzi. Jednak co to za życie...byle się zbombić wieczorem/rano i tak cały tydzień. Szczególnie na zachodzie, gdzie robiąc za minimalną to zawsze na jaranie starczy. Źle się patrzy na ludzi palących codziennie, jednak marycha fizycznie jakoś mocno nie rozpierdala w porównaniu do alko, na którym znaczna część społeczeństwa leci.
-------
Jak nie zacząłeś - nie zaczynaj. Jak zacząłeś - dbaj o siebie. Wszystkiego dobrego i zdrowia każdemu życzę.
  • 995 / 129 / 0
Niby dlaczego mj ma przeszkadzać w osiągnięciach? Na amnesii, silver hazie i paru innych pisałem magisterkę, broniłem ją, uczyłem się do egzaminów i je zdawałem (średnia 4.7 czy 4.8 na 5 filologii polskiej w Polsce), napisałem książkę, jestem w trakcie drugiej.

marihuana może pomagać w dobrym, efektywnym życiu, tylko trzeba jej umieć używać.
Tak samo kwas i psychodeliki klasyczne, w mniejszym stopniu dysocjanty. Oczywiście tu już przerwy minimum 3-4 tygodniowe między tripami.
Można tak przeżyć całe życie, jesli nie ma się wrodzonych predyspozycji do chorób psychicznych.
Choć zmiany osobowości itd. oczywiście będą po latach używania. Kwestia czy to minus czy plus, osobiście jestem zadowolony po kilkunastu latach używania z paroma przerwami rocznymi-dwuletnimi.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.